Indeed gaat frontaal strijd aan met vacaturesites. En met LinkedIn

Logotype Indeed Wat een week geleden nog een aankondiging was, is nu live: Indeed’s CV upload service is geboren. Waarmee de vertical search engine op ramkoers ligt met haar grootste vacature’leveranciers’; de (grote) vacaturesites. De parasiet lijkt dus van plan haar gastheer niet alleen van vacatures te ontdoen, maar ook van CV’s. En daarmee is er niet langer sprake van een ietwat pijnlijke symbiose. Nee, met deze ontwikkeling is de parasiet van plan haar gastheer te doden. Heel apart…

De vraag is natuurlijk wat de vacaturesites hiertegen gaan ondernemen? De spiders van Indeed de toegang tot hun vacatures ontzeggen? Als dit een collectieve actie zou worden dan is Indeed per direct dood. Maar teveel (kleinere) vacaturesites zijn met huid en haar afhankelijk van de traffic van vertical search engines. Een collectieve actie lijkt daarmee onwaarschijnlijk. Zijn vacaturesites dan het spreekwoordelijke haasje?

Laat ik eerst eens gaan bekijken wat Indeed nou eigenlijk heeft gemaakt. Want misschien valt het allemaal nog wel mee…

De homepage
Dit is de homepage van de Amerikaanse Indeed site:

 

Indeed | Homepage

En daar staat het. Zowel in de global navigation als direct onder de snelzoekfunctie: New! Upload Your Resume. Nou, dat moet ik natuurlijk uitproberen. Na een flukse klik op de hyperlink krijg ik dit te zien:

Indeed | Registreren 

Holy shit! Indeed gaat “binnenkort” nog een stap verder dan slechts het verzamelen van CV’s. Ze gaat die CV’s ook praktisch inzetten door hun eigenaren de mogelijkheid te bieden om direct te solliciteren op vacatures:

Coming soon: Apply to jobs with one click.

Mocht er tot op dit moment nog enige twijfel bestaan over de bedoelingen dan is die hiermee definitief weggenomen. Indeed is van plan de rol van de vacaturesites over te nemen. Een site die haar leven begon als kopieerapparaat wenst zich nu te transformeren tot full-blown vacaturesite. En daarmee gaat Indeed er dus duidelijk vanuit dat de ‘echte’ vacaturesites niet bij machte zijn om haar te stoppen. Ja, parasieten hebben de halve wereld…

Afijn, ik besluit om een account aan te maken (it’s free tenslotte). En vervolgens zie ik dit:

Indeed | CV uploaden

Zou Indeed niet aan de LinkedIn API hebben gedacht of heeft LinkedIn een lange neus getrokken richting Indeed? Aangezien LinkedIn natuurlijk ook een vacaturesite wil worden zou het me niet verbazen als het laatste is gepasseerd. Maar het kan ook zijn dat Indeed nog veel ambitieuzer plannen heeft en bewust de LinkedIn API links heeft laten liggen. Waarover later meer…

Maar ik laat me natuurlijk niet uit het veld slaan. Door mijn LinkedIn profiel te exporteren naar een PDF bestand en deze vervolgens bij Indeed te uploaden zie ik na twee minuten ‘inspanning’ dit:

Indeed | CV

Jawel, Indeed heeft inderdaad een CV extractiefunctie in huis. Daar kunnen de meeste vacaturesites een puntje aan zuigen… En ik zie meteen nog een functie die Indeed beschikbaar heeft gemaakt: Review your employers. Als ik op deze link klik krijg ik dit te zien:

Lend a hand to jobseekers by sharing your experiences at these companies.

  • Review Cap Gemini

Uit de lijst met werkgevers heeft Indeed (slechts) Cap Gemini gevonden, en daarvoor kan ik dus een review opgeven. Wat er overigens als volgt uitziet:

Indeed | Employer review 

Ben je er nog? Dit is geen halve maatregel en Indeed heeft blijkbaar Glassdoor in de gaten gehouden. Dus niet alleen maken ze het bijzonder makkelijk om een CV achter te laten; ze willen ook nog proberen werkzoekers te verleiden tot het achterlaten van reviews over ‘bekende’ werkgevers. Indeed doet dingen die de meeste vacaturesites nog  nooit (op een fatsoenlijke manier) voor elkaar hebben gekregen!

Verder biedt Indeed de mogelijkheid om het CV ‘volledig’ zichtbaar te maken of het CV te verbergen:

Indeed | CV visibility settings

Vreemd genoeg wordt je als bezoeker niet gevraagd welke van de twee settings je wil; standaard staat deze instelling op Show Resume. Niet bepaald netjes van Indeed, maar gezien haar ontstaansgeschiedenis zal niemand enige beschaving bij Indeed verwachten.

Mijn publiek zichtbare CV ziet er dan zo uit:

Indeed | Publiek CV

En daar is de uiteindelijke monetizer voor Indeed ineens zichtbaar: Email Marc. Jawel, mijn e-mail adres wordt niet getoond, maar je kan wel contact met mij opnemen:

Indeed | Contactformulier

En daar kan Indeed, bij gebleken succes, ineens een heel prettig business modelletje onder prakken. Zoveel is wel duidelijk; tenslotte is Indeed op geen enkele manier een liefdadige instelling.

Conclusie
Indeed komt met een game-changer in de verhoudingen tussen vertical search engines en vacaturesites. Door een CV database op te willen bouwen, zet Indeed de fragiele en ongemakkelijke balans tussen zichzelf en de vacaturesites op het spel. Hoe dit uit gaat pakken is op dit moment nog onbekend; maar vacaturesites zijn hierover zeker not amused.

Tegelijkertijd laat Indeed in de uitvoering van haar nieuwe functionaliteit aan de ovegrote meerderheid van vacaturesites zien hoe het wel moet/kan. De eenvoud en de mogelijkheden die Indeed hierbij biedt zijn een aanzienlijk beter dan de ervaring van een werkzoeker als hij/zij zich zich bij een CV database probeert in te schrijven. En dan is er nog dat standaard publieke profiel. Waardoor CV-sourcers er ineens een nieuwe bron aan CV’s bijkrijgen die ze via Google en andere zoekmachines kunnen ontsluiten. En tegelijkertijd zal Indeed ongetwijfeld met passende functionaliteit voor werkgevers en recruiters komen.

Na LinkedIn doet nu ook de eerste vertical search engine een frontale aanval op de positie van de vacaturesites. Daar is geen enkele twijfel meer over. Maar met een gratis doorzoekbare CV database doet Indeed tegelijkertijd een aanval op LinkedIn. Ook daar lijkt weinig twijfel over. De vraag is of Indeed hiermee teveel hooi op de vork neemt. Want op twee fronten vechten kan zeer uitputtend zijn. En slecht voor de (financiele) gezondheid. Kijk maar naar de VS. Maar dat kan alleen de toekomst uitwijzen. Interessant wordt die toekomst dankzij Indeed dan weer wel! Ik zit er klaar voor…

Geef een reactie

22 Comments