Stagneert de Amerikaanse uitzendbranche?

Ik begin mij zorgen te maken over (het uitblijven van) de groei van het volume aan uitzenduren in de VS. Want op basis van de cijfers van de American Staffing Association (ASA) lijkt er na de jaarovergang er sprake te zijn van een stagnatie. Nu kan de VS uitzendbranche in de komende weken alsnog de groei herpakken, maar het beeld van de afgelopen weken is bepaald atypisch:

ASA: uitzendindex, medio 2006 – week 7 2011

ASA: uitzendindex, medio 2006 – week 7 2011

Normaal gesproken is er na de jaarwisseling een redelijk steile groei van de uitzendindex. Deze situatie is te zien in zowel 2007 als 2010. In 2008 en 2009 is te zien dat de index niet doorgroeit na de jaarwisseling. En 2011 lijkt dezelfde kant op te gaan. Dat is geen goed voorteken.

In hoeverre dit een signaal is van de zeer negatieve ontwikkeling van de arbeidsmarkt in de VS moet natuurlijk worden afgewacht. Maar als we kijken naar de ontwikkeling van de werkloosheid volgens Gallup dan ziet het er wederom slecht uit voor de Amerikanen:

Gallup: (Gedeeltelijke) werkloosheid VS, januari 2010 – februari 2011 

Gallup: (Gedeeltelijke) werkloosheid VS, januari 2010 – februari 2011

Gallup is een polling bureau die dagelijks het sentiment van de Amerikanen ten opzichte van (onder meer) de economische ontwikkelingen meet. En daarbij ook de scores van werkloosheid en gedeeltelijke werkloosheid (underemployement) meet. Sinds december 2010 zijn zowel de werkloosheid als de gedeeltelijke werkloosheid weer sterk aan het stijgen. Dit zou een mogelijke verklaring kunnen zijn voor het uitblijven van de traditionele groei in het uitzendvolume in januari en februari.

De komende weken zullen uitwijzen of de uitzendwereld in de VS ook aan het stagneren is. Als dat daadwerkelijk het geval is dan is de kanarie in de kolenmijn dus wederom overleden. En kan de VS zich opmaken voor de second leg down van de nog altijd voortdurende recessie.

Geef een antwoord