De grote vier (jawel, vier): aantallen vacatures

De grote vijf, positief Als een vacaturesite uit de top 10 van grootste vacaturesites valt, dan hoort de site natuurlijk ook niet langer te figureren in een serie over de vijf grootste pure-play vacaturesites. Waarmee het lot van Vacaturekrant is bezegeld. De site is met ingang van deze week niet langer onderdeel van deze serie.

Nu had ik ervoor kunnen kiezen om Vacaturekrant te vervangen door Careerbuilder. In de top 10 is dat de eerstvolgende pure-play (DOVAjobs is een aggregator van vacatures van een groot aantal Randstad labels, Megajobs is een hybride aggregator/pure-play). Maar eigenlijk is Careerbuilder in Nederland een te kleine speler om in deze reeks te figureren. Dus doen we het maar weer met vier vacaturesites.

Voor de afgelopen week zijn dit de resultaten:

image

Hierbij is de kolom Aantal het aantal vacatures dat de vacaturesite zelf opgeeft.
De kolom JobFeed (alles) is het aantal vacatures dat volgens JobFeed op de vacaturesite zou kunnen staan. Dit aantal is gebaseerd op het aantal nieuwe vacatures dat volgens JobFeed in de afgelopen 60 dagen op de vacaturesite zijn geplaatst.
De kolom Jobfeed (actief) geeft het aantal vacatures weer dat volgens JobFeed nog altijd actief op de vacaturesite staat. Voor een uitleg, zie: Actieve vacatures geven betrouwbare benadering.

Werk.nl gaat weer als een speer omhoog, met maar liefst 1.600 vacatures meer in vergelijking met vorige week. Nationale Vacaturebank blijft min of meer onveranderd terwijl Monsterboard marginaal klimt. JobTrack sluit het rijtje met een redelijke groei van zo’n 700 vacatures.

De overige cijfers
Zo zien de aantallen nieuwe vacatures per week er op dit moment uit voor de grote vier:

Nieuwe vacatures per week, laatste 52 weken

Nieuwe vacatures per week, laatste 52 weken

Een redelijk fraai beeld met drie groeiers en een onverwachte daler. Want JobTrack laat een kleine krimp zien in het aantal nieuwe vacaturee over de afgelopen week. Maar dat kan net als bij Monsterboard en Nationale Vacaturebank in voorgaande weken een kleine hik zijn.

Tevens de grafiek van het vacaturevolume volgens Jobfeed (gebaseerd op het aantal nieuwe vacatures dat volgens Jobfeed in de afgelopen 60 dagen op de vacaturesite zijn geplaatst):

Vacaturevolume op basis van Jobfeed, laatste 52 weken

Vacaturevolume op basis van Jobfeed, laatste 52 weken

Mooi he? De sites groeien allemaal. Met Werk.nl wel weer eens te uitbundig; dus daar is het wachten op de onvermijdelijke ineenstorting. De andere sites doen het rustiger aan, onder het motto: hardlopers zijn doodlopers. Waarbij overigens alleen Nationale Vacaturebank nadrukkelijk boven het resultaat van vorig jaar uitsteekt. De andere sites zitten op hetzeldde niveau (Monsterboard) of daar duidelijk onder.

En dat maakt dat eigenlijk alleen Nationale in redelijke mate lijkt te profiteren van de enorme groei in het vacaturevolume van de afgelopen maanden.

Geef een reactie

1 Comment
  • Marco
    says:

    Tijdens een twitterborrel heb ik horen ‘fluisteren’ dat wegens technische problemen Vacaturekrant.nl onder de 5000 vacatures kwam. Techniek werkt weer zag ik dus… Ik vind het wel handig om volledig overzicht te hebben via jouw site/app en dat daarin al mijn concollega’s meegenomen worden.