Manpower stoot Adecco van de Scandinavische troon

Ook in Scandinavië heeft Manpower concurrent Adecco verslagen. Midden in de crisis hebben de Amerikanen de Zwitsers van de troon gestoten. Dat blijkt uit een analyse van RecruitmentMatters. Ook Adecco zelf erkent (in het jaarverslag) niet langer marktleider van de regio te zijn.

Omzetten Manpower en Adecco (in EUR miljoen) in Scandinavië , 2007 - 2010

Scandinavië: Omzetten Manpower en Adecco (in EUR miljoen), 2007 – 2010

De crisis heeft bij beide bedrijven overigens hard toegeslagen. In 2009 daalde de omzet voor beide marktleiders met meer dan 30%. Omdat Manpower met een krimp van 32% zijn concurrent met 6 procentpunten voorbleef, werd het bedrijf marktleider. Ondanks een sterker herstel van Adecco, is die positie van Manpower ook in 2010 onaantastbaar gebleken.

Omzetontwikkeling Manpower en Adecco (en Kelly) in Scandinavië , 2008 - 2010

Scandinavië: Omzetontwikkeling Manpower en Adecco (en Kelly Services), 2008 – 2010

Afwezige Nederlanders
In de Scandinavische markt spelen de Nederlandse uitzenders geen rol van grote betekenis. Randstad telt zeven Deense, zeven Zweedse en twee Noorse kantoren maakt niet bekend welk deel van de omzet in het noorden van Europa wordt verdiend. USG People is er in het geheel niet vertegenwoordigd.

Het veel kleinere Kelly Services bezit een Noors dochtertje dat jaarlijkse enkele tientallen miljoenen dollars omzet.

Marktverdeling
Afgezien van de lokale spelers in de markt, ziet de marktverdeling er het afgelopen jaar zo uit.

Omzetverdeling Scandinavië, 2010

Omzetverdeling Scandinavië, 2010

Dit is deel 2 in een reeks landenanalyses naar aanleiding van de jaarcijfers van de grote hr-dienstverleners. Lees ook mijn analyse van de Italiaanse hr-markt.

Geef een antwoord

3 Comments