Eurostat: werkloosheid Eurozone zakt naar 9,9%

Logo en logotype Eurostat Volgens Eurostat is de werkloosheid over januari in de Eurozone gedaald van 10,0% naar 9,9%. Je vraagt je onwillekeurig af hoe het tegelijkertijd is gesteld met de ontwikkeling van de arbeidsparticipatie in de Eurozone. Want ik kan me zo voorstellen dat in een land als Spanje (>15% werkloosheid gedurende twee jaar) er  een sterk groeiend leger aan discouraged workers aan het ontstaan is. Wat het werkloosheidspercentage weer gunstig beinvloed.

Van de Eurolanden waarvan ik de werkloosheid volg zijn er nu 6 (Belgie, Frankrijk, Spanje, Italie, Ierland en Portugal ) die hun cijfers over voorgaande maanden hebben bijgesteld. Tot wel 0,4%… Het blijft toch lachwekkend om te zien dat een Europees instituut als Eurostat dit rapporteert alsof het een werkelijkheid betreft. Afijn…

In onderstaande grafiek zijn de werkloosheidscijfers van Duitsland en Nederland (twee relatief gezonde landen), Belgie en Frankrijk (twee kandidaten voor een bailout) en de PIIGS landen (deze zijn reeds opgegeven) weergegeven; met uitzondering van Griekenland. De werkloosheidscijfers van Griekenland lopen namelijk maanden achter en cijfers uit dit land zijn per definitie niet te vertrouwen:

Eurostat: Werkloosheid geselecteerde Eurolanden (januari 2009 – januari 2011)

Eurostat: Werkloosheid geselecteerde Eurolanden (januari 2009 – januari 2011)

Duitsland is voorlopig het enige land dat een behoorlijke daling van de werkloosheid heeft laten zien. Nederland daalt weliswaar in de nationale cijfers al een behoorlijke tijd, maar volgens de internationale definitie valt dat weer redelijk tegen. Ik vraag me af welke werklozen hier tussen wal en schip vallen…

Volgende maand kunnen de grafieklijntjes weer anders lopen, tot minstens zes maanden terug. Want het internationale kansspel dat werkloosheidspercentage heet, kent alleen maar gokkers. Met uitzondering van ons kleine landje; want de Nederlandse cijfers blijven vrijwel altijd onveranderd. Toch nog iets om trots op te zijn…

Geef een antwoord

2 Comments
 • adokof
  says:

  Wanneer gaat het goed met Nederlandse economie en wanneer is dat niet zo?

  Bijna iedereen in Nederland zoekt zekerheid: mooi huis, leuk baan, iedere jaar naar vakantie gaan, goed verzekerd zijn, …etc.
  Een belangrijke taak van Nederland is het “Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen”. Dit wordt ook wel MVO genoemd. Maatschappelijk verantwoord ondernemen (mvo), duurzaam ondernemen of maatschappelijk ondernemen is een vorm van ondernemen gericht op economische prestaties (profit), met respect voor de sociale kant (people), binnen de ecologische randvoorwaarden (planet): de triple-P-benadering.
  Hierbij gaat het om het vinden van een balans tussen people, planet en profit. Vaak blijkt dat deze balans leidt tot betere resultaten voor zowel het bedrijf als de samenleving (mensen).
  Wat is er nu aan de hand met Nederland?
  Op het moment zijn er veel mensen die hun banen verliezen. Sommigen van hen zijn: op oudere leeftijd, van andere afkomst, gehandicapt, net afgestudeerd… e.a.
  Ik zou het bijna zeggen dat de genoemde categoriemensen een huis hebben gekocht en of ze willen een kopen, goed verzekerd willen zijn, goede medische zorg verkrijgen….en veel andere belangrijke zaken waar wij naar streven in Nederland.
  Hieronder wordt stapsgewijs uitgelegd waarom wij als Nederlanders nog niet zo goed Maatschappelijk Verantwoord Ondernemend zijn. Met andere worden waar wij nog niet aan voldoen om economisch sterk te zijn met sterke fundering:
   
  De normen en waarden waar Nederland voor staat:

  Op het moment zijn er veel mensen werkloos: ze zoeken een baan en of ze willen een bedrijf opstarten. Wat doen de bedrijven? De huidige bedrijven betalen hun werknemers weinig geld voor hun geleverde werk terwijl onze vaste kosten steeds hoger worden; ze verlenen contracten voor bepaalde tijd terwijl wij zekerheid willen hebben; ze stellen hoge eisen terwijl wij zich verder willen ontwikkelen; en zo kan ik het blijven doorgaan.
  U vraagt zich nu waarschijnlijk af wat ik er hiermee bedoel. Lees a.u.b. verder !

