Breaking news: Vacatures in februari 2011

RM_emoticon_lol Ook februari zit er alweer op en dus is het tijd om te zien hoe het met het online vacaturevolume van de afgelopen maand is gegaan. En voor regelmatige lezertjes zal het geen verrassing zijn dat februari 2011 een supermaand is geworden. Tenminste… in vergelijking met de twee voorgaande jaren. Want alles is relatief en februari 2008 was natuurlijk nog vele malen beter.

Maar laten we niet al te ouwe koeien uit de sloot halen en februari 2011 eens vergelijken met dezelfde maand in 2010. En wat zien we dan? Een stijging van maar liefst 18%! Dat noem ik nog eens een groei. Ook ten opzichte van februari 2009 is er een groei te melden, hoewel deze een stuk magerder is (2%). Alleen ten opzichte van februari 2008 is de score fors negatief (-19%).

Vacaturevolume in februari
Dit is de ontwikkeling van het vacaturevolume in februari over de afgelopen vier jaar:

Aantal nieuwe vacatures in februari, 2008 – 2011

Aantal nieuwe vacatures in februari, 2008 – 2011

Hier is goed te zien dat februari 2011 een krachtig herstel toont ten opzichte van de twee voorgaande jaren. Maar dat er nog altijd een forse weg te gaan is om tot het niveau te komen van voor de financiele crisis. Maar het begin is er, en daar moeten we natuurlijk heel blij om zijn. En al helemaal omdat het herstel zich wel heel krachtig heeft getoond in de maand februari. Eens kijken of de maand maart er een verdere versnelling aan kan geven. Tenslotte gaan we de lente tegemoet.

Vacature jaarvolume
Door het aantal nieuwe vacatures over de afgelopen 12 maanden bij elkaar op te tellen krijg je een getal dat is gecorrigeerd voor seizoensinvloeden.Door dit iedere maand te doen krijg je dus een beeld van het aantal nieuwe vacatures in de tijd; waarmee een proxy voor de gezondheid van de economie wordt verkregen. Een daling in het aantal vacatures suggereert een op handen zijnde afkoeling van de economie; een stijging laat een opwarming van de economie zien.

Het aantal vacatures over de periode september 2007 t/m augustus 2008 is als vertrekpunt genomen voor een index die een seizoensgecorrigeerde ontwikkeling van het vacaturevolume weergeeft. De index over die periode is 0- 100 gesteld. En dat geeft het volgende beeld:

Index vacaturevolume: september 2007/ augustus 2008 – maart 2010 / februari 2011

Index vacaturevolume: september 2007/ augustus 2008 – maart 2010 / februari 2011

De index staat nu ondertussen op exact 74,1. Dat is 1,1 punt hoger dan vorige maand. Er is sprake van een duidelijk herstel hoewel de index natuurlijk nog ver onder het vertrekpunt ligt. Er is dus nog een zeer lange weg te gaan om op hetzelfde niveau terug te keren. En daarvoor zijn onverdeeld gunstige economische omstandigheden nodig. Omstandigheden die we voorlopig niet gaan ervaren, gezien de problemen in de landen en continenten om ons heen.

De komende maanden zullen ongetwijfeld een verdere groei te zien gaan geven, waarbij de index richting de 80 gaat stijgen. Maar het zou me niets verbazen als we al in het 2e kwartaal de eerste tekenen van stagnatie en daaropvolgende krimp gaan zien. Volgens mij word het nog spannend of we in 2011 uberhaupt de grens van 80 gaan doorbreken. Daarvoor staan er eenvoudigweg teveel economische seinen op donkerrood.

Geef een antwoord