DPA’s ultieme rampjaar 2010

Nog niet eerder daalde de omzet van DPA zo hard als het laatste jaar. In 2010 daalde de omzet van de al vier jaar kwakkelende detacheerder met 29 procent tot EUR 36,3 miljoen. Het verlies bedroeg EUR 5,0 miljoen. De brutomarge steeg, voornamelijk door in de loop van het jaar dalende reorganisatiekosten. Dat blijkt uit de jaarcijfers die DPA vanochtend bekendmaakte.

DPA Groep: Omzet (in miljoenen EUR) en brutomarge (in procenten) 2008-2010

DPA Groep: Omzet (in miljoenen EUR) en brutomarge (in procenten) 2008-2010

De dalende omzet is niet het enige probleem van DPA. Blijkens het persbericht – eufemistisch getiteld ‘DPA versterkt basis voor continuïteit’ – heeft het bedrijf vorig jaar foutieve jaarcijfers gepresenteerd. De jaarrekening van 2009 is onder druk van de Autoriteit Financiële Markten gecorrigeerd. Het gevolg is onder meer een neerwaartse bijstelling van de winstcijfers over 2009. En uiteraard het plotselinge vertrek vorig jaar van toenmalig CEO Roland van der Hoek en CFO Jan van Duijn.

Maar er is meer ellende…

Kastekorten
Want alsof dit financiële gerommel al niet genoeg is, brak DPA afgelopen jaar ook nog door de convenanten met werkkapitaalverstrekker IFN Finance (een voormalige ABN-Amrodochter). DPA gaf afgelopen jaar meer geld uit dan het binnenkreeg en het is niet vreemd dat DPA deze eigen misère zo snel mogelijk in de cijfers van de Nederlandse Interim Groep wil laten oplossen.

In twee jaar tijd is DPA gehalveerd. Als de overname met NIG doorgaat – en dat ligt voor de hand omdat de grootaandeelhouders al akkoord zijn – hoopt DPA weer in de buurt van de vroegere headcount te komen.

DPA Groep: Aantal medewerkers, 2e helft 2008 - 2010

DPA Groep: Aantal medewerkers, 2e helft 2008 – 2010

Volgende week stemmen de aandeelhouders van DPA over de overname van NIG.

Geef een antwoord