Zinloos vergelijk tussen vacaturesite en vertical search

Collega-blogger Michiel Rijnders claimde enkele weken geleden dat Jobrapido de kroon van Monsterboard had overgenomen als grootste vacaturesearch site had overgenomen. Die claim heeft hij vandaag ingetrokken op basis van de door Monsterboard gepubliceerde cijfers over januari 2011.

De reden voor zijn oorspronkelijk artikel is deze grafiek op basis van Google Trends:

Google Trends: Aantal ‘unieke bezoekers’ Jobrapido.nl vs. Monsterboard.nl, januari 2009 – februari 2011

Google Trends: Aantal ‘unieke bezoekers’ Jobrapido.nl vs. Monsterboard.nl, januari 2009 – februari 2011

De grafiek toont een duidelijk sterkere groei van Jobrapido in vergelijking tot Monsterboard over de meetperiode; waarbij Jobrapido in het najaar van 2010 Monsterboard achter zich laat. En als een waanzinnige door blijft groeien. Maar op basis van de door Monsterboard gepubliceerde cijfers over het aantal bezoeken en de bij Rijnders in bezit zijnde cijfers van Jobrapido is van deze situatie geen sprake:

Monsterboard heeft in januari 2.155.722 bezoeken gehad, Jobrapido ontving in diezelfde maand 1.689.660 bezoeken.

Oeps… Dat is een formidabel verschil; maar wel in het voordeel van Monsterboard. En daarmee is het direct de vraag wat Google Trends nou eigenlijk laat zien. In tegenstelling tot Rijnders is er in mijn optiek geen enkele reden om aan de betrouwbaarheid van de opgave van Monsterboard te twijfelen. Een beursgenoteerde onderneming die haar bezoekcijfers zou ‘fudgen’ maakt zichzelf onsterfelijk belachelijk en daarmee zeer kwetsbaar. Weinig kans dat Monster zich hiertoe zou verlagen.

Overigens is in termen van bezoekaantallen Nationale Vacaturebank al jaren ruim 10% groter dan Monsterboard, dus Monsterboard is in dit verband (of in aantallen vacatures) zeker niet de grootste. Maar dit terzijde. Er is een belangrijker onderwerp aan te snijden.

SEO frontrunning
Ik heb een grondige hekel aan vertical search engines omdat ze geen toegevoegde waarde bieden vanuit het perspectief van de werkzoeker. De claim van vertical search engines is dat ze transparantie scheppen en daarmee de werkzoeker een dienst bewijzen; de werkelijkheid is diametraal tegenovergesteld. Vertical search engines verzamelen vacatures van een (groot) aantal sites zonder al teveel acht te slaan op eventuele doublures of houdbaarheidstermijnen. Tenslotte hebben ze niet het belang van de werkzoeker voor ogen maar de eigen omzet.

De hoge bezoekaantallen van Jobrapido zijn niet het gevolg van massale aantallen werkzoekers die Jobrapido hebben omarmd. Het is het gevolg van wat ik SEO frontrunning zou willen noemen. In de financiele wereld is frontrunning een strafbare (maar veel gebezigde) praktijk waarbij handelaren op basis van opdrachten van klanten eerst voor ‘eigen’ rekening handelen. Vertical search engines doen aan SEO frontrunning. Waardoor de gespiderde vacatures in hun database hoger in de zoekresultaten van Google verschijnen dan de oorspronkelijke vacatures op de oorspronkelijke sites. Google zou hier natuurlijk iets aan moeten doen, maar tot op heden is het nog steeds mogelijk voor parasieten zoals vertical search engines om hiermee hun traffic op te pompen. Overigens is het niet zo dat vacaturesites een onverdeeld genoegen zijn voor werkzoekers, maar dat is een heel ander verhaal.

Jobrapido’s bezoekcijfers zeggen in mijn optiek vooral iets over de mate waarin zij succesvol zijn op SEO frontrunning gebied. En niets over de mate waarin zij de werkzoeker van dienst zijn. Een trieste situatie.

Geef een antwoord

2 Comments
 • Kirsten Lewis
  says:

  Jobrapido heeft volgens Google Trends continu hogere bezoekersaantallen dan Monsterboard. Nationalevacaturebank lijkt monsterboard ook voorbij te zijn en Indeed lijkt een goede kanshebber om de volgende te zijn die Monsterboard naar de kroon steekt..

 • Michel Rijnders
  says:

  De interpretatie van wat ik in de artikelen zeg / wilde zeggen in dit artikel is verkeerd:
  – Ik claimde niets. Ik liet zien dat volgens Google Trends Jobrapido groter is dan Monsterboard
  – Er wordt dus ook geen claim teruggetrokken. Zoals aangekondigd vergelijk ik de door de jobsites gepubliceerde / verstrekte bezoeken.
  – Ik trek de betrouwbaarheid van de Monsterboard cijfers niet in twijfel
  – Ik heet geen Michiel