Binnenkort bijltjesdag bij Monster(board)?

Eind verleden week rapporteerde Monster haar financiele resultaten over het vierde kwartaal van 2010. En die resultaten stelden de financieel analisten teleur. Met een crash and burn traject van het Monster aandeel tot gevolg. Na de pijlsnelle stijging sinds de meevallende resultaten over het 3e kwartaal en de daarop volgende krankzinnige groei van het aandeel tot boven de $ 25 is de koers nu weer richting een redelijk normale waardering aan het bewegen:

Finviz: Waardering Monster aandeel; september 2010 – januari 2011

Finviz: Waardering Monster aandeel; september 2010 – januari 2011

Maar een dergelijke afrekening door de markt kan natuurlijk niet zonder gevolgen blijven. Monster moet iets doen om het vertrouwen in de markt te herstellen. Maar wat?

Koppensnellers
Nou, dat is niet zo ingewikkeld natuurlijk. Er moeten koppen rollen. Want als de markt teleurgesteld is dan moeten er offers worden gebracht. En waar kan dat beter gebeuren dan buiten de VS? Tenslotte is de omzet in de VS in het 4e kwartaal met maar liefst 37% gestegen ten opzichte van hetzelfde kwartaal van 2009. En dat terwijl de omzet in de rest van de wereld met een magere 15% is gegroeid. Daar hebben managers zitten te slapen! Eruit met die lijntrekkers!

Ik durf te wedden dat op Monster HQ de telraampjes uit de kast zijn gehaald en er driftig wordt gerekend welke landenmanagers mogen blijven en welke bedankt gaan worden voor bewezen diensten. En ik heb natuurlijk ook een telraampje; zij het alleen voor de Nederlandse markt. Dus laat ik dat telraampje eens afstoffen en een korte rekensom maken hoe Monsterboard het in het 4e kwartaal van 2010 heeft gedaan in vergelijking met hetzelfde kwartaal in 2009.

Monsterboard’s performance
Volgens eigen opgave had Monsterboard gedurende het 4e kwartaal van 2009 gemiddeld 21.100 vacatures op haar site staan. Het gemiddelde voor het 4e kwartaal van 2010 was 19.113. Oeps… Dat is een daling van het vacaturevolume met maar liefst 9,4%. Nu is het aantal vacatures natuurlijik niet direct te correleren met de omzet; maar een daling van bijna 10% lijkt me niet direct een indicatie van een omzetstijging voor Q4 van 2010 ten opzichte van hetzelfde kwartaal in 2009.

Maar ja, Nederland is laatcyclisch, dus misschien is het beeld van Monsterboard wel exemplarisch voor het totale online vacaturevolume? Nou, niet helemaal… Want waar in het laatste kwartaal van 2009 ruim 360.000 nieuwe vacatures online werden geplaatst was dat aantal in het laatste kwartaal van 2010 gegroeid tot ruim 370.000 nieuwe vacatures. Een groei van bijna 3%.

Met andere woorden; in een licht groeiende markt daalde het vacaturevolume bij Monsterboard. Oei… Mijn telraampje kleurt bloedrood. Zou dit resultaat al meteen het einde betekenen van Warren Hammond als landenmanager van Monsterboard? Als de rekenmeesters in de VS uitsluitend op de cijfers afgaan dan zijn de dagen van Hammond zeker geteld. Krimp in een groeiende markt staat ongetwijfeld garant voor een enkele reis richting offerblok.

Maar krimp in vacaturevolume is geen garantie op een krimp in totaalomzet. Tenslotte is er ook nog de CV database en zijn er de inkomsten uit het Career Ad Network (CAN). Het kan dus best zijn dat Monsterboard een beter resultaat in het 4e kwartaal heeft laten zien. Maar het lijkt me onwaarschijnlijk dat Monsterboard boven die 15% groei is uitgekomen die de Monster landen buiten de VS gemiddeld hebben laten zien. En daarmee is Nederland dus een underperformer. Niet bepaald een woord waar Amerikanen gek op zijn.

Maar zouden de Amerikaanse bovenbazen Hammond al na 1 jaar afserveren? Dat lijkt me wel heel erg kort door de bocht. Logischer is het om de Nederlandse tak onder curatele te plaatsen en concrete groeidoelstellingen per kwartaal overeen te komen. Het niet halen van deze doelstellingen kan dan wel tot een direct afscheid leiden. Ik heb daarom het donkerbruine vermoeden dat Hammond een bijzonder spannend jaar tegemoet kan zien. Als hij tenminste het jaar weet vol te maken…

Geef een antwoord

1 Comment