Vacaturelandkaart.nl: olie en azijn, niet geroerd

Logotype Vacaturelandkaart.nl GoogleMaps is een prachtige applicatie en je kan er allerlei fantastische dingen mee doen. Maar om mij volstrekt onduidelijke redenen wil het binnen online recruitment maar niet lukken om een mooie en functioneel relevante mashup voor online recruitment maken. Ook de nieuwste loot aan deze kaartenboom brengt hierin helaas geen verandering.

Ik heb het over Vacaturelandkaart.nl; een naam die in ieder geval weinig aan de verbeelding overlaat. En de site is een mashup van GoogleMaps en de vacature twitterstreams van vacaturesites en intermediairs.  Maar waar een mashup een echte samensmelting suggereert, toont Vacaturelandkaart.nl zich als een een slecht geroerde mix van olie en azijn. Beide ingredienten zijn aanwezig, maar nauwelijks met elkaar gemengd.

De homepage
Zo ziet de homepage van Vacaturelandkaart.nl er uit:

Vacaturelandkaart.nl | Homepage 

Aan de rechterkant zie ik enkele (meest recente) vacatures, aan de linkerkant zie ik een lege GoogleMaps kaart van Nederland. Leeg? Nou, niet helemaal, er is een overmaatse omgekeerde rode traan te zien. Maar eerlijk gezegd was het logischer geweest om die meest recente vacatures te tonen.

Volgens de site kan ik met die overmaatse, omgekeerde traan mijn locatie bepalen, maar dat werkt bijzonder onhandig. Ik kan namelijk niet goed bepalen waar ik die traan neerzet. Je moet eerst de kaart een paar keer vergroten om de plaatsnamen van kleinere plaatsen te zien. En dan kan je die traan pas verslepen…

Het lijkt dus handiger om direct de plaatsnaam via de zoekfunctie in te voeren. Nou… ook dat is geen feest. Want als ik de plaatsnaam Leiden intik en vervolgens op Toon vacatures klik krijg ik helemaal niets te zien. Wat blijkt? Tijdens het typen verschijnt geheel gecamoufleerd een typ-ahead suggestie:

image

Inderdaad, rood op rood. Goede kleurkeuze… En alleen als ik die suggestie selecteer krijg ik vacatures in de buurt van Leiden te zien. Je moet het maar weten…. Maar als ik dan met een radius van 10 km om Leiden zoek krijg ik dit te zien:

 image

Een optimaal gebruik van GoogleMaps… De hele landkaart blijft in beeld en de vacatures in de directe omgeving van Leiden liggen keurig op elkaar gestapeld. Een revolutionair idee: de kaart automatisch resizen op de geselecteerde straal? Dat zou het leven van de bezoeker toch een heel stuk makkelijker maken.

Overigens is het aantal getoonde vacatures aan de rechterzijde zo groot dat het below the fold nog doorloopt. Waarom niet gewoon maximaal 10 – 12 vacatures tonen? Dan is alles lekker zichtbaar. Als ik handmatig de kaart een aantal keren vergroot en centreer krijg ik dit te zien:

image

Krijg nou tandjes… In de lijst worden veel meer vacatures getoond dan op de kaart. Ja, dat komt omdat Vacaturelandkaart.nl vergeet icoontjes te laten verspringen als er meerdere vacatures op dezelfde kaartlocatie worden getoond. En ook dat is toch echt mogelijk.

Maar het ergste is natuurlijk dat ik aan die icoontjes niet kan zien welke functie ze betreffen. Daarvoor moet ik op een icoontje klikken. Stel dat er pak hem beet 10 – 12 icoontjes op de kaart staan. Dan wordt het al snel een soort Memory bij het aanklikken van een icoon: he, dat icootnje was toch de functie van key account manager…klik, shit nee, dit is de functie van CRM manager. Klik, weer niet. Klik, ja dat is hem. Maar waar stond nou ook alweer de functie van CRM manager? Klik… Afijn, het beeld is wel duidelijk.

Dus waarom niet bij elk icoon als label (een deel van) de functienaam opgenomen? Dat zou een bezoeker enorm op prijs stellen. En al je dan toch links een kaart en rechts een lijst van vacatures hebt; leg dan visueel de relatie tussen links en rechts als je een icoon op de kaart aanklikt of een vacature in de lijst. Da’s wel zo handig voor een bezoeker. Zeker als die lijst aan vacatures niet below the fold doorloopt…

En dan is er nog deze hele foute situatie:

image

Als ik op een vacature aan de rechterkant klik krijg ik niet de vacature op de oorspronkelijke site te zien. Nee, ik zie de vacature op de kaart! Jawel, Vacaturelandkaart.nl gaat voor een tweede klik! Da’s niet erg netjes en zeker niet in het belang van de werkzoeker. Die daardoor verder van de vacature verwijderd is dan gedacht.

Conclusie
Vacaturelandkaart.nl is een mashup van olie (twitter streams) en azijn (GoogleMaps). En die twee onderdelen zijn nauwelijk met elkaar gemengd. Wat doet vermoeden dat de enige reden voor het ontstaan van deze mashup het principe is: omdat het kan. Of iemand iets aan deze site heeft is blijkbaar nooit de revue gepasseerd. En met deze mindset is een heel ongemakkelijke site ontstaan die als een soort worst of both worlds kan worden omschreven.

