Vacaturesite top 10: februari gaat goed van start

Vacaturemonitor | Positief Februari is zeer goed begonnen als we uitgaan van het aantal vacatureplaatsingen; ook al zijn de verschillen met vorig jaar minder heftig dan in januari. Over de afgelopen drie weken is het aantal online vacatureplaatsingen van bijna 152.000 gestegen naar ruim 155.000. En daarmee is het verschil met vorig jaar nog altijd zeer fors: 15,3% (in het voordeel van 2011) .

Het verschil bij het unieke aantal vacatures is aanzienlijk kleiner: 6,3% in het voordeel van 2011. Met andere woorden; niet alleen is het aantal unieke vacatures groter dan vorig jaar, vacatures worden ook op meer plaatsen gepubliceerd in vergelijking met vorig jaar. Er zijn dus meer vacatures en er is meer budget om te plaatsen.

De wekelijkse top 10
Zo ziet de top 10 er voor de afgelopen drie weken uit:

Marktaandeel top 10 vacaturesites; 2010 – 2011 (week 3 – 5)

Marktaandeel top 10 vacaturesites; 2010 – 2011 (week 3 – 5)

Ten opzichte van vorige week ziet het resultaat er als volgt uit:

  • Werk.nl: 0,0%
  • Nationale Vacaturebank: +0,2%
  • Monsterboard: +0,1%
  • DOVAjobs: -0,1%
  • Megajobs: -1,3%
  • JobTrack: +0,1%
  • Careerbuilder: +0,2%
  • Gus.nl: 0,0%
  • Vacaturekrant: -0,1%
  • Randstad: 0,0%

Hmm…, de enorme duikeling van Megajobs lijkt een hikje in de spidering; afgelopen week is er maar 1 dag geweest dat Jobfeed vacatures heeft gespiderd. Dus of Megajobs heeft iets veranderd, of Jobfeeds megajobs spidertje heeft een koutje gevat. Hoe dan ook; de duikeling van Megajobs lijkt een kunstmatige die binnenkort wordt gevolgd door een kunstmatige stijging.

De overige sites laten kleine plusjes of minnetjes aantekenen; oftewel bijzonder weinig bijzonderheden. Daarentegen is het wel goed om te zien dat zowel Nationale Vacaturebank als Monsterboard zeer dichtbij hun marktaandelen van een jaar geleden uitkomen. Het verlies van marktaandeel is door de grote, commerciele vacaturesites misschien wel tot staan gebracht? Dit in tegenstelling tot de 2e ring; zoals JobTrack en Vacaturekrant, die nog altijd een fors lager marktaandeel noteren in vergelijking met vorig jaar.

De grote drie
Dan ook nog het beeld van het marktaandeel van grote drie over het afgelopen jaar:

Trendlijn drie grootste vacaturesites, laatste 52 weken

Trendlijn drie grootste vacaturesites, laatste 52 weken

Monsterboard laat een trage maar gestage groei zien; haar grootste concurrent Nationale Vacaturebank laat een gestage maar iets minder trage groei zien. En dan is er natuurlijk nog Werk.nl die in de afgelopen weken uitsluitend stagnatie laat zien.

Cijfers en ranglijst van nieuwe vacatures zijn gebaseerd op Jobfeed. Jobfeed is een initiatief van Textkernel

Geef een antwoord