Vacaturesite top 10: vacature-explosie?

Vacaturemonitor, positief De wereld ziet er bijzonder zonnig uit. Dan heb ik het natuurlijk over het online vacaturevolume dat in de afgelopen drie weken een ware groei-explosie lijkt te hebben doorgemaakt. Het aantal vacatureplaatsingen is toegenomen van bijna 126.000 naar bijna 146.000. En ten opzichte van vorig jaar zitten we maar liefst 26,5% hoger. Dat zijn cijfers waar je mee thuis kan komen. De unieke aantallen vacatures blijven hier weliswaar bij achter; maar ook deze maakt een forse groeisprong; en ten opzichte van vorig jaar is een plus van 18,2% te noteren.

Prachtige cijfers, en een reden voor een tijdelijk feestje. Tijdelijk, omdat in de komende weken dit verschil waarschijnlijk zal teruglopen door het verdwijnen van de Kerstdip uit de cijfers van beide jaren. Maar dat laat onverlet een vrijwel zeker hoger aantal vacatureplaatsingen en unieke vacatures voor de komende maanden in vergelijking met vorige jaar.

De wekelijkse top 10
Zo ziet de top 10 er voor de afgelopen drie weken uit:

Marktaandeel top 10 vacaturesites; 2010 – 2011 (week 1 – 3)

Marktaandeel top 10 vacaturesites; 2010 – 2011 (week 1 – 3)

Ten opzichte van vorige week ziet het resultaat er als volgt uit:

  • Werk.nl: -0,0%
  • Nationale Vacaturebank: +0,2%
  • Monsterboard: -0,1%
  • DOVAjobs: -0,1%
  • Megajobs: -0,4%
  • JobTrack: +0,3%
  • Careerbuilder: -0,2%
  • Gus.nl: 0,0%
  • Randstad: 0,0%
  • Vacaturekrant: -0,4%

Vacaturekrant is naar de laatste plaats van de top 10 gezakt. En hoewel nummer 11 (Tempo Team) een marktaandeel van slechts 1,0% heeft zakt Vacaturekrant in dit tempo volgende week pardoes uit de top 10. Het lijkt alsof de minst slechte vacaturesite van Nederland de weelde van deze titel niet kan dragen. De overige sites laten een zeer gevarieerd beeld van daling, stijging en stilstand zien

De grote drie
Dan ook nog het beeld van het marktaandeel van grote drie over het afgelopen jaar:

Trendlijn drie grootste vacaturesites, laatste 52 weken

Trendlijn drie grootste vacaturesites, laatste 52 weken

Alleen Nationale Vacaturebank laat een groei zien bij de grootste drie vacaturesites; Werk.nl en Monsterboard laten beide een kleine daling zien. Ondertussen is daarmee het verschil tussen Nationale Vacaturebank en Monsterboard behoorlijk groot geworden; groter dan het sinds het hele afgelopen jaar is geweest. Trend of incident?.

Cijfers en ranglijst van nieuwe vacatures zijn gebaseerd op JobFeed. Jobfeed is een initiatief van Textkernel

Geef een antwoord