Achtegrond
Vacaturelandkaart.nl is een handelsnaam van Yocter BV, met als enig directeur Godfried van Loon

Geef een antwoord

7 Comments
 • Marc Drees
  says:

  Overigens staat er in dit verband een onbedoeld komisch artikel op het FD met Godfried van Loo. Hieronder ook integraal geplaatst
   
  Gericht vacatures zoeken op Twitter
  Zoeken naar geschikte vacatures op Twitter is een hele klus, vooral naar een baan in een specifieke regio. Godfried van Loo (29) van social-mediasoftwarebedrijf Yocter uit Ede bedacht een oplossing: Vacaturelandkaart.nl.


  Hoe werkt het precies?
  ‘Zoeken naar vacatures op Twitter is een afschuwelijk karwei. Maandelijks komen er 60.000 vacatures bij, maar de helft is onbruikbaar vanwege de vele retweets en dubbele plaatsingen. Vacaturelandkaart filtert die eruit en laat alleen vacatures zien waarin een plaatsnaam wordt genoemd. Die zie je op een landkaart.’


  Twitterbaan.nl ging in september van start en schermt met een databank van 200.000 vacatures.
  ‘Daar zitten wel veel banen tussen die niet meer actueel zijn. Onze software schoont de databank na vier weken op, zodat ons aanbod van 30.000 veel actueler is. Daar komt bij dat je op Twitterbaan.nl per plaatsnaam kunt zoeken en bij ons in een straal rond een woonadres, wat veel effectiever is.’
   
  Hoe verdienen jullie hieraan?
  ‘Aanbieders van vacatures kunnen een eigen versie van Vacaturelandkaart tegen een licentievergoeding op hun site zetten. We zijn een week bezig, één partij heeft dat al gedaan. Misschien dat we op termijn een ton omzet per jaar eruit halen, maar dat is het doel niet. Vacaturelandkaart. nl is een showcase voor onze andere social-mediasoftware. Yocter gaat daar dit jaar een hoop van in de markt zetten. Dat gaat vele omzet opleveren, zeker enkele tonnen.’
   
   

 • Godfried van Loo
  says:

  Overigens zit je vlak voor je conclusie niet geheel juist.
   
  Je schrijft:
  Als ik op een vacature aan de rechterkant klik krijg ik niet de vacature op de oorspronkelijke site te zien. Nee, ik zie de vacature op de kaart! Jawel, Vacaturelandkaart.nl gaat voor een tweede klik! Da’s niet erg netjes en zeker niet in het belang van de werkzoeker. Die daardoor verder van de vacature verwijderd is dan gedacht.
  Als je op de grote groene pijl naar rechts had geklikt, waas je direct naar de vacature gegaan. Maar ik zal die pijl eveneens wat duidelijker maken.

 • Godfried van Loo
  says:

  Beste Marc,
  Dank voor je bericht over Vacaturelandkaart.nl Erg leuk te zien dat het je zo heeft beziggehouden. Je hebt kinderziektjes aan het licht gebracht bij een site die nog geen week online is. Daarvoor, hartelijk dank.
  Je schrijven is, zacht uitgedrukt, niet uiterst positief. Echter, praktisch al je punten betreffen simpele functionaliteit ergenissen. Ze zullen allen worden verwerkt, en dat zal zeker niet te lang duren.
  De site is nog geen week online en als je deze input per email naar me had toegezonden, was deze post niet nodig geweest. Maargoed, op deze manier lees ik het natuurlijk ook!
  Conclusie
  Je conclusie is gebaseerd op een paar grafische en functionele ergenissen die zullen worden verholpen. Ik hoop dan ook van harte dat, wanneer dit is gebeurd, je opnieuw een kijkje komt nemen. En mocht er dan nog iets zijn wat je irriteert… Stuur een mailtje, en er wordt naar geluisterd.
  Met vriendelijke groet,
  Godfried van Loo

  • Marc Drees
   says:

   Kinderziektes zijn kleine haperingen in de functionaliteit. Wat Vacaturelandkaart.nl toont zijn grote haperingen in de achterliggende gedachte. Niet nadenken over de doelgroep en hoe de site die doelgroep meerwaarde gaat bieden is geen kinderziekte. Dat is een fundamentele fout.
    
   Mijn ervaring met de site was niet positief. Dat reflecteert zich in het artikel. Daarbij dient het artikel tevens als informatie voor lezers hoe niet met GoogleMaps voor online recruitment om te gaan: een vorm van lessons learned. Dat zou in een e-mail verloren gaan. De gemiddelde bezoeker van Vacaturelandkaart.nl zal, bewust of onbewust, dezelfde ervaringen (of zoals jij het zo onhandig beschrijft: een paar grafische of funtionele ergernissen) hebben. Die bezoeker stuurt geen e-mail maar komt nooit meer terug. Ik ga er vanuit dat dit niet het doel is wat je met Vacaturelandkaart.nl wil bereiken.