Jobselectie biedt gratis vacatureplaatsingen

Jobselectie is voor velen waarschijnlijk een volstrekt onbekende vacaturesite en daar is op zich niets mis mee. De reden hiervoor is waarschijnlijk simpel; er zijn eenvoudigweg teveel vacaturesites en de site bestaat nog niet zo lang (sinds eind 2009). Maar sinds enkele maanden maakt de site een indrukwekkende groei door. De reden? Gratis vacatureplaatsingen! En dat heeft de site bepaald geen windeieren gelegd. Zo klopt Jobselectie aan de deur van de vacaturesite top 10 en is haar traffic in de laatste paar maanden explosief gegroeid:

Bezoekers 17-02-2010 tot 17-02-2011

Met andere woorden, Jobselectie doet iets wat nadrukkelijk door de markt wordt opgepikt. Maar wat is dat iets?

Vanaf augustus 2010 is Jobselectie de markt gaan bewerken met de mogelijkheid van gratis vacatureplaatsingen. Maar eigenlijk is vanaf eind 2010 – begin 2011 de groei pas echt ingezet. Zowel wat betreft het vacaturevolume als het aantal bezoekers. En dat laatste is bijzonder duidelijk te zien in bovenstaande grafiek van Google Analytics.

Het vacaturevolume is op dit moment vrijwel uitsluitend afkomstig van intermediairs (uitzenders en werving- & selectiebureaus). Maar volgens Jobselectie worden sinds enkele weken ook werkgevers actief benaderd om hun vacatures om niet te plaatsen. Waarbij Jobselectie er wel voor heeft gezorgd dat bedrijven hun vacatures via de vacature multiposters Knollenstein Technologies en InGoedeBanen kunnen plaatsen. Dat is sowieso een verstandige keuze.

De homepage
Dit is de homepage van Jobselectie.nl:

Jobselectie | Homepage

Inderdaad, het ziet er uit als een dertien in een dozijn vacaturesite. En als werkzoeker is er niets te vinden wat de site op enigerlei wijze onderscheidt van andere vacaturesites.

Maar het aantal werkzoekers dat deze site de laatste tijd weet te vinden is in een zeer korte tijd extreem gegroeid. En dat heeft ongetwijfeld te maken met de sterke groei van het aantal vacatures, wat op haar beurt weer te maken heeft met die gratis vacatureplaatsingen. Waarbij de groei in aantal bezoekers ook een groei oplevert in het aantal achtergelaten CV’s. CV’s waar werkgevers en intermediairs wel voor moeten betalen.

Business model
Het business model bestaat dus uit toegang tot de CV database en een nog te lanceren (en verfoeilijke) premium placement mogelijkheid (om vacatures tegen betaling extra onder de aandacht te brengen). Dit laatste onderdeel is tenslotte nooit in het belang van de werkzoeker maar uitsluitend in het belang van de vacaturesite en de adverteerder. Jammer…

Hoe dan ook, het is bijzonder om te zien dat in een overvolle markt een relatief eenvoudig concept (gratis vacatureplaatsingen) in korte tijd een forse positie kan opleveren. Is het een goede timing of het feit dat intermediairs hun vacatures gratis (en via een multiposter) kunnen plaatsen?

Feit is dat de vacaturevolumes de laatste tijd sterk zijn gegroeid en de ratio tussen unieke vacatures en het aantal vacatureplaatsingen weer toeneemt. Met andere woorden, vacatureplaatsers zijn harder op zoek naar werkzoekers en plaatsen een vacature daarom op meer plaatsen. Een groter vertrouwen en een toenemende krapte zijn hieraan debet. Jobselectie lijkt dus precies op de goede tijd met haar aanbod van gratis plaatsingen te zijn gekomen.

Achtergrond
Jobselectie.nl is een handelsnaam van Challent, een eenmanszaak van de (zeer jonge) ondernemer Vincent de Vlugt. Die precies op het juiste moment met zijn aanbod richting vacatureleveranciers lijkt te zijn gekomen.

