Vacatures per regio: minimale daling

Vacatures per regio, negatief De  regio’s laten deze keer een zeer kleine krimp zien. Zoals min of meer viel te verwachten na de reeds aftoppende groei van de vorige week. Maar niet alle regio’s krompen heel licht; Zuid-Nederland houdt de groei koppig vol. En komt daarmee weer eens in de buurt van koploper West-Nederland.

Maart is dus een stuk rustiger begonnen dan februari. De vraag is echter hoe het online vacaturevolume per regio zich in de komende weken gaat ontwikkelen. Worden bedrijven voorzichtiger als gevolg van de sterk stijgende olieprijzen, toenemende inflatie en de op handen zijnde bailout van Portugal en verdere downgrade van Griekenland; of worden ook deze negatieve signalen vrolijk genegeerd? Wachten is weten.

Dit is de grafiek voor de afgelopen drie weken:

Vacatures per regio: week 7 – 9 (2009 – 2011)

Vacatures per regio: week 7 – 9 (2009 – 2011)

In vergelijking met vorige week is dit het resultaat:

  • Zuid-Nederland: +0,2%
  • West-Nederland: -0,1%
  • Oost-Nederland: -0,1%
  • Noord-Nederland: -0,1%

Het is eindelijk gebeurt. We hebben weer eens een daling te noteren. En dat is meteen een daling bij drie regio’s waardoor de ferme stijging in Zuid-Nederland teniet wordt gedaan en we overall toch op een daling uitkomen. Maar het is een goede zaak dat de regio’s even een adempauze nemen na die ongebreidelde groei van de afgelopen twee maanden. We zitten tenslotte met alle regio’s ver boven de resultaten van vorig jaar. En dat is zonder meer een goede ontwikkeling te noemen

Over het afgelopen jaar ziet het er zo uit:

 Vacatures per regio: afgelopen 52 weken

Vacatures per regio: afgelopen 52 weken

En hier is de adempauze fraai in beeld gebracht. Evenals de voortgaande groei van Zuid-Nederland. Deze regio doet daarmee weer eens een aanval op de koploper; West-Nederland. Wie gaat er winnen? Het meer industrie-gerichte zuiden of het meer service-gerichte westen?

Verantwoording
CBS indeling die Nederland in een viertal regio’s opdeelt:

  • Zuid-Nederland: Noord-Brabant en Limburg
  • West-Nederland: Utrecht, Noord-Holland, Zuid-Holland en Zeeland
  • Oost-Nederland: Overijssel, Gelderland en Flevoland
  • Noord-Nederland: Groningen, Friesland en Drente

Cijfers en ranglijst van nieuwe vacatures zijn gebaseerd op Jobfeed. Jobfeed is een initiatief van Textkernel

Geef een antwoord