Vertical search engine Indeed gaat CV’s inzamelen!

Logotype Indeed Er bestaat een wankel evenwicht tussen vacaturesites en vertical search engines. Vertical search engines kopieren vacatures van vacaturesites en presenteren deze vacatures vervolgens hoger in de zoekresultaten van zoekmachines. Daarmee zijn vertical search engines feitelijk SEO providers van vacaturesites. In dit hele verhaal zijn werkzoekers de verliezers, maar dat is voor beide partijen volstrekt irrelevant.

Dit wankele evenwicht lijkt echter doorbroken te gaan worden door Indeed. Deze vertical search engine schijnt op dit moment functionaliteit te testen waarmee werkzoekers een CV kunnen achterlaten. Hiermee raakt Indeed aan een inkomstenbron die vacaturesites uit alle macht zullen willen behouden: de CV database. Want zonder die inkomsten en met dalende inkomsten uit vacatureplaatsingen zijn vacaturesites in hun huidige vorm ten dode opgeschreven.

Maar waarom zou Indeed de huidige omzet in de waagschaal willen stellen door vacaturesites volledig van zich te vervreemden? Paul Forster (CEO Indeed) gaf de volgende reactie op de vraag van John Zappe of deze stap de relatie met vacaturesites zou veranderen:

I’m not aware of any feedback from job boards on this. We have always seen job boards as partners and don’t see that changing for any reason. We provide job boards with a lot of free, organic traffic and many of them are sponsoring their jobs with us to drive additional traffic. We also enable job boards to display our sponsored jobs as backfill to their own jobs, which improves the job search experience for their users and generates revenue for them.

Een volstrekt onoprecht antwoord in mijn optiek. Aangezien Forster ongetwijfeld een slimme man is, lijkt het me dat hij deze nieuwe dienst heeft besproken met de grote vacaturesites in de VS. Want als vacaturesites gezamenlijk besluiten Indeed te blokkeren heeft de vertical search engine ineens geen gekopieerde content meer om iets mee te doen. En geen content betekent geen traffic. Waarmee pogingen om CV’s te verzamelen ook direct in het water vallen.

Het zou me niets verbazen als Forster deze stap maakt met een bepaalde vorm van instemming van de vacaturesites. Of mogelijk is er wel een deal gesloten, waarbij vacaturesites tegen gunstige condities toegang krijgen tot de CV’s die via Indeed binnenkomen. Hoe dan ook; vacaturesites zullen niet aan de zijlijn toekijken hoe met hun content hun business model om zeep wordt gebracht. Zoveel is zeker.

Geef een reactie

1 Comment