De grote vijf: aantallen vacatures

De grote vijf, negatiefGrote dalingen bij Werk.nl en Vacaturekrant hebben ervoor gezorgd dat we deze week totaal onverwacht in de rode cijfers zijn gedoken voor de grootste vijf vacaturesites. Een volstrekt tegendraadse beweging gezien de explosieve groei van het totale vacaturevolume. En de daling bij de twee voornoemde vacaturesites wordt niet eens bij benadering goedgemaakt door de andere drie sites in de top 5…

Daarmee geven de grote vijf dus een nogal slecht signaal af in een periode dat het online vacaturevolume de zwaartekracht tart. Week na week zijn er hogere vacaturevolumes te melden; zowel in het aantal unieke vacatures als in het aantal vacatureplaatsingen. En het lijkt er dus op dat de grootste vacaturesites hier niet op evenredige wijze van mee profiteren…

Voor de afgelopen week zijn dit de resultaten:

image

image

Hierbij is de kolom Aantal het aantal vacatures dat de vacaturesite zelf opgeeft.
De kolom JobFeed (alles) is het aantal vacatures dat volgens JobFeed op de vacaturesite zou kunnen staan. Dit aantal is gebaseerd op het aantal nieuwe vacatures dat volgens JobFeed in de afgelopen 60 dagen op de vacaturesite zijn geplaatst.
De kolom Jobfeed (actief) geeft het aantal vacatures weer dat volgens JobFeed nog altijd actief op de vacaturesite staat. Voor een uitleg, zie: Actieve vacatures geven betrouwbare benadering

Zooo… Werk.nl krimpt met maar liefst 1.300 vacatures; Vacaturekrant krimpt naar verhouding nog veel harder met 600 vacatures. Dat zijn schokkend slechte resultaten in een tijd dat het vacaturevolume uiterst sterk groeit. En voor Vacaturekrant is het volstrekt dramatisch aan het worden.

De andere drie sites laten slechts kleine plusjes zien waardoor het verlies van Werk.nl en Vacaturekrant niet bij benadering kan worden goedgemaakt. Nationale Vacaturebank (+200), Monsterboard (+300) en JobTrack (+100) groeien zeer bescheiden. Maar groei is groei, dus dit is positief te noemen

De overige cijfers
Zo zien de aantallen nieuwe vacatures per week er op dit moment uit voor de grote vijf:

Nieuwe vacatures per week, laatste 52 weken

Nieuwe vacatures per week, laatste 52 weken

Hmm… dat is een mager beeld. Alleen Nationale Vacaturebank en JobTrack laten een (zeer lichte) groei zien; de andere drie site dalen. Waarbij Monsterboard wel een opvallend steile daling laat zien. Dit is niet bepaald het beeld wat correspondeert met de groei van het totale online vacaturevolume in de Nederlandse markt. Maar… waar gaan de vacatures dan naar toe?

Tevens de grafiek van het vacaturevolume volgens JobFeed (gebaseerd op het aantal nieuwe vacatures dat volgens JobFeed in de afgelopen 60 dagen op de vacaturesite zijn geplaatst):

Vacaturevolume op basis van Jobfeed, laatste 52 weken

Vacaturevolume op basis van Jobfeed, laatste 52 weken

Optisch doen Werk.nl, Nationale Vacaturebank, Monsterboard en JobTrack het de laatste tijd natuurlijk heel redelijk op basis van bovenstaande grafiek. Maar waar de markt collectief ruim boven de resultaten van vorig jaar zit, is het voor deze vacaturesites kommer en kwel. Met uitzoindering van Nationale Vacaturebank zitten alle sites onder het vacaturevolume van vorig jaar! Dat is dus bijzonder slecht. En dan is er nog Vacaturekrant. Die niet alleen onder dat volume zit maar ook nog eens een daling laat zien. Dat is echt dubbele ellende.

Geef een antwoord