De Amerikaanse uitzendkanarie voelt zich niet lekker

Een week geleden gaf ik aan dat ik licht ongerust begon te worden over de ontwikkeling van de Amerikaanse uitzendmarkt. Deze week is die ongerustheid verder gegroeid na de laatste cijfers van de American Staffing Association (ASA). Want wederom is de index niet van haar plaats gekomen:

ASA: Uitzendindex, van week 50 (2009) – week 8 (2011)

ASA: Uitzendindex, van week 50 (2009) – week 8 (2011)

In de afgelopen 6 weken is het uitzendvolume met 2,71% gegroeid. In dezelfde periode van 2010 was die groei nog 4,71%. Precies 2% meer.  En dat is een aanzienlijk verschil. En in februari is de groei van de indez precies 0,08% geweest. Dat mogen we ook wel een nulgroei noemen. Een zeer merkwaardige en ronduit onrustbarende ontwikkeling.

De uitzendmarkt in de VS lijkt plotseling te zijn bevroren. Wat heeft deze vorst veroorzaakt en nog belangrijker; zet de vorstperiode door? Het eerste kwartaal van uitzenders met een grote Amerikaanse omzetcomponent gaat in ieder geval niet fraai worden. Zoveel is zeker. Manpower, Kelly Services, Adecco en Randstad kunnen wel eens tegenvallende cijfers gaan presenteren over dat eerste kwartaal.

Geef een antwoord

1 Comment