Vacaturesite top 10: dag Vacaturekrant

Vacaturemonitor | Negatief Het zat er al weken aan te komen, maar deze week is het dan echt zover: Vacaturekrant is uit de top 10 van grootste Nederlandse vacaturesites gevallen. Een droef moment. Voor Vacaturekrant dan wel te verstaan. Want als een vacaturesite verdwijnt uit de top 10 komt daar onvermijdelijk een nieuwe naam voor in de plaats. En dat is Jobselectie. Een site die vrijwel uitsluitend vacatures van intermediairs voert.

Door deze opmerkelijke stoelendans zou ik bijna het belangrijkste vergeten. Verleden week kondigde ik aan dat we een piek leken te hebben bereikt. En ik heb net gelijk gekregen. We zakken van 170.000 naar 169.000 online vacatureplaatsingen; een daling van minder dan 1.000 overigens. Waarmee vorige week dus een piek was. Al ga ik er voorlopig niet vanuit dat we ineens gaan dalen, daarvoor is het beeld van de afgelopen week gewoon te goed.

Voor de cijferliefhebbers; het verschil in het aantal vacatureplaatsingen met vorig jaar is iets gedaald; van 30,3% (vorige week) naar 29,8%. Nog altijd een indrukwekkend verschil in het voordeel van 2011. Het verschil in het aantal unieke vacatures is van 22,7% naar 21,7% gegaan. Prachtige resultaten dus!

De wekelijkse top 10
Zo ziet de top 10 er voor de afgelopen drie weken uit:

Marktaandeel top 10 vacaturesites; 2010 – 2011 (week 7 – 9)

Marktaandeel top 10 vacaturesites; 2010 – 2011 (week 7 – 9)

Ten opzichte van vorige week ziet het resultaat er als volgt uit:

 • Werk.nl: 0,%
 • Nationale Vacaturebank: 0,0%
 • Monsterboard: -0,1%
 • DOVAjobs: +0,1%
 • Megajobs: +0,4%
 • JobTrack: +0,1%
 • Gus.nl: +0,1%
 • Careerbuilder: +0,2%
 • Randstad: +0,1%

We nemen deze week (voorlopig?) afscheid van Vacaturekrant, die zoals verwacht uit de top 10 van grootste vacaturesites is verdwenen. De al weken voortdurende daling van haar marktaandeel is de site afgelopen week noodlottig geworden. Overigens is de daling zo extreem dat de site nu plotsklaps op plaats 13 staat; nog achter Jobnews en Tempo-Team. Tenzij er op korte termijn iets fundamenteels gaat veranderen is Vacaturekrant hard op weg richting de Deathpool.

Maar met het vertrek van Vacaturekrant is er ook een nieuwkomer te melden: Jobselectie. Niet geheel onverwacht is deze site in de top 10 beland. Sterker nog, de site komt met stip op plaats 9 binnen. En het zou me niets verbazen als er in de komende periode een verdere stijging in de ranglijst te zien is.

De grote drie stagneren waar alle andere sites groeien. Dat marktaandeel van de grote jongens staat toch echt onder druk. Verder laat Megajobs weer een vreemde sprong zien, in tegenstelling tot de verwachting van vorige week. En wederom is dit het gevolg van een buitenproportioneel aantal vacatures. De site of Jobfeed doen gekke dingen, maar betrouwbaar zijn de gegevens de van Megajobs de laastste tijd niet.

De grote drie
Dan ook nog het beeld van het marktaandeel van grote drie over het afgelopen jaar:

Marktaandeel drie grootste vacaturesites, laatste 52 weken

Marktaandeel drie grootste vacaturesites, laatste 52 weken

De dalingen bij de grote drie zijn gestopt. Dat is het enige goede nieuws dat op basis van bovenstaande grafiek kan worden gemeld. Want waar de kleinere sites collectief groeien laten de grootste sites helemaal niets zien. Dalingen en stagnatie in een groeiende markt. Een bijzonder magere ontwikkeling

Cijfers en ranglijst van nieuwe vacatures zijn gebaseerd op Jobfeed. Jobfeed is een initiatief van Textkernel

Geef een antwoord

2 Comments
 • tatje
  says:

  Beste Marc,

  Mischien kan jij meer informatie loskrijgen over de CGZP de christelijke vakbond voor zeit arbeid.

  Hierbij het stuk, zoals USG PEOPLE dat in de toelichting 4e kw 2010 en heel 2010 presenteerde.

  Overige ontwikkelingen
  Het Duitse federale arbeidsgerechtshof heeft in december 2010 geoordeeld dat de Duitse vakbond CGZP niet gerechtigd is een collectieve arbeidsovereenkomst af te sluiten. Deze uitspraak is op 25 februari 2011 gepubliceerd. Deze uitspraak heeft gevolgen voor alle bij de AMP aangesloten uitzendorganisaties (meer dan 1100). Dit betekent dat de door CGZP afgesloten CAO vanaf het moment van de genoemde uitspraak niet meer geldig is. Begin april wordt een uitspraak van de rechtbank te Berlijn verwacht waarin deze een standpunt zal innemen over de vraag of de ongeldigheid van de CAO terugwerkende kracht heeft. Een aantal werkmaatschappijen gelieerd aan de in februari 2008 overgenomen Allgeier-groep, heeft de betreffende collectieve arbeidsovereenkomst gehanteerd. Tijdens de integratie met de bestaande USG People-bedrijven begin/medio 2010 zijn ook de overgenomen Allgeier-bedrijven overgegaan op bij de Euro-Ciett aangesloten BZA.
  De genoemde gerechtelijke uitspraken zouden mogelijk kunnen leiden tot aanspraken van uitzendkrachten en vorderingen van de Duitse overheid tot betaling van sociale zekerheidspremies. Het is op dit moment echter nog onvoldoende duidelijk of, en zo ja in welke mate, de ongeldigheid van de CAO gevolgen heeft voor het verleden, wat de mogelijke hoogte van en het aantal vorderingen van derden zal zijn, of dergelijke aanspraken zullen vallen onder de vigerende verzekeringsbepalingen en of eventuele schade gedekt wordt door de garanties c.q. vrijwaringen uit de koop-/verkoopovereenkomst uit 2008 inzake Allgeier. Het is daarom op dit moment praktisch niet uitvoerbaar om een schatting van het financiële effect te geven.