Vacaturetekst bevat te weinig waarde voor werkzoeker

Waarom is de arbeidsmarkt niet transparant? Daar zijn vele antwoorden op te geven; maar wat dacht je van het verschil tussen wat een vacature vermeldt en wat een werkzoeker graag zou willen weten? Nou, volgens het al eerder gememoreerde onderzoek van StepStone is hierbij sprake van een gigantische mismatch:

StepStone  

Een cursusje vacatureteksten schrijven voor werkgevers lijkt geen overbodige luxe. Mijn hemel…

En maar klagen dat er veel ongeschikte sollicitanten reageren. Hoe zou dat toch kunnen komen? We hebben in ieder geval een mogelijke oorzaak gevonden…

Geef een antwoord

10 Comments
 • Sam Pitzalis
  says:

  Hoe belangrijk: een goede eerste indruk bij lezers van vacatureteksten.
  Hoe onderschat: een vlotte, maar díepe correctieronde. 
  Niets te verliezen: no cure, no pay.
  Achtergrond: wel dúizend vacatureteksten gescreend en vlot te lezen gemaakt voor topbureaus als Maximum en de PersoneelZaak, voor enkel topaccounts. 
  Spreek aan: Sam Pitzalis, 06-11 33 45 11 

 • Daniel
  says:

  Hier kan ik persoonlijk weinig mee. Wat op zich jammer is, want het is wél interessant om manieren te vinden om je teksten te verbeteren.

  Waarom kan ik er weinig mee? Het balkje “reistijd” slaat natuurlijk al helemaal nergens op…. Dat zal een werkzoekende altijd zelf even moeten googlen/reisplanneren. Je zou wel bereikbaarheid kunnen vermelden. En wat is aanvullende voordelen? En wanneer is een werkgever familievriendelijk? Als ze een Sinterklaasmiddag organiseren, of als er kinderopvang is? Of als men makkelijk omgaat met vrij geven?

 • Edward
  says:

  Gigantische mismatch lijkt me sterk overdreven. Op de vacature-inhoud, verreweg het belangrijkste in een vacature, scoort de vacature beter dan werkzoekenden wensen. Natuurlijk moet je er altijd naar streven om jouw profiel zo compleet mogelijk te tonen. Maar om nu enkel op basis van dit onderzoek (dus met meer hoge blauwe balken dan rode) het niveau als een gigantische mismatch te bestempelen neigt naar scorebordjournalistiek. Voor een werkzoekende zal in eerste instantie niet zaken als salaris, een aantrekkelijke werklocatie, trainingen of de bedrijfsgrootte bepalend zijn om al dan niet te solliciteren op een vacature, dat is en blijft de vacature-inhoud. De vacature-inhoud moet passend zijn bij de wensen, ervaring en ambities van de kandidaat, over de andere zaken kan hij/zij nadenken/ onderhandelen/ water bij de wijn doen. Dat juist het gedeelte met de vacature-inhoud wel op orde is geeft aan dat het wel meevalt met het niveau…
  Heb bovendien het idee dat het een onderzoek betreft op basis van de “Maurice de Hond”- methode, waarbij de keuzemogelijkheden al bij de vraag worden gegeven. Vermoedelijk zal er bij een open vraagstelling veel van de vermelde punten niet of nauwelijks genoemd worden, juist omdat een kandidaat daar in eerste instantie (nog) niet mee bezig is.