Werkzoekers in VS geven hoop op

Amerikaanse vlag Je wilt graag werken, maar ondanks jaren keihard proberen is het je niet gelukt om een baan te vinden. En uiteindelijk geef je de moed op. Dit is de bijzonder onaangename situatie waarin miljoenen Amerikanen zich op dit moment bevinden. Zij zijn zogenaamde discouraged workers geworden. En tellen niet langer mee in het officiele werkloosheidscijfer. Een cijfer dat vandaag van 9,4% naar 9,0% daalde. Niet als gevolg van een toenemende werkgelegenheid. Nee, uitsluitend als gevolg van een groei van het aantal discouraged workers.

Voor de tweede achtereenvolgende maand is het werkloosheidspercentage in Amerika fors gedaald; in november 2010 stond dat cijfer tenslotte nog op 9,8%. En voor de tweede achtereenvolgende maand is die daling vrijwel volledig bij te schrijven op het aantal werkzoekenden die eenvoudigweg de hoop op een baan hebben opgegeven. Waarmee het officiele werkloosheidscijfer niet langer een indicatie is voor de gezondheid van de arbeidsmarkt.

De Amerikaanse arbeidsmarkt is voor vele miljoenen mensen een zeer ongezonde geworden. Het groeiende leger 99’ers (werklozen die de maximale termijn aan werkloosheidsuitkering hebben ontvangen) zorgt voor een groei van het aantal Amerikanen die overleven dankzij voedselbonnen. Dit aantal is ondertussen gestegen tot maar liefst 43 miljoen.

Voor een groeiend aantal Amerikanen is de recessie (die medio 2009 officieel eindigde) nog altijd een keiharde realiteit. Sterk stijgende voedsel- en benzineprijzen zorgen ervoor dat een steeds krapper wordende beurs steeds vroeger leeg raakt. Ik vraag me af hoelang het duurt voordat de onrust in Noord-Afrika overslaat naar de VS. Een land met een tekort aan alles, behalve aan wapens…

Geef een antwoord

3 Comments
 • Valeri Berns
  says:

  @Michiel Het enige wat ik met deze laatste alinea/paradox wil aangeven is dat je zolang je uitgaat van je eigen kracht, je zelfs in een heel moeilijke markt uitzondelijke resultaten kunt boeken.
   
   

 • Michiel Cobben
  says:

  Dat er in de huidige markt kansen zijn klopt en dat je met somberen niks bereikt klopt ook. Ben het danook tot de een na laatste alinea met je eens, daarna begrijp ik niet wat de relevantie van je opmerking is. Of wordt op de volgende G20 vergadering gezegd: ‘dames en heren, het valt wel mee met de US Economy, want YER uit Nederland heeft er een mooie plaatsing verzorgd?’.
  Ik waardeer dit blog vanwege zeer snelle signalering van relevante ontwikkelingen in de recruitment markt en de mening van eenieder over die ontwikkelingen.

 • Valeri Berns
  says:

  Niet alleen de arbeidsmarkt is ongezond in Amerika. The hele way of life klopt niet meer. Het kapitalisme in de vorm zoals we dat in Amerika kennen is duidelijk over zijn over zijn top en Amerika als wereldmacht op zijn retour. Tot zover ben ik het met je eens!
  Zolang echter LVMH (van oa Moet et Chandon en Louis Vuitton) 3 miljard winst weet te realiseren in 2010 mn door groeiende markten in Azie maak ik me geen zorgen. Die wereldeconomie trekt gewoon aan, dat ziet iedereen. Daar hebben we gelukkig Amerika niet meer voor nodig en moeten we juist naar het oosten ipv naar het westen kijken. Met Duitsland als buur boffen we bovendien….Merkel heeft de zaken goed onder controle en dwingt als echte Powervrouw de rest van Europa zaken op orde te stellen. Ondernemers vertrouwen was sinds 2008 niet meer zo hoog! CEO’s in dat land noemen als grootste uitdaging de War of Talent die groei zal beperken. Dat zegt genoeg! Daar verdienen wij nu juist ons geld mee. Ik zie een Nederlandse arbeidsmarkt vol uitdagingen en heel veel kansen. Paradoxaal of niet…;-)
  En nog een paradox: De hoogste fee die YER ooit heeft kunnen boeken voor een plaatsing werd juist deze week in Amerika gerealiseerd. Ik laat de hoogte van de fee even in het midden maar laat ik zeggen dat het in de buurt van de Balkenende norm komt (en dan bedoel ik niet dat wij over dat salaris 25% hebben mogen berekenen, maar echt dat bedrag als fee!!!!).
  Daarmee wil ik maar weer zeggen dat zelfs in Amerika nog steeds goed geld te verdienen valt met Arbeidsmarkt bemiddeling! Gewoon kansen zien en DOEN!!! En niet zo somberen..daar is nog nooit iemand beter van geworden! Al vrees ik wel dat dat zo langzamerhand het bestaansrecht van RM is geworden.