Breaking news: Vacatures in januari 2011

RM_emoticon_lol De eerste maand van het nieuwe jaar ligt alweer achter ons. Ligt het aan mij of lijkt de tijd de laatste tijd stiekem sneller te gaan? Hoe het ook zij; janauri 2011 is een prachtige maand geweest als we het afmeten aan het volume aan online vacatures. Na het fraaie laatste kwartaal van 2010 zet de positieve ontwikkeling zich dus ook in het nieuwe jaar door. In vergelijking met januari 2010 komt het vacaturevolume voor de afgelopen maand maar liefst 14% hoger uit!

Dat is een groeicijfer om volledig van te ontdooien. Wat een prachtig resultaat. De grote vraag is of deze positieve ontwikkeling zich ook in de rest van het jaar zal weten door te zetten. De voortekenen zijn wat dat betreft buitengewoon ongunstig. De kans dat we nog voor de zomer weer een omslag naar beneden krijgen is aanzienlijk groter dan een voortdurende groei.

Vacaturevolume in januari
Dit is de ontwikkeling van het vacaturevolume in januari over de afgelopen vier jaar:

Aantal nieuwe vacatures in januari, 2008 – 2011

Aantal nieuwe vacatures in januari, 2008 – 2011

Dat ziet er positief uit. Januari 2011 steekt boven de resultaten van de voorgaande twee jaar uit. We hebben onmiskenbaar de weg naar boven ingeslagen

Vacature jaarvolume
Door het aantal nieuwe vacatures over de afgelopen 12 maanden bij elkaar op te tellen krijg je een getal dat is gecorrigeerd voor seizoensinvloeden.Door dit iedere maand te doen krijg je dus een beeld van het aantal nieuwe vacatures in de tijd; waarmee een proxy voor de gezondheid van de economie wordt verkregen. Een daling in het aantal vacatures suggereert een op handen zijnde afkoeling van de economie; een stijging laat een opwarming van de economie zien.

Het aantal vacatures over de periode september 2007 t/m augustus 2008 is als vertrekpunt genomen voor een index die een seizoensgecorrigeerde ontwikkeling van het vacaturevolume weergeeft. De index over die periode is 0- 100 gesteld. En dat geeft het volgende beeld:

Index vacaturevolume: september 2007/ augustus 2008 – februari 2010 / januari 2011

Index vacaturevolume: september 2007/ augustus 2008 – februari 2010 / januari 2011

De index staat nu ondertussen op exact 73. En daarmee nog altijd ver onder de stand over de periode september 2007 – augustus 2008. Het economische klimaat zal nog heel veel moeten verbeteren om die index van 100 weer te bereiken. Ik schat de kans dat we die index van 100 tussen nu en eind 2013 weer bereiken als bijzonder laag in. Zeg eigenlijk maar gewoon: nul.

De opeenstapeling van economische en monetaire ellende en nu ook nog eens een sterk stijgende inflatie en revoltes in Noord-Afrikaanse landen maakt enig wezenlijk en blijvend economisch herstel tot een luchtkasteel voor politici en bankiers. Ik verwacht in de komende maanden zoveel negatief nieuws dat zelfs de grootste PR spinners van de wereld er geen draai meer aan kunnen geven.

Geef een antwoord

10 Comments
 • An
  says:

  @Esther: bravo! Ik moest wel lachen om ‘excelorakelen’, maar dat is t, precies.
  Was het maar waar dat het aantal gepubliceerde vacatures dé graadmeter voor het economisch herstel is. Dan konden alle cijferaars bij het CBS daarop solliciteren. (kan ze wel gebruiken bij ons in het bedrijf..)

 • Esther
  says:

  Dat is wel heel kort door de bocht en niet gestoeld op enig macroeconomisch inzicht zeg. Het lijkt meer op een beetje orakelen vanaf een excelsheet. 70.000 babyboomers die moeten worden vervangen, een ondanks de crisis laag werkloosheidscijfer, groeiende investeringen van buitenlandse ondernemingen (hoofdkantoren) in ons land worden niet meegenomen in dit model. Het enige wat vast te stellen is, is de groei in januari en die is wellicht hoger of lager omdat bedrijven wellicht meer of minder publiceren dan actueel.
  Dat gezegd hebbend: mooi, dat het aantal gepubliceerde vacatures in januari 2011 zo stevig is toegenomen.
  Tot slot: economisch herstel is voor een groot deel gebaseerd op consumentenvertrouwen. Lees bijvoorbeeld Peddling Prosperity van Paul Krugman.

  • Marc Drees
   says:

   Het volume aan vacatures is een proxy voor de gezondheid van de Nederlandse economie. Niets meer en niets minder. Een werkelijkheid die zich ook toont in de gepresenteerde index. Elke consolidatie van informatie leidt onvermijdelijk tot een vereenvoudiging van de werkelijkheid; niet noodzakelijkerwijs tot een vertekening daarvan. De factor tijd maakt dat het aantal gepubliceerde vacatures in januari meer zeggen dan het aantal gepubliceerde vacatures in januari. Dat ontkennen is wel heel kort door de bocht.
    
   Maar dat gezegd hebbende, wat is er meer te verwachten van een aanhanger van Paul Krugman? De man die slechts 1 remedie heeft voor de huidige crisis: spend, spend, spend. Ach ja…
    
   Als ik jou was zou ik iets meer om me heen kijken; ook op dit blog, om te beseffen dat er aanzienlijk meer achtergrond te vinden is over de (overdreven) toekomstige krapte op onze arbeidsmarkt, de werkloosheid, de ontwikkelingen in VS en Europa en veel, veel meer. Er is meer macro-economisch nieuws te vinden dan in 1 artikel. Maar dat vereist wel enige inspanning…

    • Marc Drees
     says:

     Nee, inderdaad; als iemand de Nobelprijs voor de economie heeft gewonnen is er slechts met groot respect naar te luisteren. Want een flagrante onzin. Ik zou me iets verder verdiepen in de Amerikaanse situatie en de bizarre rol die Krugman (en Bernanke en Summers en Geithner) daarin speelt voordat je een absolute idioot als Krugman gaat verdedigen. En over Nobelprijzen gesproken; heb je misschien nog ‘wijze’ woorden over de prijs die aan Obama is toegekend? En dit in relatie tot Irak en Afghanistan? Of is dat iets heel anders dan de prijs die Krugman heeft gekregen?

   • Esther
    says:

    Ps) Ook een reageerder op je blog afzeiken met dat zij wat meer om zich heen zou moeten kijken: niet heel sjiek. Maar dat geheel terzijde. Zuurpruim.

     • Joran de Vliet
      says:

      Het lijkt er weer op dat “zuurpruim” Drees niet goed met kritiek om kan gaan. Wat heb jij lange tenen zeg!
      Je moet 1 ding onthouden: ook jij bent niet the Almighty, al gedraag je je en denk je dat meestal al.

      Niet alles wat je schrijft of zegt is de waarheid of zijn de feiten zoals deze zijn.

      Het antwoord: ga ergens anders zeuren is een typische reactie van een heel erg klein kind die net een snoepje uit de Jamin heeft gestolen en hiervoor straf van zijn mami krijgt!
      Wat ben jij een zielig figuur!