StudentenWerk groeit, maar mist target 2010

qa StudentenWerk heeft vorig jaar EUR 47 miljoen omgezet – 4 procent meer dan in 2009. Het is het tweede crisisjaar waarin de studentenuitzender een groei weet te boeken. Dat meldde Het Financieele Dagblad afgelopen week.

En daarmee heeft de marktleider in bij- en zomerbaantjes – al tien jaar in eigendom van het drietal Bram Bosveld, Hugo de Koning en Rogier Thewessen – het eigen target niet gehaald. Dat omzetdoel werd afgelopen jaar gesteld op EUR 49,1 miljoen, en in het jaarverslag opgeschreven. Viel 2010 zo vies tegen voor de studentenuitzender? Wij spraken met Hugo de Koning, een van de drie oprichters.

qa StudentenWerk heeft vorig jaar EUR 47 miljoen omgezet – 4 procent meer dan in 2009. Het is het tweede crisisjaar waarin de studentenuitzender een groei weet te boeken. Dat meldde Het Financieele Dagblad afgelopen week.

En daarmee heeft de marktleider in bij- en zomerbaantjes – al tien jaar in eigendom van het drietal Bram Bosveld, Hugo de Koning en Rogier Thewessen – het eigen target niet gehaald. Dat omzetdoel werd afgelopen jaar gesteld op EUR 49,1 miljoen, en in het jaarverslag opgeschreven. Viel 2010 zo vies tegen voor de studentenuitzender? Wij spraken met Hugo de Koning, een van de drie oprichters.

Q&A Hugo de Koning, mede-oprichter StudentenWerk

StudentenWerk heeft de eigen prognose niet gehaald. Wat ging er mis?
‘Wij schatten onze omzet altijd in op basis van onze grote contracten. Grote opdrachtgevers geven een prognose van het aantal studenten dat ze via ons inhuren, en daarop budgetteren wij. En vorig jaar hebben een aantal partijen, waaronder de Rijksoverheid, minder ingeleend dan aanvankelijk ingeschat. Daar is het verschil ontstaan in onze omzet.’

De Rijksoverheid heeft vorig jaar voor het eerst centraal ingehuurd, via de IFAR-aanbesteding. Daar is StudentenWerk toch niet bij betrokken?
‘Jawel, wij doen mee met Manpower, dat een van de drie partijen is die de aanbesteding verwierven.’

IFAR had een contractwaarde van EUR 90 miljoen. Voor hoeveel daarvan heeft het Rijk uiteindelijk ingehuurd?
‘Veel minder! Als het de helft zou zijn, zou het mij al verbazen. De grootste reden is dat de politiek best lang in spagaat lag met de vorming van het nieuwe kabinet. Maar wij zijn niet de enige die daar last van hadden.’

Welk prognose heb je voor 2011?
‘We verwachten een omzet van EUR 62 miljoen. Dat betekent dat we 32 procent moeten groeien. Year-to-date zitten we overigens al op 38 procent.’

Waar moet die groei vandaan komen?
‘Grote contracten met vooral corporates. We hebben eind vorig jaar al contracten gesloten met ING, KPN en KLM. De totale waarde van die drie contracten is EUR 200 miljoen. En wij hebben ons gecommitteerd aan het leveren van eenderde van hun vraag. Daarom denken we echt dat we in 2013 de omzetgrens van EUR 100 miljoen zullen passeren.’

Kun je die studenten in 2013 nog wel vinden?
‘Wij wel! Wij hebben een mooi online platform draaien, met 18 websites op één database.’

Maar je hebt over twee jaar wel meer dan dubbel zo veel studenten nodig om te matchen. Zijn die er wel?
‘Ja, ze staan al in onze database. Vergeet niet dat bijna de helft van het totale uitzendwerk wordt uitgevoerd door jongeren. Dat betekent dat grote uitzenders als Randstad en USG People voor de helft ook draaien op diezelfde jongeren. En als zij ze al kunnen vinden, dan kunnen wij dat zeker.’

In 2009 was de winst voor belastingen EUR 3,6 miljoen. Hoe winstgevend was StudentenWerk in 2010?
‘Die wijkt nog geen 10 procent naar boven of beneden af van het cijfers van vorig jaar. Dit jaar verwachten wij natuurlijk wel een flinke stijging. We gaan het niveau van 2008 weer opnieuw halen, toen we voor belastingen EUR 5 miljoen winst maakten.’

Q&A Hugo de Koning, mede-oprichter StudentenWerk

StudentenWerk heeft de eigen prognose niet gehaald. Wat ging er mis?
‘Wij schatten onze omzet altijd in op basis van onze grote contracten. Grote opdrachtgevers geven een prognose van het aantal studenten dat ze via ons inhuren, en daarop budgetteren wij. En vorig jaar hebben een aantal partijen, waaronder de Rijksoverheid, minder ingeleend dan aanvankelijk ingeschat. Daar is het verschil ontstaan in onze omzet.’

De Rijksoverheid heeft vorig jaar voor het eerst centraal ingehuurd, via de IFAR-aanbesteding. Daar is StudentenWerk toch niet bij betrokken?
‘Jawel, wij doen mee met Manpower, dat een van de drie partijen is die de aanbesteding verwierven.’

IFAR had een contractwaarde van EUR 90 miljoen. Voor hoeveel daarvan heeft het Rijk uiteindelijk ingehuurd?
‘Veel minder! Als het de helft zou zijn, zou het mij al verbazen. De grootste reden is dat de politiek best lang in spagaat lag met de vorming van het nieuwe kabinet. Maar wij zijn niet de enige die daar last van hadden.’

Welk prognose heb je voor 2011?
‘We verwachten een omzet van EUR 62 miljoen. Dat betekent dat we 32 procent moeten groeien. Year-to-date zitten we overigens al op 38 procent.’

Waar moet die groei vandaan komen?
‘Grote contracten met vooral corporates. We hebben eind vorig jaar al contracten gesloten met ING, KPN en KLM. De totale waarde van die drie contracten is EUR 200 miljoen. En wij hebben ons gecommitteerd aan het leveren van eenderde van hun vraag. Daarom denken we echt dat we in 2013 de omzetgrens van EUR 100 miljoen zullen passeren.’

Kun je die studenten in 2013 nog wel vinden?
‘Wij wel! Wij hebben een mooi online platform draaien, met 18 websites op één database.’

Maar je hebt over twee jaar wel meer dan dubbel zo veel studenten nodig om te matchen. Zijn die er wel?
‘Ja, ze staan al in onze database. Vergeet niet dat bijna de helft van het totale uitzendwerk wordt uitgevoerd door jongeren. Dat betekent dat grote uitzenders als Randstad en USG People voor de helft ook draaien op diezelfde jongeren. En als zij ze al kunnen vinden, dan kunnen wij dat zeker.’

In 2009 was de winst voor belastingen EUR 3,6 miljoen. Hoe winstgevend was StudentenWerk in 2010?
‘Die wijkt nog geen 10 procent naar boven of beneden af van het cijfers van vorig jaar. Dit jaar verwachten wij natuurlijk wel een flinke stijging. We gaan het niveau van 2008 weer opnieuw halen, toen we voor belastingen EUR 5 miljoen winst maakten.’

Geef een antwoord