LinkedIn Skills, een extra zoekfunctie

Logotype LinkedIn Een paar dagen geleden lanceerde LinkedIn haar zoveelste tooltje; dit keer onder de naam LinkedIn Skills. Volgens LinkedIn is het bedoeld om gebruikers de juiste skills in hun profielen te helpen promoten:

To succeed in the talent economy, it is crucial to showcase your skills and build a rich network of connections who have the expertise you need to get the job done. To help our members stay ahead of the curve, we’re pleased to announce the beta launch of LinkedIn Skills – a whole new way to understand the landscape of skills & expertise, who has them, and how it’s changing over time

Maar volgens mij is LinkedIn Skills vooral een soort guided search voor recruiters om de juiste kandidaten te vinden.

Ik heb op Interaction design gezocht en krijg vervolgens dit scherm te zien

image

Centraal wordt uitgelegd wat interaction design is (volgens Wikipedia); links zie ik gerelateerde vaardigheden en rechts zie ik een grafiekje van een beperkt aantal gerelateerde vaardigheden de groei in voorkomen van deze vaardigheid in de LinkedIn database. Overigens staat dat grafiekje standaard op die relatieve groei in plaats van op het veel belangrijker size; wat in dit geval ook nog eens een totaal ander beeld geeft.

Verder zie ik mensen die het woord interaction design in hun LinkedIn profiel hebben. Ja, en? Wat moet ik hier als LinkedIn gebruiker mee, anders dan als ik toevallig naast gebruiker ook recruiter ben? En ik zie ook nog eens geen enkele Nederlander, maar wel een hele hoop Amerikanen; Amerikaanse bedrijven en Amerikaanse vacatures.

LinkedIn Skills lijkt mij vooral een (gemankeerde) extra zoekfunctie voor recruiters die is opgeleukt met een grafiekje en vergelijkbare vaardigheden. Eerlijk gezegd zou je toch mogen verwachten dat deze zoekfunctie gewoon onderdeel zou moeten zijn van de Advanced Search functie van LinkedIn, en niets meer dan dat.

Voor recruiters is de functie zeker handig; en dat is weer belangrijk voor LinkedIn in de aanloop naar haar IPO. Maar meer dan dat is LinkedIn Skills op dit moment absoluut niet.

En wat zegt LinkedIn nou eigenlijk met onderstaande zin:

To succeed in the talent economy, it is crucial to showcase your skills and build a rich network of connections who have the expertise you need to get the job done.

Ik heb het dan vooral over het tweede deel van de zin: build a rich network of connections who have the expertise you need to get the job done. Om succesvol te zijn in de talent economie moet ik een uitgebreid netwerk van connecties ontwikkelen die de ervaring hebben die ik nodig heb om mijn werk te doen? WTF? Ik snap hier geen rooie kroot van, maar misschien is er iemand die deze volzin van LinkedIn van enige uitleg kan voorzien?

Geef een antwoord