Vacaturesite top 10: voortdurende groei

Vacaturemonitor, positief Er lijkt geen rem op de groei van het aantal vacatureplaatsingen te zitten; dus ook deze week is weer beter dan de vorige. Over de afgelopen drie weken is het aantal online vacatureplaatsingen van meer dan 162.000 naar meer dan 168.000. Oftewel een groei van 6.000 vacatureplaatsingen. Het verschil met 2010 schiet hierdoor omhoog naar een ongekend verschil van maar liefst 25,4%. Een kwart meer vacatureplaatsingen in vergelijking met vorig jaar!

Ook het aantal unieke vacatures is aanzienlijk hoger in vergelijking met vorig jaar. Over de afgelopen drie weken is hier het verschil naar maar liefst 17,2% (van 6,4%) gegroeid. Waarmee tegelijkertijd het gat met het aantal vacatureplaatsingen is afgenomen. Dat is dan weer wel opvallend.

De wekelijkse top 10
Zo ziet de top 10 er voor de afgelopen drie weken uit:

Marktaandeel top 10 vacaturesites; 2010 – 2011 (week 5 – 7)

Marktaandeel top 10 vacaturesites; 2010 – 2011 (week 5 – 7)

Ten opzichte van vorige week ziet het resultaat er als volgt uit:

  • Werk.nl: -0,3%
  • Nationale Vacaturebank: -0,2%
  • Monsterboard: -0,5%
  • DOVAjobs: +0,4%
  • JobTrack: 0,0%
  • Megajobs: +0,3%
  • Gus.nl: -0,1%
  • Careerbuilder: -0,3%
  • Randstad: 0,0%
  • Vacaturekrant: -0,1%

Vooral dalingen in het marktaandeel, met slechts een tweetal uitzonderingen groeiers: Megajobs en DOVAjobs. En dan is er nog Vacaturekrant. De site hangt nu echt nog slechts aan een zijden draadje in de top 10. Want het zou me niets verbazen als de site binnen enkele weken wordt verdrongen door een nieuwe ster aan het firmament: Jobselectie. Die nog slechts iets meer dan 100 vacatures tekort heeft om Vacaturekrant uit de top 10 te stoten. Overigens valt later vandaag meer over deze ‘nieuwe’ site te lezen op RecruitmentMatters.

De grote drie
Dan ook nog het beeld van het marktaandeel van grote drie over het afgelopen jaar:

Trendlijn drie grootste vacaturesites, laatste 52 weken

Trendlijn drie grootste vacaturesites, laatste 52 weken

Nu duikt ook Monsterboard naar beneden; alledrie de grote vacaturesites laten een daling zien in vergelijking met vorige week. Waarmee het marktaandeel van de grootste vacaturesites in het totaal aan vacatureplaatsingen dus verder daalt. Geen goed teken voor grote, generieke vacaturesites. 

Cijfers en ranglijst van nieuwe vacatures zijn gebaseerd op Jobfeed. Jobfeed is een initiatief van Textkernel

Geef een antwoord