De grote vijf: aantallen vacatures

De grote vijf, positief De grote vijf hebben zich collectief verbeterd ten opzichte van vorige week, met een droevige uitzondering:Vacaturekrant. Ik moet zeggen dat ik er bijzonder droevig van word, gezien het feit dat Vacaturekrant de werkzoeker van alle sites de minst slechte ervaring biedt. Maar misschien is minder juist wel meer; minder vacatures zorgen voor een eenvoudiger keus en daarmee helpt Vacaturekrant de werkzoeker nog beter. Laten we het daar maar op houden…

Verder heeft Werk.nl nog altijd een enorm verschil tussen het geprestenteerde aantal vacatures op de homepage en het aantal vacatures na een zoekopdracht zonder selectiecriteria. Hoe een dergelijke situatie kan ontstaan en waarom het weer eens maanden duurt om een dergelijk simpele bug op te lossen (als het al wordt opgelost) is werkelijk verbijsterend. Het failliet van deze site wordt elke week meer en meer benadrukt.

Voor de afgelopen week zijn dit de resultaten:

image

Hierbij is de kolom Aantal het aantal vacatures dat de vacaturesite zelf opgeeft.
De kolom JobFeed (alles) is het aantal vacatures dat volgens JobFeed op de vacaturesite zou kunnen staan. Dit aantal is gebaseerd op het aantal nieuwe vacatures dat volgens JobFeed in de afgelopen 60 dagen op de vacaturesite zijn geplaatst.
De kolom Jobfeed (actief) geeft het aantal vacatures weer dat volgens JobFeed nog altijd actief op de vacaturesite staat. Voor een uitleg, zie: Actieve vacatures geven betrouwbare benadering

Werk.nl schiet naar een buitengewoon hoog niveau aan vacatures; een niveau dat we in jaren niet hebben gezien. Ook Nationale Vacaturebank laat een bijzonder fraai cijfer zien; meer dan 22.000 is een getal die als balsem voor de ogen kan worden gekenmerkt. De andere drie vacaturesites laten allen een groei van het vacaturevolume zien; waarbij alleen Vacaturekrant onder de 500 vacatures groei blijft steken. Een magere 100 vacatures is niets om over naar huis te schrijven…

De overige cijfers
Zo zien de aantallen nieuwe vacatures per week er op dit moment uit voor de grote vijf:

Nieuwe vacatures per week, laatste 52 weken

Nieuwe vacatures per week, laatste 52 weken

Een lichte daling bij Werk.nl, Nationale Vacaturebank en Vacaturekrant, een lichte stijging bij JobTrack en een forse stijging bij Monsterboard. Een behoorlijke variatie in de richting dus, maar wekelijkse aantallen hebben de neiging om zeer variabel te zijn. Tegelijkertijd is het opvallend om te zien dat alleen Vacaturekrant geen enkel serieus herstel heeft getoond na de Kerstdip in het aantal wekelijkse nieuwe vacatures. En dat is toch we zorgwekkend te noemen.

Tevens de grafiek van het vacaturevolume volgens JobFeed (gebaseerd op het aantal nieuwe vacatures dat volgens JobFeed in de afgelopen 60 dagen op de vacaturesite zijn geplaatst):

Vacaturevolume op basis van JobFeed, laatste 52 weken

Vacaturevolume op basis van JobFeed, laatste 52 weken

Vacaturekrant laat al bijna een kwartaal een bijzonder onrustbarende trend zien. Een gestage daling van het vacaturevolume die met name de laatste weken volledig contrair is aan de trend van de collega-sites. De drie grote commerciele vacaturesites laten een lichte groei zien terwijl Werk.nl weer eens lekker (en onverklaarbaar) uit de bocht schiet. Vacaturekrant lijkt in een hoek te zitten waar klappen vallen. Ze moeten maar snel de hulp van Hyves inroepen, hoewel ik eerlijk gezegd niet denk dat hier een structureel voordeel mee kan worden behaald. Maar niet geschoten is altijd mis.

Geef een antwoord

1 Comment