Gaan we van PIIGS naar BIPIGS?

Euro In de neverending story met de titel De aangekondigde maar uiterst langzame dood van de Euro zijn er weer een paar lachwekkende wapenfeiten toe te voegen aan de incompetentie en leugens van de regerings’leiders’ van ons prachtige Euroland. Die vrolijk strooien met Euro’s van anderen in een poging om de groeiende ellende onder een steeds grotere stapel geld te bedekken.

Portugal heeft ondertussen volgens kredietbeoordelaars (bijna) de junk status bereikt. Waarmee gegarandeerd is dat Portugal (net als Griekenland en Ierland) geen geld meer op de vrije markt kan ophalen. De derde domino is dus gevallen; waarmee van de PIIGS landen alleenn Spanje en Italie nog om steun moeten gaan aankloppen. Alleen Spanje en Italie? Nee, met een donderende klap hebben onze zuiderburen zich bij de slechte leerlingen in Euroland gevoegd. Ook Belgie is zo goed als failliet.

Jawel, Leterme schijnt een negatief rapport van de Belgische rekenkamer onder zich te hebben gehouden. Uit angst voor een afstraffing van de markt als de deplorabele staat van de Belgische economie duidelijk zou worden. Het is niet gek dat Belgie ook wel het Italie van het Noorden wordt genoemd. Liegen en bedriegen is geen doodzonde maar een goedbedoelde poging om het land te redden. Of zoiets… Alleen is de zandloper voor Belgie en Euroland aan het leeglopen. Er is geen tijd (en straks ook geen geld) meer om de boel nog langer te rekken. Desondanks laten de regerings’leiders’ nog altijd kirrende geluidjes van vreugde optekenen. Om over enige tijd om het hardst te beweren dat ze alle ‘onverwachte’ negatieve effecten nooit hadden kunnen zien aankomen. Brr…

Ondertussen zou het me niets verbazen als Belgie bij een volgende verkoop van haar schuldpapier ineens een veel hogere rente moet gaan betalen. Waarmee ze op (korte) termijn ook zomaar een klant van het steunfonds kunnen gaan worden. En we niet langer van de 5 PIIGS landen kunnen spreken maar van de 6 BIPIGS landen. Waarvan er eentje dus direct in onze achtertuin kampeert. Nou maar blind hopen dat het contagion effect beperkt blijft… Hahaha!

Geef een antwoord

2 Comments
 • Thomas Waldman
  says:

  @Philip, de oplossing is een hoop vraagtekens gebruiken.
   
  Sparen heeft toch geen zin. In 2012 gaan we er allemaal aan [/aluhoedje]

 • Philip Cousijn
  says:

  Wat te doen als spaarder, het gespaarde geld wordt steeds minder waard
  (inflatie minus te ontvangen rente.)
  Oplossing ???????????????????????????????????????
  Vluchten in goud / zilver  (wat is de werkelijke waarde van deze metalen)
  Uit de EURO gaan b.v. Zwitserse Frank.
  Realiseren de spaarders zich dat de zg. PIIGS landen de rente laag houden, waar is het eind, exit EURO.
  De effective rente op spaartegoeden is negatief en zal negatiever worden.