Ouwe zwarte vrouw gezocht

Selectief Volgens rooie rakker Leo Hartveld, zijn officiele titel is FNV Bestuurder, kiezen veel werkgevers bij het aannemen van mensen voor de ‘veilige optie’ van de blanke, gezonde, autochtone man. Hartveld, zelf een mannelijke witnek, zei dit niet tijdens de vrijdagmiddagborrel in de kroeg, maar nota bene tijdens een rondetafelgesprek over discriminatie op de arbeidsmarkt in de Tweede Kamer.

Waar haalt die barricadesocialist deze wijsheid vandaan? Geen kamerlid vroeg het hem en dat is jammer. Kennen onze parlementariërs het verschil niet tussen feiten en meningen? Is er enig onderzoek, van welk obscuur universiteitsafdelinkje waar dan ook, dat enig bewijs levert voor deze stelling? Ik heb mijn halve lunchpauze gegoogeld en kan niks vinden. Wel vind ik een uitspraak van topman Ad Scheepbouwer van KPN: ‘we gaan vrouwen voorrang geven bij topbenoemingen’. En ik vind statistieken dat jonge, laagopgeleide Marokkanen vaker werkloos zijn dan hun Nederlandse vrienden. Misschien dat er een PVV kamerlid in het panel zat die daar een verklaring voor kon geven?

Hartveld schetst een karikatuur beeld van Nederlandse managers en het zegt meer over hem en over de club die hij vertegenwoordigt. Hij heeft geen flauw benul van het Nederlandse bedrijfsleven en polariseert in plaats van dat hij er iets aan doet. Ik loop al even mee in recruitment en mijn ervaring is dat er meer zijn zoals Scheepbouwer. En reken maar dat dat geen ‘window dressing’ vande KPN topman was. Ons bedrijf is preferred supplier van KPN en ze menen het!

Hartveld zou zich beter hard kunnen maken voor projecten waarbij schooluitval wordt aangepakt, hij zou het werkbedrijf, werkplein of hoe heten ze tegenwoordig eens een schop onder de kont moeten geven, hij zou de ontslagregels kunnen versoepelen zodat bedrijven sneller durven om ouderen aan te nemen, alles beter dan deze onnodige provocatie.

Bijna alle bedrijven geven bij gelijke geschiktheid voorrang aan minderheden is mijn ervaring. ‘Oude zwarte vrouw gezocht’ dat hoor je vaker dan ‘doe maar weer een witte man, dat kleurt lekker bij het behang hier’.  Het Nederlandse bedrijfsleven is helemaal voor pluriformiteit is mijn ervaring. Maar misschien ben ik de enige? Laat maar weten onder ‘reacties’.

Ondernemer en sinds 1997 actief in recruitment, blogt niet alleen over werving en selectie maar over alle zaken die hem opvallen in de arbeidsmarkt. Naast werving- en selectie in marketing en sales is hij ook actief in referral recruitment via social media, verzorgt hij salestrainingen en heeft hij literaire aspiraties

-->
Geef een antwoord

6 Comments
 • Jan A. Tjallema
  says:

  Wie in ieder geval nooit worden aangenomen zijn oudere (45+) hoger opgeleide werkzoekenden.
  Juist via recruiters hebben we geen schijn van kans.(uit eigen ervaring)
  Ga er maar van uit, dat als je nog ouder bent 50 +, dat er nog geen 10% wordt aangenomen. Van 95% op je sollicitaties krijg je nog niet eens een ontvangstbevestiging.
   
  Bang voor ervaring misschien?
   

  • Rob van Elburg
   says:

   Jan,
   Ik heb even naar je LinkedIn profiel gekeken en na je gestopte ondernemersschap in 2002 is het eigenlijk niet veel soeps meer geweest qua diensverbanden.
   Nee, dus niet bang voor ervaring. Nee, ook niet voor 50+. Al helemaal niet voor het aannemen van mensen in die categorie. Dat moet het wel een goede match zijn en met een warrig CV als dat van jou zou ik als Recruiter ook flinke twijfels krijgen. Egenwijsheid openbaart zich veelal zo rond de 1 a 1/2 jaar. Hier door de appel heen bijten en je zit zo op de 3 jaar., vaak minimaal gewenst als men voor vast aanneemt. Dat termijn laat jij enkel zien als zelfstandige.

   Met jou dan bouwen aan een team voor 2-4 jaar? Je CV laat dit niet zien. Afwijzen dus. Meet leeftijd en ervaring heeft dit niets te maken.
   Te makkelijk dan hiervoor de Recruiter de schuld te geven… Eigenwijs?

   • Rob van Elburg
    says:

    PS: Een generalist dan in hart en nieren, met de drive om te willen werken. Laten we daar vanuit gaan.

    Wat je zou kunnen doen dan is bij de KVK een lijst halen met alle bedrijven in Groningen waar 2-50 mensen werken. De eigenaar van deze organisaties staat vast op LinkedIn. Men heeft vast een website met contact nummer. Veelal zijn deze organisaties te klein om een full-time Recruiter in dienst te nemen. Te bereiken zijn deze organisaties wel en als men het druk heeft is men maar wat blij met een paar goede “handjes”. Ook dan is leeftijd/ervaringen geen issue.

    Dit zou je in de ochtenden kunnen doen.

    Verder kent Groningen tig uitzendbureaus. Maak er een “sport” van om er dagelijks 2 te bezoeken. Onderzoek bij Uitzendbureaus wijst uit dat 90% van alle kandidaten geplaatst wordt binnen een week na face to face contact. Bezoek je er elke dag 2 dan heb je ze in een maand allemaal 1x gehad. Hier zou je de middagen aan kunnen besteden.

    4 a 5 dagen in de week ben je dan constructief bezig met solliciteren. Houd je dit 3 maanden vol, dan weet ik bijna wel zeker dat je ergens aan de slag bent. Succes!