YER-directeur Jaap Kooijman: “Omzet 2010 tussen EUR 45 en 50 miljoen”

qa Gisteren maakten wij de jaarcijfers van recruiter YER bekend. Dat wil zeggen, de jaarcijfers over 2009. Omdat dat jaar al ruim dertien maanden achter ons ligt, leek het ons een goede gelegenheid om oprichter en dga Jaap Kooijman te interviewen.

Wij spraken hem over de wisselwerking tussen interim en werving en selectie, over de klappen die zijn bedrijf in het eerste volle crisisjaar in het buitenland kreeg. En over het nieuwe jaar: in 2010 kwam de omzet tussen EUR 45 en 50 miljoen euro uit, zo stelt Kooijman. Dat is een verdere daling met 5 à 10 procent, zo berekenden wij. En een klein winstje ‘zit er nu wel in.’

Het aantal medewerkers in het buitenland daalde fors: van 101 naar 16 in 2009. Heeft YER het internationale avontuur stopgezet?
‘Nee hoor. YER International is wel een stuk kleiner geworden. Gelukkig zijn we inmiddels ruim een jaar verder. En bijvoorbeeld onze Spaanse dochter draait met nu 20 man best goed. En ook Amerika doet het prima.’

Veel omzet heeft YER International nog niet opgeleverd in die tien jaar…
‘Nee, dat klopt. Maar in Nederland hebben we er ook 23 jaar over gedaan. En van 5 naar 10 man groeien is net zo moeilijk als van 100 naar 150. Toen we in Nederland net zo lang bezig waren, in 1997, hadden we een man of 20, 25 in dienst. En zo’n jaar als 2009 helpt ook niet bepaald…’

Heeft u in 2009 overwogen om YER International te staken?
‘Nee, dat zou zonde zijn. Groeien over de grens is een kwestie van lange adem, zeker voor een privaat bedrijf als het onze. Maar nu de infrastructuur er eenmaal ligt, is het niet verstandig de stekker eruit te trekken. Je kunt wel zeggen dat 2009 niet bepaald het jaar was om extra te investeren. Overigens denk ik dat de daling van 101 medewerkers naar 16 niet klopt.’

Die cijfers staan in het jaarverslag. Als de cijfers kloppen, heeft u 85 procent van uw medewerkers in het buitenland zien vertrekken.
‘Dat kan niet kloppen – in Spanje zaten er 13 of 14 en in België meer dan dat, op dat moment. Amerika is nooit minder dan 5, 6 geweest. In werkelijkheid hebben we in 2009 meer dan de helft van onze mensen van YER International zien vertrekken.’

In het interim-segment steeg de omzet in projectdetachering nog met 46 procent. Maar de bemiddeling van interim-zzp’ers zette toen al een daling in van 18 procent. Beschouwt u de zzp-bemiddeling als uw eigen flexibele schil?
‘Nou… Zo is het niet opgezet. We zijn in 2000 met de bemiddeling van zzp’ers begonnen omdat dat risicoloos ondernemen is: je hebt geen last van leegloop. En pas in 2003 zijn we vanwege de vraag in de markt het detacheren erbij gaan doen. Dat begon met projectdetachering, waarbij we professionals voor tijdelijke opdrachten voor de duur van de klus op de loonlijst zetten. Ook dat heeft een relatief laag risico. Pas vanaf 2007 hebben we gedetacheerden geleidelijk in vaste dienst genomen.’

Is YER in 2010 winstgevend geweest?
‘Ja, die cijfers zien er een stuk beter uit. Vooral de laatste vier, vijf maanden zagen we de markt goed aantrekken. Tot de zomer was de markt echt nog wel lastig. Als je me in juli had voorgesteld om break-even te draaien, dan had ik direct getekend. Maar nu zit een winstje er nog wel in.’

Hoeveel bedraagt de nettowinst over 2010?
‘Ik denk EUR 1,5 à 2 miljoen. Daar komen we wel aan.’

En hoeveel bedraagt de omzet?
‘Die komt net onder de EUR 51 miljoen van 2009 uit.’

EUR 45 miljoen dus?
‘Nou, iets daarboven, tussen de EUR 45 en 50 miljoen.’

En hoe begint 2011 voor YER?
‘Het feest kan weer beginnen. Sinds september 2010 nemen we minstens 10 consultants per maand aan. Die lijn weten we ook dit jaar goed vast te houden. Die nieuwe consultants dragen al goed bij aan de omzet.’

Geef een reactie

1 Comment