De grote vijf: aantallen vacatures

 De grote vijf, positief De vijf grote vacaturesites groeien deze week weer, na een daling vorige week. Maar de groei blijft ver achter bij de groei van het online vacaturevolume. Dat moet toch voor de nodige zorgrimpels in de directiekamers zorgen. Want in een markt die zo nadrukkelijk boomt, is het achterblijven van de klassieke leiders een mogelijk teken aan de wand.

Overigens laten de vijf wederom een zeer gemixed beeld zien, met een groeiende Nationale Vacaturebank, Monsterboard en JobTrack en een krimpende Werk.nl en Vacaturekrant. Voor die laatste lijkt de reddingsboei die Hyves heet te laat te komen. De site daalt in een rechte lijn naar het nulpunt en gaat Totaljobs achterna.

Voor de afgelopen week zijn dit de resultaten:

image

Hierbij is de kolom Aantal het aantal vacatures dat de vacaturesite zelf opgeeft.
De kolom JobFeed (alles) is het aantal vacatures dat volgens JobFeed op de vacaturesite zou kunnen staan. Dit aantal is gebaseerd op het aantal nieuwe vacatures dat volgens JobFeed in de afgelopen 60 dagen op de vacaturesite zijn geplaatst.
De kolom Jobfeed (actief) geeft het aantal vacatures weer dat volgens JobFeed nog altijd actief op de vacaturesite staat. Voor een uitleg, zie: Actieve vacatures geven betrouwbare benadering

Werk.nl krimpt voor de tweede achtereenvolgende week met meer dan 1.000 vacatures; Vacaturekrant krimpt met 400 vacatures. De overige sites laten een gezonde groei zien waarbij JobTrack de show steelt met maar liefst 900 vacatures meer in vergelijking met vorige week. Waardoor de balans ruim doorslaat in de richting van groei voor de grote vijf.

De overige cijfers
Zo zien de aantallen nieuwe vacatures per week er op dit moment uit voor de grote vijf:

 

Nieuwe vacatures per week, laatste 52 weken

Nieuwe vacatures per week, laatste 52 weken

Een opvallende daling bij Nationale Vacaturebank, en een verwachte daling bij Vacaturekrant. Verder zijn er uitsluitend stijgingen te melden. Waarbij de onafgebroken groei van JobTrack over de afgelopen weken misschien wel de meest vermeldenswaardig is. Deze site lijkt als enige de groei van de markt wel bij te willen houden.

Tevens de grafiek van het vacaturevolume volgens Jobfeed (gebaseerd op het aantal nieuwe vacatures dat volgens Jobfeed in de afgelopen 60 dagen op de vacaturesite zijn geplaatst):

Vacaturevolume op basis van Jobfeed, laatste 52 weken

Vacaturevolume op basis van Jobfeed, laatste 52 weken

Werk.nl lijkt weer eens een nieuwe golfbewging te hebben ingezet; de betrouwbaarheid van de aantallen vacatures van deze site blijven bijzonder laag. Verdere groelijntjes zijn niet verrassend, maar aan de onderkant van de grafiek is de tragiek te vinden. Vacaturekrant is nog maar millimeters verwijderd van de 5.000 vacaturegrens. Een grens die onherroepelijk tot uitbanning uit de top 5 zal gaan leiden. Want 5.000 vacatures is al heel weinig om tot grote vacaturesite te kunnen worden bestempeld. Daaronder wordt het gewoon een lachertje.

Geef een antwoord