Randstad: herstel, maar thuismarkt blijft kwakkelen

Logo en logotype Randstad Het tweede uitzendconcern ter wereld publiceerde vandaag zijn vierde-kwartaal- en jaarcijfers. In het vierde kwartaal van 2010 zag Randstad de omzet stijgen met 22% (organisch met 17%). De brutomarge herstelde licht en steeg van 18,5% in het derde naar 18,9% in het vierde kwartaal. De nettowinst is met EUR 161,5 miljoen op driekwart van het niveau van voor de crisis.

Topman Ben Noteboom is dan ook verheugd met de cijfers:

‘Not only did we see our inhouse and staffing services perform very strongly, in many markets the professionals segment has started to improve as well. We have gained market share through the year in many important regions due to the continuing efforts of our people. I would like to thank them for their contribution in the special year of Randstad’s 50th anniversary. Market prospects look bright, we see good growth opportunities. At the same time, we will maintain our focus on efficiency.’

Met de organische omzetgroei van 17% doet Randstad het minder goed dan concurrent Manpower maar stukken beter dan het veel kleinere Kelly Services.

Toch blijft de marktleider kwakkelen in de thuismarkt…

Randstad groeit in al zijn markten. Zelfs in de Franse markt wisten de blauwen hun achterstand om te buigen in een voorsprong op de concurrentie. Het grootste probleem voor Randstad blijft de Nederlandse markt.

Het drama Yacht minder dramatisch
Dat Randstad nog altijd onderpresteert in de Nederlandse markt, heeft slechts beperkt te maken met de uitzendmerk Randstad en Tempo Team. Het grote probleen zit al twee jaar bij detacheringsmarktleider Yacht. Van dat merkt suggereert het persbericht dat de grootste ellende voorbij is. Althans, zo interpreteren wij de volgende frase:

The decline in revenue at Yacht, which is active in the more late cyclical and more public sector geared professionals segment, eased to a single digit figure, while gross margin improved sequentially because of reduced idle time.

Blijkbaar kromp Yacht tot het vierde kwartaal nog met meer dan 10 procent. Door de reorganisaties bij het detacheringsdochter is de brutomarge sinds de zomer verbeterd. Wij blijven niettemin benieuwd naar meer informatie over Yacht.

Geef een antwoord

2 Comments