Vacaturesite top 10: onverwachte daling

Vacaturemonitor, negatief Over de afgelopen drie weken laat het aantal vacatureplaatsingen een behoorlijke daling zien; van 169.000 plaatsingen vorige week naar 162.000 deze week. Verder is het verschil met vorig jaar teruggelopen, maar hier is de verandering een stuk forser. Want waar verleden week nog een verschil van 29,8% kon worden genoteerd is dat deze week nog ‘slechts’ 20,8%. Dat is minder fraai…

Ook het aantal unieke vacatures laat een nadrukkelijk kleiner verschil met vorig jaar zien in vergelijking met vorige week. Hier is het verschil gekrompen van 21,7% naar 12,7%. En hoewel ruim 10% meer unieke vacatures nog altijd een uitstekend groeicijfer is ten opzichte van dezelfde periode in 2010 is dat wel even wat anders dan ruim 20%. Maar ja, je kan niet alles hebben.

De wekelijkse top 10
Zo ziet de top 10 er voor de afgelopen drie weken uit:

Marktaandeel top 10 vacaturesites; 2010 – 2011 (week 8 – 10)

Marktaandeel top 10 vacaturesites; 2010 – 2011 (week 8 – 10)

Ten opzichte van vorige week ziet het resultaat er als volgt uit:

  • Werk.nl: +0,2%
  • Nationale Vacaturebank: +0,3%
  • Monsterboard: +0,4%
  • DOVAjobs: +0,1%
  • Megajobs: +0,3%
  • JobTrack: 0,0%
  • Careerbuilder: 0,0%
  • Jobselectie: +0,2%
  • Randstad: +0,1%
  • Gus.nl: -0,7%

Tja, zoals te doen gebruikelijk neemt het marktaandeel van de meeste vacaturesites toe als er sprake is van een krimpend volume aan vacatureplaatsingen. Alleen Gus.nl laat een daling zien, maar dat wordt veroorzaakt door hetzij een probleem bij Gus.nl danwel een probleem met de spidering van hun vacatures door Jobfeed. Dat zal komende week wel weer goed komen.

De (tijdelijke) daling van Gus.nl zorgt ervoor dat nieuweling Jobselectie in haar 2e week in de top 10 direct doorschuift naar de 8e plaats. Maar tenzij Gus.nl geen rebound actie in gedachten heeft zal deze plaats slechts van tijdelijk aard zijn. Hoe dan ook, Jobselectie weet zich te handhaven in de top 10.

De grote drie
Dan ook nog het beeld van het marktaandeel van grote drie over het afgelopen jaar:

Marktaandeel drie grootste vacaturesites, laatste 52 weken

Marktaandeel drie grootste vacaturesites, laatste 52 weken

Hier is fraai te zien dat de grote vacatursites in bij een krimpend volume aan vacatureplaatsingen positieve resultaten laten. Het martkaandeel van de grote sites groeit als het totaal aan vacatureplaatsingen afneemt.

Cijfers en ranglijst van nieuwe vacatures zijn gebaseerd op Jobfeed. Jobfeed is een initiatief van Textkernel

Geef een antwoord