Geef een reactie

30 Comments
 • Vincent / Jobselectie.nl
  says:

  @Niels Ik ben ben blij dat we weer op 1 lijn zitten!

  Ik hoop dat je voor Careers in Holland een aantal goede kandidaten weet te searchen. Dat testen doe je i.i.g. goed 😉 Bedankt voor de tip omtrent het aanmaken van een CV Alert na een zoekopdracht.

 • Niels Jordens
  says:

  @vincent en @marc bedankt voor de inzet, tegemoetkoming en bemiddeling in deze. Ik denk dat er wederzijds wat misverstanden uit de weg zijn en mijn initiële Calimero-reflex is uitgewerkt 🙂 Krijg nu de gelegenheid om zelf jobselectie.nl te testen, wat ik natuurlijk al te graag doe. Thx.

 • Niels Jordens
  says:

  @vincent en dat is exact het probleem. Ik ben netzomin gewoon een vacaturesite als een Adecco, om maar eens wat te noemen. Deze en andere bemiddelaars hebben bovendien de vacatures die bij hen uitstaan ook op hun eigen site staan. Net als ik dus.

  Bovendien is het gek dat ík wél een concurrent zou zijn, maar de bemiddelaars die adverteren niet. Als je de keuze zou maken om alleen vacatures te adverteren van werkgevers rechtstreeks dan had je een punt.

  Tenslotte biedt ik relaties die enkel voor adverteren op mijn site kiezen (het “job board model” waarop je me afwijst) níet de mogelijkheid van multiposten. Deze vacatures zou ik dus niet op jobselectie plaatsen. Dat doe ik alleen voor w&s relaties. Net als de andere bemiddelaars die je wel toelaat.

 • Marc Drees
  says:

  Kijk, dat is het nadeel van een expert… Zit je meteen tussen twee vuren. Ik ga eerst even een tijdje in mijn kristallen bolletje kijken. Vervolgens onbeperkt sushi eten en daarna kom ik met een weloverwogen reactie.

 • Vincent
  says:

  @Niels: Ik waardeer het dat je feedback geeft, echter hoe je het hierboven beschrijft is de halve waarheid. Ik heb je telefonisch proberen uit te leggen waarom.
  1: Wij willen onze kwaliteit waarborgen en proberen zoveel mogelijk dubbele vacatures te voorkomen en staan daarom geen andere vacaturesites toe.
  2: Een timmerman geeft zijn hamer toch ook niet aan de concurrent

  • Marc Drees
   says:

   Geeft niet en ja,. doe mij de mailwisseling maar toekomen. Zie mijn blogprofiel voor een e-mail adres.
    
   Altijd fijn als iemand mij voor expert uitmaakt, maar dat zal ik nooit over mezelf zeggen. Ik doe mijn best om de markt zo goed mogelijk te volgen. En dat is alles. Overigens is Jobselectie wel verreweg de grootste met een dergelijk model. En daarmee een daadwerkelijk risico voor de grote commerciele partijen.

 • Niels Jordens
  says:

  @Marc jij bent toch expert? Je doet net of je nog nooit van gratis vacaturesites hebt gehoord. Ik kan je vertellen: er zijn er tientallen (voorbeelden: vacaturevijver.nl, bedrijfsvacatures.com et cetera). Dat Jobselectie annex Challent kennelijk een betere marketingcampagne uitvoert doet daar niks aan af.

  Wat me echter meest stoort is dat deze jongens mijn vacatures weigerden opmdat “ze geen partijen toelaten die concurrerende diensten bieden” doelend op mijn job board. Wat een gotspé! Zoals je zelf wél heel scherp opmerkt zijn de aanbieders op dit moment grotendeels intermediairs. Ondanks mijn uitleg dat ik als indetmediair acteer was men niet genegen mij toegang te verlenen. O jawel, toch wel: betaald!

  P.s. als je interesse hebt doe ik je graag de mailwisseling met Jobseelectie toekomen.

