Monster’s MEI zegt: recessie is terug?

Vandaag kwam de Monster Employment Index (MEI) voor de VS over februari 2011 uit. En daaruit blijkt, net als bij de uitzendindex van de American Staffing Association (ASA), dat er gedonder in de Amerikaanse arbeidsmarkt is. Groot gedonder…:

ASA en MEI: maandelijkse verandering (in %), 2009 - 2011

ASA en MEI: maandelijkse verandering (in %), 2009 – 2011

Als we naar de verandering van de MEI in de drie opeenvolgende jaren (2009, 2010 en 2011) kijken, dan blijkt dat het verschil tussen januari en februari van +3% (in 2009) via +8% (in 2010) naar +5% (2011) gaat. Met andere woorden, de stijging van de MEI in februari van dit jaar is zeer magertjes in vergelijking met die van vorig jaar. Wat het onprettige beeld van de uitzendindex nog maar eens benadrukt.

Er is iets zeer vervelends aan de gang in de Amerikaanse arbeidsmarkt. Zoveel is zo langzamerhand wel duidelijk.

Geef een antwoord

7 Comments
 • Gijs Bos
  says:

  Brr, als die net zo smaakt als de andere exotische wijnen (Iran en Cambodja) die ik deze reis probeerde dan trakteer ik op een stripje ibuprofen. Desondanks accepteer de weddenschap met veel plezier.

  • Marc Drees
   says:

   Goed he, die mobiele versie is niet helemaal nieuw maar ik heb lang gewacht (zonder enige reden overigens) om het live te zetten. Maar als je de iPhone app niet gaat gebruiken word ik heel boos…

 • Gijs Bod
  says:

  Ook al komt die bult er niet, het blijft een feit dat het dit jaar februari beter gaat dan vorig jaar. Bedrijven (in een recessie of niet) hebben een reden als ze meer vacatures uitzetten.

  • Marc Drees
   says:

   Ik ga er maar vanuit dat Bod en Bos dezelfde zeurpieten zijn. En ik heb nog geen reactie op mijn weddenschap met als inzet die Vietnamese champagne. Want de VS zit in een recessie, al weet het lijk het zelf nog niet

 • Gijs Bos
  says:

  Heb ik een bril nodig of staat het MEI streepje van Feb 2011 een stuk boven 2010? Volgens mij wil je zeggen dat de groei afneemt. Dat is heel wat anders anders dan dat de recessie terug is.
  Helaas zit ik morgen de hele dag op de motor in v’nam dus mijn vriendelijke antwoord op jouw ongetwijfeld nijdige repliek zal even moeten wachten. Mijn toekomstige vertraagde antwoord wordt natuurlijk ook veroorzaakt door het uitblijven van de hopeloos vertraagde iPhone app van Recruitment Matters. Dit is natuurlijk wel een teken dat de recessie weer terug is. 😉

  • Marc Drees
   says:

   Hoewel het nauwelijks te bevatten is schijnt Apple de presentatie van de iPad 2 voorrang te hebben gegeven boven het accepteren van de iPhone app. Maar de acceptatie is “in progress”. Dus ga nog even lekker doorbrommeren in het fraaie Vietnam en voor je het weet kan je via de iPhone (3? 4?) op een artikel reageren.
    
   En je hebt bijzonder goede ogen als je op de iPhone de lijntjes weet te volgen. Respect. Maar zoals je dan ongetwijfeld ook zult zien is er een ongenaamde bult tussen februari 2010 en februari 2011. Een bult die zich gezien de cijfers van The Conference Group, ASA en MEI zelf niet lijkt te gaan herhalen. Want hoewel de PR spinners van Monster continu de  YoY groei benadrukken moeten ze misschien al volgende maand een ander positief lulargument uit de hoge hoed gaan toveren om de extend and pretend nog iets langer vol te houden. Ondertussen stijgen de lijntjes van un(der)employment bij Gallup onverwoestbaar door. We zetten er een fles
   Vietnamese champagne op dat de VS in een recessie zit (waar ze overigens zonder een paar duizend miljard dollard drukken natuurlijk nog altijd middenin zou hebben gezeten, maar dat geheel terzijde).