Amsterdam kan geen ICT-ers vinden…..

De komende jaren ontstaat een enorm tekort aan ict-werknemers in de regio Amsterdam. Tegenover meer dan 15.000 ict-vacatures in de regio staan momenteel slechts 3.800 baanzoekende ict’ers. Patsboem, die zit! Afgelopen vrijdag sprak de Intelligence Group over een groot alarm tijdens de presentatie van haar onderzoek in opdracht van de Amsterdamse Innovatie Motor (AIM). Deze organisatie help de toonaangevende positie van de regio Amsterdam in de kenniseconomie te behouden en te versterken. 2 voor 12 dus daar waar het economische groei betreft. Geen aanwas van nieuwe mensen, betekent namelijk stagnering in ontwikkeling.  Hier een verslag.

Elke ICT Recruiter in de regio Amsterdam weet dat het een hels karwei is structureel de juiste mensen aan te trekken. Dat was tijdens de hoogconjunctuur in 2005-2007 al zo, maar ook de recessie en de laagconjunctuur hebben er niet voor gezorgd dat de openstaande ICT vacatures met gemak worden ingevuld. Zo is een Hyves, met 10 miljoen leden, voor haar technische ICT infrastuctuur al voor meer dan de helft afhankelijk van buitenlanders. Ook een organisatie als Cisco kent meer dan 40 nationaliteiten op 1100 medewerkers. Zelfs een Online Breedband telt onder haar 300 medewerkers, kennismigranten uit meer dan 20 landen.  De afgelopen jaren zijn deze aantallen alleen maar groter geworden en wetende dat alle investeringen voor 70% ICT gerelateerd zijn, zal de schaarste nog veel erger worden.

Als Recruiter denken dat je, bijvoorbeeld via Social Media, wel structureel tot alleen maar Nederlandstalige aannames komt,  is dan wel heel naief. Oplossingen liggen hier veel dieper wil je altijd de juiste mensen aantrekken. Wethouder Gehrels vatte dit als volgt samen:  ”Het is noodzakelijk dat wij vooral aantrekkelijk blijven voor talent uit het buitenland.” Een terechte constatering,  gebaseerd op het onderzoek, gepresenteerd door Drs. Janneke van Veen.

En er was meer:

“De top vijf grootste bedrijven in Amsterdam die ict-personeel zoeken zijn ING, Logica, Absolute Data Services, Nuon en TomTom. De ict-bedrijven moeten het de komende jaren hebben van ict’ers uit Oost- Europa, Azië en Amerika. Maar hierbij moet Nederland concurreren met vele landen. In de top vijftien van populaire vestigingslanden onder internationale ict’ers staat Nederland op de één na laatste plaats. Slechts drie procent van de ict’ers noemt Amsterdam als een aantrekkelijke woon-werkstad.”

Werk aan de winkel dus en goed ook.  Qua populariteit lopen wij ver achter op de top 5 (Londen, New York, Sydney, Parijs, Singapore). De constatering wordt meegenomen in The Economic Development Board. Deze raad, onder voorzitterschap van burgemeester Eberhard van derLaan, moet het belangrijkste economische adviesorgaan worden in de Metropoolregio-Amsterdam. Het aantrekken van buitenlands personeel zal hier hoog op de agenda komen te staan!

Op strategisch niveau zal er flink aan Amsterdam als woon & werk stad getrokken worden. Dit zal mede gepaard gaan met online investeringen. Natuurlijk is er al een platform als IAmsterdam. Ook worden er voorbeelden genoemd zoals in Singapore of, dichter bij huis, Eindhoven, waar men goede dingen doet met Brainport.  Cisco Nederland CEO directeur Coks Stoffer wil bij de ontwikkeling hiervan graag zijn steentje bijdragen. Hij zat in het panel van aanbeveling waar ook Recruiters Gorden Lokenberg & Gijs Notté plaats in hadden genomen.

En dat maakte deze sessie extra interessant. Vertegenwoordigers uit de praktijk, die dagelijks met ICT tekorten te maken hebben, in een rechtstreeks contact met B&W. Gezamelijk tot oplossingen oplossingen komen en een arbeidsmarkt realiseren die voor allen positief is. Dit met een duidelijke hoofdrol voor de Recruiter. En dat is pas het begin. Ons vak wordt belangrijker dan ooit tevoren. Niet alleen vanwege het invullen van vacatures. Juist ook om de economie beter te laten draaien, iets dat in het voordeel van ons allen is…

…..dan wel engels gaan praten op de ICT werkvloer!

Geef een antwoord

8 Comments