Vacatures per regio: het zuiden doet even niet mee

Vacature per regio, negatief Er is krimp te noteren. Maar die krimp wordt uiteindelijk slechts veroorzaakt door 1 regio: Zuid-Nederland. Maar daar is de krimp dan ook ineens zeer fors. Waardoor de lichte stijgingen in Oost- en Noord-Nederland alsmede de stilstand in West-Nederland teniet werden gedaan. Een tweede week van krimp, maar gezien het merkwaardige beeld niet iets om je zorgen over te maken. Althans, nog niet.

De maand maart is voorlopig een maand van rust en stilte na de explosieve groei van het vacaturevolume in het begin van het jaar. Ook wel eens lekker. Maar als het te lang gaat duren worden we natuurlijk weer onrustig. Of is dat ongerust? Wie zal het zeggen. Volgende week is er weer een nieuwe aflevering.

Dit is de grafiek voor de afgelopen drie weken:

Vacatures per regio: week 8 – 10 (2009 – 2011) 

Vacatures per regio: week 8 – 10 (2009 – 2011)

In vergelijking met vorige week is dit het resultaat:

  • Zuid-Nederland: -0,4%
  • West-Nederland: 0,0%
  • Oost-Nederland: +0,1%
  • Noord-Nederland: +0,1%

Een ferme klap voor Zuid-Nederland. Tot en met vorige week was er sprake van een vrijwel onafgebroken groei voor deze regio. Maar deze week is daar een volstrekt onverwachte en zeer forse kentering in gekomen. Wat deze daling nog merkwaardiger maakt is het feit dat alleen Zuid-Nederland daalt. Bij de andere regio’s lijkt geen vuiltje aan de lucht. Gebeurt er iets in het zuiden waar we nog geen weet van hebben? Of is het slechts een vertraagd effect van het carnaval. Laten we het daar maar op houden.

Over het afgelopen jaar ziet het er zo uit:

Vacatures per regio: afgelopen 52 weken 

Vacatures per regio: afgelopen 52 weken

En hier dan nog eens fraai de unieke situatie in Zuid-Nederland in beeld gebracht. Waar de andere regio’s hun kleine dalingen van de voorgaande week corrigeren is het in het zuiden een vrije val. Ja, ik hou het gewoon op carnaval. Een volstrekt plausibele verklaring, ook al hoeft er niets van te kloppen…

Verantwoording
CBS indeling die Nederland in een viertal regio’s opdeelt:

  • Zuid-Nederland: Noord-Brabant en Limburg
  • West-Nederland: Utrecht, Noord-Holland, Zuid-Holland en Zeeland
  • Oost-Nederland: Overijssel, Gelderland en Flevoland
  • Noord-Nederland: Groningen, Friesland en Drente

Cijfers en ranglijst van nieuwe vacatures zijn gebaseerd op Jobfeed. Jobfeed is een initiatief van Textkernel

Geef een antwoord