Vacaturesite top 10: groei, groei en nog eens groei

Vacturemonitor, negatief De daling zoals vorige week gerapporteerd bleek achteraf niet te kloppen. Net als in voorgaande weken steeg het volume aan vacatureplaatsingen vorige week. En ook deze week kan een groei over het aantal vacatureplaatsingen worden gemeld. Waarmee we naar een totaal van bijna 177.000 vacatureplaatsingen groeien! En dat is maar liefst 30,8% meer dan in dezelfde periode in 2010.

Ook het aantal unieke vacatures is gegroeid. Waarmee het verschil is uitgekomen op 21,3% in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar. Een zeer forse groei dus in het aantal unieke vacatures. Wat natuurlijk het meest relevante cijfer is en blijft. En met 111.000 nieuwe vacatures over de afgelopen drie weken stomen we in de richting van vacaturevolumes van voor de financiele crisis. Toen vacaturevolumes van meer dan 120.000 gebruikelijk waren.

De wekelijkse top 10
Zo ziet de top 10 er voor de afgelopen drie weken uit:

Marktaandeel top 10 vacaturesites; 2010 – 2011 (week 9 – 11)

Marktaandeel top 10 vacaturesites; 2010 – 2011 (week 9 – 11)

Ten opzichte van vorige week ziet het resultaat er als volgt uit:

  • Werk.nl: -0,4%
  • Nationale Vacaturebank: –0,4%
  • Monsterboard: -0,4%
  • DOVAjobs: -0,4%
  • Megajobs: -0,2%
  • JobTrack: -0,4%
  • Gus.nl: +0,6%
  • Careerbuilder: -0,1%
  • Jobselectie: 0,0%
  • Randstad: -0,1%

Alles krimpt, met uitzondering van Gus.nl (die vorige week kunstmatig daalde en nu kunstmatig stijgt) en Jobselectie. Waarbij de grote jongens allemaal –0,4% van hun marktaandeel aan vacaturevolume verliezen. Zoals altijd is een stijgende markt slecht voor het marktaandeel van vacaturesites.

De grote drie
Dan ook nog het beeld van het marktaandeel van grote drie over het afgelopen jaar:

Marktaandeel drie grootste vacaturesites, laatste 52 weken

Marktaandeel drie grootste vacaturesites, laatste 52 weken

De tendens van de afgelopen periode is duidelijk een dalende voor allerdrie de vacaturesites. En de tendens van het volume aan onine vactures is duidelijk een stijgende in de afgelopen periode. Maar ja, een relatief kleiner marktaandeel in een groeiende markt kan in aantallen vacatures nog altijd een groeiend volume betekenen. En daarmee een hogere omzet. Dus of de grote vacaturesites hiervan wakker liggen is nog maar zeer de vraag.

Cijfers en ranglijst van nieuwe vacatures zijn gebaseerd op Jobfeed. Jobfeed is een initiatief van Textkernel

Geef een antwoord