  @vincent je reactie is welkom

 • Vincent
  says:

  Marc volgens mij begrijp je mij verkeerd. In mijn reactie geef ik aan dat fake vacatures een probleem zouden kunnen vormen. Juist door premium placement kan Jobselectie dat oplossen omdat bedrijven die gebaat zijn om vacatures snel te vervullen zich boven de fake vacatures kunnen profileren. De gesponsorde plaatsingen zijn dus van toegevoegde waarde voor werkzoekenden omdat zij eerder relevante vacatures te zien krijgen waarvan de werkgever een groot belang heeft om in contact te komen met de kandidaat.
  Daarnaast staat het “probleem” omtrent een zoekwoord los van gesponsord adverteren aangezien dat nu ook van toepassing is en niets te maken heeft met premium placement.

  Het komt er dus op neer dat er gesponsord adverteren uitsluitend betrekking heeft op onderling concurrerende vacatures.

 • Vincent
  says:

  @Marc Leuk artikel! Alleen ben ik het echt niet met je eens dat de premium plaatsingen ten koste gaan van werkzoekenden, integendeel zelfs!
  De premium plaatsingen worden ingezet op basis van relevantie. Dus als een werkzoekenden zoekt op het trefwoord “callcenter” zullen nooit vacatures verschijnen van een premium vacature bijvoorbeeld in de zorg tenzij het trefwoord “callcenter” erin voorkomt. Een premium plaatsing bij Jobselectie betekend dus ook niet een andere kleur of extra opvallen maar uitsluitend omhoog plaatsen van de vacatures aangezien pagina 1 gewoon meer respons oplevert dan pagina 2 zoals het ook bij Google gaat. Het gaat er dus om dat de bedrijven die onderling concurreren met vacatures zich extra kunnen profileren door hun vacatures omhoog te plaatsen.
  Een ander feit is dat door ons business model gratis de kans op fake vacatures groter is aangezien er niet betaald wordt voor een plaatsing. Een lokkertje is dus snel online gezet! Partijen die uitsluitend vacatures plaatsen die open staan zullen een groter belang hebben om deze snel te vervullen en dus te sponsoren dan een partij die lokkertjes online zet wat tot gevolg heeft dat werkzoekenden de meest relevante vacatures bovenaan krijgen te zien. Althans dat ik mijn filosofie erachter, en ik ben benieuwd of jullier e daar ook zo ovdenken?

  @Pien Alleen heeft Jobselectie een ander business model gelanceerd en hebben zij het waarschijnlijk toendertijd gedaan voor bekendheid bij de opstart.

  @Dirk Bedankt voor je felicitatie! En achteraf had ik mijn reacties inderdaad beter anders kunnen formuleren. Vervolg reacties zal ik er aan denken 😉

  @Jelle Ik heb geen idee of de premium plaatsingen gaan werken en hoe het zal uitpakken aangezien het voor mij helemaal nieuw is! De praktijk zal het uitwijzen.

  • Marc Drees
   says:

   Zoals ik je ook al in mijn e-mail aangaf:
   Overigens zijn premium placements nooit in het belang van de werkzoeker, maar uitsluitend in het belang van de vacaturesite houder. Niets mee mis zolang je maar niet serieus denkt dat er ook maar 1 werkzoeker is geholpen met een vacature die extra nadruk krijgt omdat de werkzoeker hiervoor (meer) betaald. Dat is niet zo. Tenslotte dient de zoekfunctie ervoor te zorgen dat werkzoekers in het organische resultaat de beste resultaten te zien krijgt.
    
   En je geeft in je eigen reactie al direct aan waarom het fout kan gaan. Een simpele keyword search kan mij dus volstrekt verkeerde premium placements tonen. Gewoon niet doen of doen maar niet denken dat je daarmee werkzoekers een dienst bewijst. Dat doe je namelijk niet!

    

 • Rob
  says:

  Het businessmodel van deze site ligt toch iets anders: namelijk het vervuilen van Google met de vacatures op zo’n wijze dat het gewoon vervelend wordt. Vraag ook eens de cijfers op van de herkomst van het bezoek, en ik vermoed dat 95% zoekmachine traffic is. Groei heeft niets met businessmodel te maken. Slecht onderzocht.