Zijn wij een land van slapende Sinterklazen?

Obere Reihe: Hans-Werner Sinn (links), Günther Schulze, Charles Blankart; Mittlere Reihe: Justus Haucap, Thomas Gehrig, Ansgar Belke; Untere Reihe: Joachim Weimann, Michael Burda, Bernd RaffelhüschenEen groeiend aantal bloedige revoluties, een vredige revolutie en een op handen zijnde revolutie zijn wat mij betreft indicaties dat het huidige economische systeem (lees: piramidespel) bijna aan het einde van haar levenscyclus is gekomen. De bloedige revoluties vinden plaats in landen waar de kosten voor levensonderhoud traditioneel al zo waren dat een daling van inkomen (door stijgende werkloosheid) al dan niet gekoppeld aan stijgende voedselprijzen voldoende waren om de lont in het kruitvat te donderen.

De vredige revolutie is net begonnen in Ierland. Met de, volstrekt verwachte, uitslag van de verkiezingen is de kans op een Iers faillissement ineens een stuk dichterbij gekomen. En de op handen zijnde revolutie speelt zich af in Duitsland. Het enige Euroland wat er, economisch gezien, iets toe doet als het om de waarde van de Euro gaat. En waar niet alleen de deelstaatverkiezingen (remember Hamburg) afrekenen met de koers van Merkel, maar waar ook nog eens 186 economie professoren een oproep doen om de reddingsoperatie aan de PIIGS landen te staken.

Een zinvolle oproep en tegelijkertijd eentje die waarschijnlijk tot dovemansoren gericht zal zijn totdat we bloedige revoluties in Euroland gaan zien. Met stijgende olie- en voedselprijzen is dat niet eens onwaarschijnlijk voor een land als Griekenland waar de door IMF en ECB geforceerde ingrepen de bevolking al een stuk armer heeft gemaakt.

Het krankzinnige experiment dat de Euro heet is dood. Alleen wil het lijk (lees: de politici van de Eurolanden) dat nog niet weten. En dat is de reden dat diezelfde politici nog steeds miljarden steeds waardelozer munten (lees: Euro’s) naar het probleem aan het gooien zijn. En zullen blijven gooien totdat iets of iemand hun groupthink weet te doorbreken. Zijn het de Duitse professoren? Wordt het Ierland? Of moeten we echt wachten op een bloedige revolutie? Tegen die tijd zijn we als burgers in ieder geval collectief een stuk armer geworden. En zullen vreemd genoeg diezelfde knoeiers (lees: politici) met uitgestreken smoelwerken beweren dat ze het niet hadden kunnen voorzien. En keurig blijven zitten waar ze nu ook al zitten…

In de tussentijd is de economie ingestort maar met veel negatiever gevolgen dan zonder het Euro experiment. Waar ik nog altijd de stompzinnig lachende Gerrit Zalm voor mijn geestesoog zie ronddansen met voorspellingen over de wonderen van de Euro. En waar zit diezelfde Gerrit Zalm nu? Verrek, deze waardevernietiger par excellence is baas van ABN AMRO! Hoe is het toch mogelijk…

Een ogenschijnlijk prettig functionerende economie met voldoende afleidingen (op het ijs krassende sterren, stinkende boeren op zoek naar vrouwen, geheimen van opgesloten mensen met een gemiddeld IQ van 80 en ander visueel ongerief) laat ons allen blijkbaar prettig slapen in dat veilige Nederland. Dag en nacht. Terwijl op hetzelfde moment kansloze konijnen als Jan-Kees de Jager andermans geld rondstrooit alsof het van henzelf is. Waar blijft onze revolutie? Want binnenkort zijn we met zijn allen een heel stuk armer en werklozer geworden. Geheel vrijwillig.

Geef een antwoord

1 Comment