Eurostat: werkloosheid Eurozone blijft (zakt naar) 10%

 Logo en logotype Eurostat Volgens Eurostat is de werkloosheid over december in de Eurozone gedaald van 10,1% naar 10,0%. Hoewel, dankzij het wederom enorme aantal correcties bleek de werkloosheid van november 2010 al op 10,0% te hebben gestaan. Dus blijft de werkloosheid in december 2010 eigenlijk onveranderd. Tot volgende maand, want dan zal er wel weer een bijstelling plaatsvinden.

Van de Eurolanden waarvan ik de werkloosheid volg zijn er dit keer 5 (Belgie, Duitlsand, Frankrijk, Spanje en Italie) die hun cijfers over voorgaande maanden naar beneden hebben bijgesteld. Tot wel 0,4%… Alsof het niets is. Blijkbaar hebben die landen last van het CPB syndroom; oftewel de vinger in de lucht steken en gokken wat de werkloosheid is.

In onderstaande grafiek zijn de werkloosheidscijfers van Duitsland en Nederland (twee relatief gezonde landen), Belgie en Frankrijk (twee kandidaten voor een bailout) en de PIIGS landen (deze zijn reeds opgegeven) weergegeven; met uitzondering van Griekenland. De werkloosheidscijfers van Griekenland lopen namelijk maanden achter en cijfers uit dit land zijn per definitie niet te vertrouwen:

Eurostat: Werkloosheid geselecteerde Eurolanden (januari 2009 – december 2010)

Eurostat: Werkloosheid geselecteerde Eurolanden (januari 2009 – december 2010)

Tja, volgende maand kunnen de lijntjes weer anders lopen; afhankelijk van wat de diverse overheden dit keer verzinnen. Ik weet eerlijk gezegd niet wat ik ervan moet denken; anders dan het feit dat in vergelijking met een jaar geleden de werkloosheid in Euroland niet van zijn plaats is gekomen. En dat is zeker geen goed nieuws. En al helemaal voor de PIIGS landen die hun financieringstekorten moeten zien weg te werken. Alleen weet niemand hoe.

Geef een antwoord

1 Comment