Nielsen: papieren vacature is in 2010 gestorven…

Logotype Nielsen Hoe gaat het met het aantal personeelsadvertenties in de dagbladen? Daar is vandaag weer eens een antwoord op gekomen dankzij een persbericht van Nielsen. Het onderzoeksbureau wat vooral de papieren markt uitstekend weet te volgen maar helaas nog altijd de ambitie heeft iets over de online markt te roepen. Wat ik vervolgens volstrekt negeer.

Volgens Nielsen is de papieren branche nog altijd in een vrije val als het om het volume aan personeelsadvertenties gaat. Want de dagbladen verloren in 2010 maar liefst 19,3% in vergelijking met 2009 terwijl vak- en managementbladen bijna werden gehalveerd: –45,4%. Hoezo leegloop? Maar wacht eens even, ook het aantal online advertenties is toch teruggelopen?

Inderdaad; het online vacaturevolume is over heel 2010 met 6,5% gedaald. Een bagatel vergeleken met print. En nee, dit cijfer is niet afkomstig van Nielsen, want zoals gezegd kan het onderzoeksbureau helemaal niet inschatten hoe het online vacaturevolume zich ontwikkeld (Nielsen komt ten onrechte met een daling van 11,9% voor het online kanaal). Nee, bovenstaand cijfer is gebaseerd op de door JobFeed gemeten online vacature-aantallen.

Waarmee direct duidelijk is dat de papieren personeelsadvertenties veel harder teruglopen dan hun digitale broertjes en zusjes. Geen schokkend nieuws, maar wederom een datapoint waarmee de onafwendbare dood van het papieren kanaal wordt geschetst.

Overigens is het aardig te melden dat volgens Nielsen het totale volume aan personeelsadvertenties in het vierde kwartaal van 2010 met 4,6% kromp ten opzichte van hetzelfde kwartaal in 2009. Terwijl volgens JobFeed het online vacaturevolume voor deze periode juist met een kleine 3% is gegroeid.

Deze trend zal zich ook in 2011 voortzetten. Waarmee de papieren vacature definitief ten grave zal worden gedragen. Of zou NOA ook voor dit jaar nog krankzinnige voorspellingen durven doen?

Geef een antwoord

1 Comment