Heel de wereld staat stil als de olieprijs dat wil

Olie zorgt ervoor dat de wereld draait. Tenminste, als de prijs van olie niet al te hoog wordt. Want als dat gebeurt stopt de wereld langzaam maar zeker met draaien. Hoe hoger de prijs, hoe trager het vliegwiel van de economie draait en hoe slechter de situatie op de arbeidsmarkt.

Wat de groei van de olieprijs voor invloed kan hebben op Amerikaanse consumenten is in onderstaand plaatje duidelijk weergegeven. Als je bedenkt dat kosten voor transport op dit moment al 15 van het budget van de Amerikaanse consument uitmaken dan is het niet mogelijk om te zien wat een stijging voor de gemiddelde Amerikaan gaat betekenen:

image

Geef een antwoord

3 Comments
 • Maarten Wienbelt
  says:

  “Peak Oil”  zal het einde betekenen van de economie en levenstandaard die we nu kennen. De dollar (de olie valatua) zal dan ook uiteindelijk echt vallen en dan krijgen we de grootste crisis ooit namelijk geen vertrouwen meer in ons ruil middel.

   “Peak Oil” is het moment waarop er minder nieuwe olie gevonden wordt als dat de dagelijkse consumptie nodig heeft. Die “peak” wordt of verzwegen (vanwege lastig economisch klimaat) of vindt zeer snel plaats. De vooruitzichten zijn wat dat betreft somber in mijn beleving temeer we o.a. door de auto industrie en overheid (groene en kern energie) ruim 20 jaar a 30 jaar achterlopen met de inhaal actie. Het privatiseren van energie maatschappijen en ze daardoor met miljarden schulden opzadelen draagt aan die kant ook niet bij aan investeringsbereidheid! Waar hebben ze momenteel overigens onvoldoende liquiditeit voor investering, juist de auto branche en de overheid. 

  Sterk punt Marc, dat er hier ook wordt stil gestaan bij problemen die op termijn de markt kunnen gaan verstoren. Hoe gek het ook lijkt maar energie is de grootste bedreiging voor de arbeidsmarkt. Dat was het overigens al voor de arbeidsmoraal maar dan in figuurlijke zin!
       

 • Danny
  says:

  In de VS gebruiken auto’s veel meer brandstof dan in de EU., ook wonen ze daar verder van hun werk en rijden er veel minder trams en metro’s en fietsers. Dus een hogere olieprijs heeft daar veel meer impact. Hopelijk laten we hier alle trams rijden en breiden we de dienstregeling snel flink uit!