Vacatures per regio: metabole steroïden?

Vacatures per regio, positief Het blijft crescendo gaan met onze regio’s. Er zit duidelijk lente in de lucht en de vacaturemotortjes draaien op volle toeren. Het is ondertussen overduidelijk: werkgevend Nederland heeft er weer zin in. De eerste maanden van 2011 zorgen ervoor dat mensen met uitsluitend een korte-termijn geheugen de periode 2008 – 2010 alweer helemaal vergeten zijn.

In vergelijking met 2009 en 2010 zijn de resultaten in de afgelopen periode zonder meer indrukwekkend te noemen. De reden voor al dat enthousiasme is echter minder duidelijk. In een wereld waar de schuldpositie nog nooit zo groot is geweest, de inflatie angstwekkende vormen begint aan te nemen en de werkloosheid in de Westerse wereld nog altijd gigantisch hoog is, lijkt er weinig fundament voor al dit optimisme. Maar irrational exuberance is misschien wel gewoon onderdeel van ons DNA…

Dit is de grafiek voor de afgelopen drie weken:

Vacatures per regio: week 3 – 5 (2009 – 2011)

Vacatures per regio: week 3 – 5 (2009 – 2011)

In vergelijking met vorige week is dit het resultaat:

  • Zuid-Nederland: +0,0%
  • West-Nederland: +0,3%
  • Oost-Nederland: +0,3%
  • Noord-Nederland: +0,1%

Ook deze keer steken de vier regio’s trots uit boven de resultaten van 2010 en 2009. En met uitzondering van Zuid-Nederland laten alle regio’s ook een duidelijke groei zien in vergelijking met de vorige week. De zorgwekkende stagnatie van West-Nederland van vorige week is nadrukkelijk gecompenseerd met een steile groei in deze week. Waarmee onze grootste regio weer de nodige afstand heeft genomen van Zuid-Nederland.

Over het afgelopen jaar ziet het er zo uit:

Vacatures per regio: afgelopen 52 weken

Vacatures per regio: afgelopen 52 weken

Wil er iemand nog meer bewijs dat het werkgeversvertrouwen in Nederland aan het exploderen is? In de goede betekenis van het woord natuurlijk. Want het lijkt ineens wel of de bomen tot in de hemel groeien. Een ongekende positivisme heeft zich van werkgevend Nederland meester gemaakt. En dat leidt tot prachtige plaatjes, zoals bovenstaande!

Verantwoording
CBS indeling die Nederland in een viertal regio’s opdeelt:

  • Zuid-Nederland: Noord-Brabant en Limburg
  • West-Nederland: Utrecht, Noord-Holland, Zuid-Holland en Zeeland
  • Oost-Nederland: Overijssel, Gelderland en Flevoland
  • Noord-Nederland: Groningen, Friesland en Drente

Cijfers en ranglijst van nieuwe vacatures zijn gebaseerd op JobFeed. Jobfeed is een initiatief van Textkernel

Geef een antwoord