Griekenland is echt, echt failliet

RM_vlag_griekenland In mei 2010 heeft Griekenland EUR 110 miljard ontvangen van de EU en IMF in ruil voor ‘harde’ (lees: boterzachte) afspraken over draconische bezuinigingen. Bezuinigingen die het land op geen enkele wijze waar kan maken; ook al liegen de Griekse regering en de EU om het hardst dat Griekenland goed bezig is. Ondertussen laat de markt zien dat zij op geen enkele manier in de leugens van Griekenland, EU en IMF trapt. De markt weet dat Griekenland haar schulden nooit zal kunnen afbetalen en dat haar schuld moet worden geherstructureerd. Een net woord voor: Griekenland is failliet. Geen weldenkende partij zal ook maar 1 (Euro)cent in dit land willen stoppen uit angst voor een ferm verlies.

Gisteren bleek maar weer eens hoe failliet Griekenland eigenlijk is. Toen de Griekse evenknie van het CBS (ELSTAT) bekendmaakte dat de werkloosheid in december 2010 was opgelopen tot 14,8%. Een maand eerder was de werkloosheid nog 13,9%. Inderdaad, Griekenland loopt achter met de rapportage van haar werkloosheidscijfer…

Ervan uitgaande dat ELSTAT de waarheid spreekt (geen vanzelfsprekendheid in Griekenland) dan is de groei van de werkloosheid zelfs aan het versnellen. En hoe zijn in godsnaam bezuinigingen te realiseren als een steeds groter deel van de bevolking werkloos is? Dat kan alleen in een sprookje…

En sprookjes bestaan niet. Wat ook door ratingbureau Moody’s nog eens werd benadrukt toen zij een aantal dagen geleden de kredietwaardigheid van Griekenland verder verlaagde, tot beneden junk status. Wat tot een furieuze reactie van het Griekse ministerie van Financien leidde. Die met volstrekt gebrek aan realiteitszin Moody’s beschuldigde van marktmanipulatie. En feitelijk Moody’s verantwoordelijk stelt als Griekenland haar doelstellingen niet kan halen. Die Grieken toch…

Voor zover ik weet heeft het Griekse ministerie van Financien nooit geklaagd dat Moody’s, S&P of Finch voorafgaand aan de financiele crisis Griekenland een te hoge kredietwaardigheid toekende…

Als we het over faillissementen in Euroland hebben is Griekenland natuurlijk niet alleen. Ierland, Portugal en binnenkort Spanje en Italie zijn natuurlijk ook al geruime tijd levende lijken. In stand gehouden door leugens van de collega Eurolanden. Want god verhoede wanneer men echt doorkrijgt hoe mislukt dat krankzinnige Euro-experiment eigenlijk is.

De Duitse economische motor (de enige economie in Euroland die er toe doet) gaat binnenkort sputteren en uitslaan. Ironisch genoeg is de waarde van de Euro weer teveel gestegen ten opzichte van de dollar (dankzij ongelimiteerd bijdrukken van dollars) dat de export hier ongetwijfeld onder gaat lijden. Nog even los van de stijgende kosten voor elke vorm van fabricage en vervoer. Met dank aan de VS voor het ongelimiteerd bijdrukken van dollars waarmee de onlusten in Noord-Afrika en het Midden-Oosten zijn aangestoken.

Ik vind het overigens verbazingwekkend hoe traag ons huidige economische systeem implodeert. De hoeveelheid leugens en bedrog, in combinatie met een volledige desinteresse van vrijwel ieder ‘weldenkend’ mens zorgt ervoor dat jaren danwel decennia van structureel lagere welvaart totaal geen issue lijken te zijn. Als het niet in een tweet past is het niet relevant. Of zoiets… Om vervolgens collectief te beweren dat niemand een crisis van deze omvang aan heeft zien komen. Ammehoela!

Geef een reactie