Europass CV, dé Europese standaard. Huh?

Logo en logotype Europass Er bestaat een site waar vrijwel de gehele recruitment community nog nooit van heeft gehoord. Althans; dat vermoed ik. En eigenlijk zou dat ook zo moeten blijven, vanwege de volstrekte overbodigheid van de dienst die op deze site wordt aangeboden. Ware het niet dat de Europese Commissie de site heeft gefinancieerd.

De naam van de site is Europass, en de site biedt een Europese standaard voor het CV aan:

Het Europass CV is een Europees standaardmodel CV. Het is beschikbaar in alle Europese talen, waardoor het geschikt is voor sollicitaties in alle landen van de Europese Unie.

Ongelogen! Ik heb minstens 5 tussenribspieren verkrampt als gevolg van een ongecontroleerde lachbui na het lezen van de payoff.

Homepage
Dit is de homepage van Europass:

Europass | Homepage

Zo, het is een lange tijd geleden dat ik op een pre 1.0 site ben geweest. Maar dit is er eentje. En in de tekst zie ik dit staan:

De basis van Europass is het Europass CV, dé Europese standaard

Absolute humor en goed voor nog een paar verkrampte tussenribspieren. Wat absoluut geen lolletje is…

Maar, wat is dan dat Europass CV? Zou ik mijn LinkedIn profiel hier kunnen gebruiken en het automatisch kunnen laten vertalen in alle talen die binnen ons verenigde Europa worden gesproken? Kan ik mijn bestaande Word CV uploaden en laten extraheren door een CV parser? Kan ik met een muisklik mijn in vlekkeloos Italiaansvertaalde CV op de electronische mat van een Napolitaanse ‘werkgever’ laten vallen?

Veel vragen maar nog geen enkel antwoord en dus de hoogste tijd voor een nader onderzoek.

Europass CV
Als ik op de homepage aangeef dat ik een Europass CV wil maken, wordt er een nieuw browser window geopend met daarin de volgende informatie:

Europass | Wat is het?

Ik kan een Europass CV direct online aanmaken of de benodigde templates downloaden en invullen (en vervolgens blijkbaar ook weer uploaden). Ik klik de optie Maak nu uw eigen Europass CV aan en hop! er wordt alweer een nieuw window geopend:

Europass | Voor u begint

Ja, degene die deze tekst heeft gemaakt is blijkbaar gek op kleurtjes. Mooi hoor… En het leukste vind ik nog wel de tekst: U kunt uw CV in slechts 8 stappen invullen. Misschien was het beter om met zo’n getal het woordje ‘slechts’ weg te laten.

Ik laat me niet afschrikken door de enorme hoeveelheid tekst en de 8 stappen en klik op de link Begin nu:

Europass | Stap 1

Ik weet nu in ieder geval wat die 8 stappen zijn…

En daarmee heb ik meteen alles gezien. Er is geen mogelijkheid om mijn bestaande CV te gebruiken door via een CV parser het Europass CV te vullen. Er is geen mogelijkheid om mijn LinkedIn (of XING) profiel te laten uploaden om het Europass CV te vullen. Wat ik aan vrije teksten invul (bij Werkervaring, Onderwijs en opleiding, Persoonlijke vaardigheden en competenties, Aanvullende informatie en bijlagen) wordt niet automatisch vertaald.

Dus wat is er zo Europees aan dit Europass CV? En waarom is het geschikt voor sollicitaties in alle landen van de Europese Unie? Wat een volstrekte onzin!

Conclusie
Europass CV is niets anders dan een CV template. Niets meer en niets minder. En daar heeft de Europese Commissie geld voor beschikbaar gesteld. Wat een absolute onzin. En wat een schunnige verspilling van gemeenschapsgeld. Het is nog erger dan Werk.nl.

Kan iemand per direct de stekker uit deze site trekken? En ook even een fysiotherapeut bij mij langs sturen? En zou ik die kosten bij de Europese Commissie kunnen declareren?

Geef een antwoord

3 Comments
 • Derk
  says:

  Ik kom ze geregeld tegen. Met name kandidaten uit Oost-Europa hebben blijkbaar wel van deze site gehoord en gieten hun ‘levenservaring’ in dit format.

  Ikzelf vind een ‘eigen’ CV interessanter en leuker omdat het meteen iets over een kandidaat zegt.

 • Michel Rijnders
  says:

  Het Europass format was / is niet zo een slecht idee. Het idee erachter is om een standaard voor CV’s te maken, met bijbehorende XML en aansluiting op de ‘internationale standaard’ HR-XML. Resume builders (en linkedin) kunnen hier van gebruik maken om een XML output te genereren die parsing door vacaturesites en ATS’en in principe overbodig zou maken.
  Europass heeft zelf zo’n CV bouwer gemaakt en er zijn nog een paar CV bouwers geweest die de standaard ondersteunden (eurocv, smartcv), maar na 2006 is het een stille dood gestorven en ‘ingehaald’ door een microfomat als hresume.
  Je kijkt dus inderdaad naar (bijna) pre 1.0, want na 2006 zal er niet meer aan verbeterd zijn en het ontwerp en idee zal minimaal 2 jaar daarvoor bedacht zijn. De standaard zit al ruime tijd in de prullenbak.

 • Simon Hartevelt
  says:

  Marc,
  Wat ik op zich wel toejuich, is dat de EU zich kennelijk realiseert dat er iets nodig is dat enigzins universeel is. Ik weet dat er al wel partijen zijn die deze formaten proberen te gebruiken en ook partijen die weigeren nog iets anders te accepteren (voornamelijk van tussenhandel, want je wilt een goede kandidaat natuurlijk nóóit missen:) Op zich is dat wel een aardige ontwikkeling. Maar het is natuurlijk weer zo’n hopeloze overheids-aktie die achterlijke en verouderd is. Laten we even vaststellen dat een cv sowieso een hopeloos verouderd stukje vod is. Wie wil er nou een formaat maken dat uit ouderwetse tabellen bestaat, en nog eens veel ervan ook. We weten allemaal dat dat eigenlijk volkomen niet te parsen is. Maar we maken vrolijk een overheidsstandaard die er nog meer heeft dan het cv van de gemiddelde patser die niets van online begrijpt. Nou, we zijn er maar weer mooi klaar mee.
  Mee eens dus. Prullebak ermee.