Come and meet me, de Gen Y stagiaire

congress Na mijn, “oh zo frustrerende” eerste ontmoeting met Rob en Gijs, was ik het bedrijf RAVE-cruitment eigenlijk allang weer vergeten toen ik ineens een mail van Rob voorbij zag komen. “Oh God, daar gaan we weer”, dacht ik bij mezelf. Ik open de mail en een zwaar enthousiaste Rob spreek mij aan. Zinnen van vijf woorden waarvan ik er minstens twee niet begrijp, uitroeptekens, kreten als “de wereld ligt aan je voeten!”, of “je carrière breekt open!”. Ik begrijp er geen snars van. “Je hebt een blog geschreven over mij als een wat? Gen Y? Waar heb je het in vredesnaam over?” In de mail staat ook een link. Een link naar het blog waar hij mij over wil vertellen. Ik klik erop en zie de frustratiemail staan die ik hem een aantal dagen eerder had gestuurd. Ik denk bij mezelf: “Wat nou IK heb een blog geschreven? 90% van dat blog zijn mijn woorden. 1500 views. Zo kan ik het ook.”

Ik besluit de drie woorden die ik niet begreep te googlen.

“…Gen Y. Ohh, het staat voor generation Y… Bladiebladiebla… Ook wel Millennials genoemt. Eigenlijk best logisch. YadaYadaYada… Ohh, het is net zoiets als de MTV-generation, of generation (ni)X…. Ohh, oké, volgens Rob ben ik dus generation Y. Eens zien of hij gelijk heeft.

Tussen 1982 en 2000. Klopt, ik ben van 1986. Hechten veel belang aan vrijheid. Klopt ook, ik ben een trotse lesbo en woon in een allochtonen buurt. Ik loop expres hand in hand met mijn vriendin. Ik ben wie ik ben, eat your heart out.
Zij hechten veel waarde aan zelfontplooiing n zelfbeschikking, willen niet belemmerd worden in hun keuzes en proberen alle ballen zo lang mogelijk in de lucht houden.” Inderdaad. Vertel dat even aan de overheid die mij tegenwerkt in het doen van een tweede studie en aan die school in Rotterdam die 11.250 euro vraagt voor een master van dertien maanden. Exclusief boekengeld! *zucht*.

“Ondanks de hang naar vrijheid lijken de huidige twintigers en dertigers zich in de tweede plaats ook weer steeds vaker te willen verbinden.” Tja. Ik moet toegeven dat gaypride, Lowlands en bijvoorbeeld twitter mij toch het gevoel geven dat ik ergens bij hoor. Dus ook dat is waar.

Het is een generatie die weinig waarde hecht aan gezag en autoriteit.” Oh, vandaar dat Rob mij Gen Y vindt. Het is maar net hoe je het bekijkt. Ik heb respect voor de politieagent die mij bekeurd voor fietsen zonder licht. Eigen schuld, dikke bult. Maar zodra ik de indruk krijg dat degene die “boven” mij staat mij onterecht behandeld ga ik steigeren. Ik ben ook een mens, net als hij/zij en zoals mijn leidinggevende dat een tijd geleden zo mooi verwoordde: “We stinken allemaal als we hebben gepoept.”

“…opmerkelijk kenmerk van de huidige quarterlifers is hun grenzeloze optimisme.” Jeetje wat weird, ook dit klopt. Al vraag ik me bij dit kenmerk af of het geen grenzeloos begrip is. Ik ben namelijk nog nooit gefrustreerd geweest op de NS als het sneeuwde, of op de buschauffeur die te laat aankwam bij de halte. Het zijn ook maar mensen die hard werken voor hun geld. Puntje bij paaltje zorgt dit begrip natuurlijk wel voor een optimistischere blik op de wereld. Nee, echt, de buschauffeur komt echt niet expres te laat om mij te pesten en ook de NS denkt tijdens sneeuwval niet dat ze weer een goed excuus hebben om het lekker rustig aan te doen.

“Authenticiteit is daarbij volgens de Stichting Maatschappij en Onderneming (SMO 2000) de omvattende, centrale waarde: Authenticiteit is het ideaal van de internetgeneratie. Misschien is dit wel waarom Rob mij Gen Y vindt. In de mail die ik hem stuurde was ik ook authentiek. Snap soieso niet zo waarom mensen zoveel troubles maken over je online reputatie. Wees gewoon wie je bent, weten mensen direct wat ze aan je hebben en daarnaast ben je “echt” een stuk leuker om naar te kijken.

Ik Google nog wat door over Gen Y en vind uiteindelijk zelfs dit: “Screenagers kunnen gezien worden als een subtype van Generatie X en Generatie Y. Een teenager die de meeste tijd – of een groot deel van zijn tijd – doorbrengt in interactie met een scherm (screen) kan als screenager beschouwd worden.” Ik zit elke doordeweekse dag van negen tot vijf te interacteren met mijn beeldscherm voor school of stage. Ben te vinden of Facebook, Linkedin en Twitter, heb in een grijs verleden ook nog gehyved. Ik ben de hele dag online op mijn telefoon waar ik tot twaalf uur ‘s nachts reageer op binnengekomen mails. Heb mijn agenda, documenten, sociale kring, cv en portfolio online staan. Alle informatie waar ik behoefte aan heb vind ik op het web. Ik maak er afspraken met ziekenhuizen, tandartsen, de woningbouw, de loodgieter, de dierenarts, noem maar op.

Oké, ik kan er niet meer onderuit. Ik ben gen Y. Rob, je hebt gelijk.

Na wat heen en weer gemail, twee ontmoetingen en een heleboel uitleg en Lowlands talk later zit ik hier dan. Bij RAVE-cruitment, naast Rob en Gijs, inclusief grote mond en laptop. Klaar om de daad bij het woord te voegen. Klaar om te bewijzen dat ik naast een hoop herrie maken, ook kan presteren. De Gen Y stagiaire has arrived. Bring it on.

Dit gastblog is geschreven door Kelly van der Toorn. Zij loopt stage bij RAVE-cruitment. Haar blog postings worden een onderdeel van haar scriptie.

Geef een antwoord

6 Comments