Italië: Adecco loopt weer uit op Manpower

In 2010 is Adecco in de Italiaanse markt uitgelopen op concurrent Manpower. Was er vorig jaar sprake van een nek-aan-nekrace bezuiden de Alpen, nu is die race gestreden. Volgens onze berekeningen zette Adecco in 2010 EUR 60 miljoen meer om dan Manpower. En daarmee lijken de kaarten voorlopig geschud.

Italië: Kwartaalomzetten Adecco en Manpower 2008-2010 (in miljoenen EUR)

Italië: Kwartaalomzetten Adecco en Manpower 2008-2010 (in miljoenen EUR)

Vorig jaar claimden beide bedrijven een Italiaans marktaandeel van exact 15%. Adecco voegde daar in het jaarverslag aan toe dat het marktleider is in de Italiaanse markt. De Zwitsers hechten sterk aan de nummer-1-positie in het land en claimden die in het jaarverslag van vorig jaar ook al – overigens ten onrechte. Dit jaar maakt Adecco die claim terecht met een marktaandeel van 16%.

Hoewel het bedrijf mondiaal gezien als recessiewinnaar uit de bus komt, heeft Manpower in Italië net iets te vroeg gepiekt.

 

Italië: Omzetgroei Uitzendbedrijven (yoy) 2008-2010 (in procenten)

Italië: Omzetgroei Uitzendbedrijven (yoy) 2008-2010 (in procenten)

Tot het eerste kwartaal van vorig jaar streden de twee uitzendgiganten om de positie van capo di tutti capi in de arbeidsmarkt. Vanaf de lente van 2010 was die strijd in het voordeel van Adecco beslist. Manpower onderpresteert sindsdien fors in de vroegcyclische Italiaanse markt. Dat het bedrijf onlangs de regio Zuid-Europa onder ander management stelde, is mogelijk een veeg teken.

Italië: Jaaromzet Uitzendbedrijven 2010 (in miljoenen EUR)

Italië: Jaaromzet Uitzendbedrijven 2010 (in miljoenen EUR)

De kleintjes: USG People en Kelly Services
Beter nieuws is er voor USG People in Italië. Het veel kleinere USG wist zelfs al zijn concurrenten te verslaan. De Italiaanse omzet van USG nam in 2010 met 25% toe. Met dat groeipercentage liet het bedrijf alle concurrentie ver achter zich. Ter vergelijking: Adecco groeide in 2010 met 24% en Manpower met 15%.

En het Amerikaanse Kelly Services zag de Italiaanse dochter zelfs het gehele jaar nog krimpen. In totaal kromp de omzet van Kelly Italië met 9%. Kelly Services zet opgeteld slechts USD 63 miljoen (EUR 48 miljoen) in Italië om.

Italië: Marktaandelen Uitzendbedrijven 2010 (in miljoenen EUR)

Italië: Marktaandelen Uitzendbedrijven 2010 (in miljoenen EUR)

En Randstad?
Randstad is weliswaar groter dan USG People en Kelly Services, maar kan zich in Italië niet meten aan zijn twee echte concurrenten. Het Nederlandse bedrijf maakt sinds de overname van Vedior geen gegevens meer over de ontwikkelingen in de Italiaanse markt bekend. Het laatste wat Randstad over Italië meldde, was dat de integratie van Vedior in 2009 door problemen met de vakbonden werd vertraagd. Als gevolg daarvan verloor Randstad Italië flink marktaandeel. Naar onze grove schatting zal de jaarlijkse omzet van Randstad net boven de EUR 300 miljoen liggen – goed voor een marktaandeel van ongeveer 6%.

Geef een antwoord

1 Comment