Empresaria opent het cijferseizoen

 

Logotype Empresaria Deze week komen de eerste uitzendbedrijven met de jaarcijfers. Traditioneel begint het cijferseizoen met de Angelsaksen: deze week staan de Amerikaanse bedrijven Manpower en Kelly Services op de beursagenda. Maar vandaag kwam eerst Empresaria Plc.

Empresaria is de Spaanstalige naam van een Brits beursfondsje. Dit fonds wordt geleid door CEO Miles Hunt, Chairman (lees: president-commissaris) Tony Martin en non-executive (lees: commissaris) Zach Miles. Die laatste twee kennen we nog van het vroegere Vedior. Feitelijk zijn de heren niet veranderd: het aloude kralenrijgen – zelfstandige uitzenddochtertjes her en der gedeeltelijk opkopen, het management een lange-termijnbonus voorhouden en wachten maar – waarmee het duo bij Vedior de bestuurstop haalde, voeren ze sindsdien op persoonlijke titel uit. Bij Empresaria is Chairman Martin namelijk ook goed voor ruim 20% van de aandelen. Wel zo handig tijdens aandeelhoudersvergaderingen.

Dit Empresaria zette afgelopen jaar GBP 223 miljoen om. Die omzet groeide weliswaar op jaarbasis, maar is in de loop van het jaar wel afgevlakt. En daarmee is 2010 voor dit bedrijf een ambigu jaar geweest. Zou dat voor de gehele markt gelden?

Omzet en brutomarge Empresaria, 2008 - 2010

Omzet en brutomarge Empresaria, 2008 – 2010

Volgens CEO Miles Hunt zijn de resultaten ‘in line with market expectations […] We continue to experience broadly positive market conditions across all regions.’

Representatief?

Nu zijn de cijfers van het kleine Empresaria niet representatief voor de gehele markt. Voor bijna de helft van de omzet leunt het bedrijf op de moeizame Britse markt. Van de andere helft komt driekwart uit het booming Duitse spraakgebied. In de Nederlandse markt is het bedrijf niet meer actief, toen het na enig boekhoudkundig gepuzzel EAR Holding verkocht.

Komende woensdagmiddag kunnen we meer zeggen over de uitzendmarkt van 2010. Dan presenteert Manpower de jaarresultaten.

Geef een reactie

1 Comment
  • Joost Kreulen
    says:

    From small beginnings to Great endings. Als het de Empresaria Group Plc net zo vergaat als destijds het Select Appointments Plc en Vedior NV, dan liggen er nog mooie jaren voor Empresaria in het verschiet. Multibranding, management equity, local business and freedom of entrepreneurial spirit leveren een grote mate van betrokkenheid tot klanten, kandidaten en last but not least het ownership van de verschillende activiteiten.