De Persgroep lanceert ‘vacaturesite’ WerkenDichtbij

Logotype WerkenDichtbij Gisteren heb ik al hartelijk gelachen om Xavier Verellen (CCO  De Persgroep) en nu kan ik dat nog eens dik overdoen met een vacaturesite van diezelfde De Persgroep, genaamd WerkenDichtbij. Volgens Verellen een lokaal arbeidsmarktplatform die bij het AD en Parool hoort. Nou, deze twee kranten zijn met de introductie van WerkenDichtbij op het gebied van online recruitment ineens ook lachertjes geworden.

Want de vacaturesite WerkenDichtbij is ronduit belachelijk. De snelzoek functie bestaat namelijk alleen uit een locatie. Jawel. WerkenDichtbij betekent blijkbaar dat het je niet uitmaakt wat je doet, als het maar in de buurt is! Hoe krankzinnig kan je het maken? En er is meer…

De homepage
Dit is de homepage van WerkenDichtbij.nl:

WerkenDichtbij | Homepage Leuk he? Die snelzoekfunctie? Een briljante vinding die mogelijk uit Verellen’s langetermijndenkvermogen is ontsproten. Hoe dan ook, het is werkelijk te stompzinnig voor woorden. Maar misschien vindt De Persgroep het amusant om werkzoekers te frustreren. In dat geval is WerkenDichtbij volledig geslaagd.

Al die witte vakjes rechts van de snelzoekfunctie zijn ongetwijfeld uitnodigingen voor betaalde advertenties van werkgevers; op dit moment zijn er slechts Ads door Google te ‘bewonderen’. Serieus…:

WerkenDichtbij | Google Ads

Ja, dus laten we nooit meer zeggen dat die Ollanders zuunig zijn. Want mijn god, die Belgen kunnen het nog een maatje beter. Alles voor een aalmoes.

Maar laat ik eens verder kijken wat deze site mij te bieden heeft. Te beginnen met het landkaartje; waar ik zie dat WerkenDichtbij voor Noordelijk Nederland (nog) niets te bieden heeft. Gelukkig heeft mijn eigen provincie, Zuid-Holland het ongekende aantal van 277 banen in de aanbieding. Dit zal een gigantische stroom werkzoekers opleveren. Maar laat ik eens op Zuid-Holland klikken:

WerkenDichtbij | 2e kaartje

Kijk aan, een tweede kaart, nu met enkele plaatsnamen. De rest mag je zelf zoeken door met je muis over de kaart te schuiven en te zien welke plaatsen er in de balloons verschijnen. Maar laat ik eens op mijn eigen woonplaats Leiden klikken:

WerkenDichtbij | Zoekresultaat

Zo, bij de tweede klik krijg ik het zoekresultaat te zien met een heel andere kaart, nu ineens de standaard Google Maps, met 1 marker een een roze cirkel die een straal van 10 km om Leiden signaleert. Ik vraag me af welke meerwaarde de kaart heeft, anders dan het zinloos opeten van verticale real-estate waardoor ik slechts 1 vacature in mijn scherm zie. Handig hoor… Tip aan De Persgroep: als een kaartje geen waarde toevoegt kan die ook gewoon weggelaten worden hoor…

In bovenstaand scherm is in ieder geval een verfijningsmogelijkheid op beroepsgroep; zo valt er tenminste eindelijk iets zinnigs te zoeken. Dat werd natuurlijk hoog tijd. Maar ik ben van plan iets meer te weten te komen van die vacature uit 6 januari: Stafarts Allocatie & Beleid bij Eurotransplant:

WerkenDichtbij | Vacature

Kijk, dat ziet er ineens een heel stuk beter uit. Hier laat WerkenDichtbij zien dat ze toch wel iets goed kunnen doen. Nu kan ik nog wel wat verbeterpunten opnoemen, maar er is hier iets veel belangrijkers aan de hand. En daarvoor ik moet ik naar het einde van de vacaturetekst:

WerkenDichtbij | Vacature, detail

Mooi he? Ik zie een URL (van de Werken Bij sectie van Eurotransplant) en een knop solliciteer online. Maar die twee links zijn niet hetzelfde…

Dit gebeurt er namelijk als ik op de knop solliciteer online klik:

WerkenDichtbij | Sollicitatieformulier

He? Ik krijg een sollicitatieformulier van WerkenDichtbij te zien. Dat is merkwaardig. En het wordt nog vreemder als ik op zoek ga naar het privacyreglement van WerkenDichtbij. Inderdaad, er is geen privacystatement. Er is wel een hyperlink naar de gebruiksvoorwaarden, maar dat levert het volgende op:

WerkenDichtbij | HTTP 404 error

Een HTTP 404 fout. Jawel, de site heeft geen privacyreglement of gebruiksvoorwaarden. Ik heb evenmin een vermelding in de registratie van het College Bescherming Persoonsgegevens kunnen vinden. Met andere woorden, De Persgroep schendt de privacyregels in Nederland. Foei!

En dan nog de URL naar de site van de werkgever. Als ik daar op klik krijg ik dit te zien:

Eurotransplant | Vacatures

Eurotransplant heeft helemaal geen vacatures. Ken je die mop over die vacature voor een stafarts bij Eurotransplant? Die bestond helemaal niet…

Dit is wel bijzonder slordig van WerkenDichtbij. Niet langer bestaande vacatures tonen. En het zijn er al zo weinig.

Conclusie
De Persgroep heeft met de vacaturesite WerkenDichtbij een bizarre site gelanceerd; vooral vanwege de volstrekt onzinnige snelzoek functie. Snel aanpassen zou ik zeggen. Want de meeste Nederlanders willen ongetwijfeld dichterbij huis werken, maar dan wel in een passende functie. De standaard zoekfunctie WAT en WAAR is een logische combinatie. Hiervan afwijken is op eigen risico.

Verder heeft de site nauwelijks vacatures; geen wonder als deze uitsluitend afkomstig zijn van AD en Parool. En dan is er het knoeiwerk met solliciteren. Voor een onderneming als De Persgroep is dat pas echt schandalig slecht. Misschien is het beter als men gewoon direct de stekker uit de site trekt. Kan deze ook niet kannibaliseren op de offline omzet. En dat vindt die merkwaardige Xavier Verellen weer heel erg fijn…

Geef een reactie

1 Comment