  De maatschappelijke verantwoordelijkheid in Nederland bestaat uit profit, people en planet:

  Profit
  Om voorbeeld te geven: heeft Nederland bijna 2,4 triljard Euro schuld. Griekenland heeft op het moment 350 miljard Euro schuld, waar nu heel veel op televisie gemusiceerd wordt. Nu wil ik het weer over media hebben die zo gefocust gericht is op Griekenland dat zij het slecht doen. Waar staan wij nu voor? Doen wij het wel goed in Nederland?
  Als ik het alleen kijk naar het vinden van werk, dat duurt maanden voordat je iets gevonden hebt wat je zekerheid geef, laat staat nog leuk werk!
  Overheidsinstelling: Werk.nl die iedereen kent biedt je geen enkel hulp aan om werk te vinden. Ze zeggen namelijk dat alle werk passend is. Ben je hbo of wo afgestudeerd, dan moet je alsnog schoonmaken en of op rollende band gaan werken, omdat je geen passend baan kan vinden wegens zogenaamde crisis. Het kan jaren duren voordat je iets fatsoenlijks gevonden hebt en zich verder kan ontwikkelen. En daarna heb je alsnog geen zekerheid gevonden want je contract is voor bepaalde tijd en na een jaar wordt deze waarschijnlijk niet meer verlengd. Nu wordt onze studiefinanciering mogelijk ook nog afgeschaft en onze zorgverzekering is sinds invoering van Euro met ongeveer 500% gestegen.

  “Ik citeer dat Nederland verantwoordelijk is voor economische prestaties en groei (profit)

  Conclusie is dat wij steeds meer moeten betalen waarvoor wij niets terugkrijgen. Het land onderhoudt weinig of geen contacten met andere landen waardoor er weinig werk gecreëerd wordt en meer belasting betaald moet worden. Hierbij kun je ook denken aan projecten in bijvoorbeeld Afghanistan waar wij niets voor terugkrijgen, behalve slecht nieuws. Je kunt ook denken aan het geval in Srebrenica (Bosnië) waar toen zo veel doden zijn gevallen die wij op onze geweten hebben.

  People
  De onrust in Nederland tussen mensen wordt steeds groter. Om één extreme voorbeeld te geven neem ik PVV partij die via verschillende media Islamitische mensen in Nederland steeds kleiner maakt door diverse uitspraken en meningen. Er zijn natuurlijk tal andere soortgelijke partijen en groeperingen die zelfde uitvoeren. Denk hierbij aan ex-Jougoslaviesche nationalisten zoals Milosevic, Karadzic en Mladic.

  “Ik citeer dat Nederland wettelijk verantwoordelijk moet zijn voor sociale kant onder mensen binnen het land, “en niet alleen in Afganistan” (People)”.
   
  Conclusie is dat dit het geval niet is in Nederland. Dit leidt tot slechte samenleving met Islamitische mensen en andere allochtonen. Hiernaast kun je ook denken aan buitenlandse- investeerders en afnemers, werkgelegenheid, etc.

  Planet
  Binnen EU is Nederland één van de meeste vervuilde gebieden betreffende de luchtkwaliteit. Andere zijn Oost Duitsland en Polen. Dit komt mede door uitstoot van verschillende industriële schadelijke gassen in buitenlucht. Ook zijn er problemen met grondverzuring waardoor onze planten en bomen uitsterven. Al jaren probeert Nederland het minimum gestelde eisen te behalen maar helaas is dat nog niet het geval. Hierdoor hebben Nederlanders steeds meer last van gezondheidsproblemen zoals afwijkingen van hersenen, hart, longen en nieren. Deze groep organen ontwikkelen zich steeds mogelijker door overschot aan schadelijke gassen in buitenlucht. Ook worden er meer gehandicapten geboren en er sterven meer mensen door verschillende ziektekwalen als kanker.

  “Ik citeer dat Nederland wettelijk verantwoordelijk moet zijn voor schoon natuur, gezonde omgeving waar mensen in leven, gezonde mensen, etc.

  Conclusie is dat Nederland aan het milieu wel werkt maar niet voldoende aandacht besteed om schoon en veilig Nederland te krijgen. Hierdoor worden wij vaker ziek en moeten zelf extra bijdragen voor onze ziektekosten.
  De maatschappelijke betrokkenheid van een Nederland: de manier waarop het land iets teruggeeft aan de samenleving. Activiteiten op dit terrein zijn bijvoorbeeld simpele werknemers die in bedrijfstijd op vrijwillige basis een bijdrage leveren aan een goed doel of sponsoring.
  Het is te mooi om waar te zijn dat wij in Nederland nuchter zijn en dat wij maatschappelijk verantwoord ondernemend zijn tegenover alle mensen die hier wonen en alle andere landen. Als wij naar afgelopen Song Festival kijken hebben wij van onze buurlanden geen enkel punt gekregen, terwijl andere landen daarin wel slaagden.
  Wees dus voorzichtig op wie je dit jaar stemt !!!