De grote vijf: aantallen vacatures

De grote vijf, negatief De grote vijf zijn licht ingezakt in vergelijking met de vorige week. Maar in het algemeen is die daling zeer beperkt. En volgens eigen opgave is Vacaturekrant licht gestegen. Dat is positief nieuws, hoewel de site volgens de Jobfeed cijfers nog altijd inzakt. Zorgelijk…

De grote vijf delen dus niet mee in het nog altijd groeiende vacaturevolume. En dat is misschien wel de meest zorgelijke ontwikkeling. Voor de grote vacaturesites wel te verstaan. Want waar in crisistijden werkgevers de neiging hebben om naar de oude, vertrouwde merken terug te grijpen is in tijden van groei een gokje bij een minder bekend merk ineens wel een optie.

Voor de afgelopen week zijn dit de resultaten:

image

Hierbij is de kolom Aantal het aantal vacatures dat de vacaturesite zelf opgeeft.
De kolom JobFeed (alles) is het aantal vacatures dat volgens JobFeed op de vacaturesite zou kunnen staan. Dit aantal is gebaseerd op het aantal nieuwe vacatures dat volgens JobFeed in de afgelopen 60 dagen op de vacaturesite zijn geplaatst.
De kolom Jobfeed (actief) geeft het aantal vacatures weer dat volgens JobFeed nog altijd actief op de vacaturesite staat. Voor een uitleg, zie: Actieve vacatures geven betrouwbare benadering

Werk.nl zakt ongeveer 700 vacatures in; JobTrack gaat ongeveer 300 vacatures naar beneden. De andere dirie sites laten een lichte groei zien, met als winnaar Vacaturekrant. Deze dreumes onder de grote vijf laat een stijging met ruim 400 vacatures zien. Nationale Vacaturebank en Monsterboard stijgen elk met ruim 100 vacatures; nauwelijks de moeite van het vermelden waard.

De overige cijfers
Zo zien de aantallen nieuwe vacatures per week er op dit moment uit voor de grote vijf:

Nieuwe vacatures per week, laatste 52 weken

Nieuwe vacatures per week, laatste 52 weken

Met uitzondering van Monsterboard en Vacaturekrant laten de andere vacaturesites een gezonde groei in het aantal nieuwe vacatures zien. Eerstgenoemde vacaturesites laten een stagnatie zien en zijn daarmee duidelijke uitzonderingen in het overall groeiende vacaturevolume. Hoewel dit voor Monsterboard een incident lijkt te zien is Vacaturekrant al meerdere weken aan het worstelen met haar instroom aan nieuwe vacatures.

Tevens de grafiek van het vacaturevolume volgens JobFeed (gebaseerd op het aantal nieuwe vacatures dat volgens JobFeed in de afgelopen 60 dagen op de vacaturesite zijn geplaatst):

Vacaturevolume op basis van JobFeed, laatste 52 weken

Vacaturevolume op basis van Jobfeed, laatste 52 weken

Tja, dit is echt geen prettig beeld voor Vacaturekrant. Ze is zonder enige twijfel het lelijke eendje van de grote vijf vacaturesites. Niet alleen heeft ze het minste aantal vacatures, maar de dalende trend van de afgelopen maanden zet zich onverkort door terwijl de andere grote vacaturesites zonder uitzoindering groei laten zien. Zeer, zeer zorgelijk.

Geef een antwoord