Oox komt met overbodige niche vacaturesites

Logotype Oox Gisteravond viel er een e-mail in de postbus van RecruitmentMatters van het bedrijf Oox, die via (de niet bestaande?) bestuurder Tim Mostert bloggers van RecruitmentMatters oproept om een stukje over een nieuw vacature platform te schrijven. In ruil voor waardering. Kijk, daar doe je het als blogger natuurlijk allemaal voor! Waarbij ik zeer benieuwd ben hoe de waardering van Oox zich gaat uiten. Moet ik een adres doorgeven?

Maar een dergelijk verzoek kan ik eigenlijk nooit negeren; uit pure nieuwsgierigheid. Het is dan alleen wel zaak voor degene die het verzoek plaatst dat de vaak ronkende marketing claims ook daadwerkelijk waargemaakt kunnen worden. Wat in mijn ervaring vrijwel zelden het geval is. Maar wie weet vormt Oox hierop een welkome afwisseling. Tijd voor een korte verkenning…

Maar allereerst nog even de e-mail:

Oox vacaturesites | e-mail

En dit zijn dus de claims die Oox maakt ten aanzien van haar nieuwe vacature platform / vacature sites:

 • zeer gemakkelijk in het gebruik
 • zeer positief ontvangen door onze gebruikers
 • ten goede komt van iedere recruiter of hr manager

Electronische papier is geduldig, maar hoe staat het met deze claims in de harde werkelijkheid?

De niche vacaturesites
De e-mail noemt maar liefst drie niche-sites die op dit nieuwe platform draaien: Werken ICT, Vacature Marketing en Parttime Vacature.  En elk van deze sites laat ik even de de bovenzijde van de homepage zien:

Oox vacaturesites | 1

 

Oox vacaturesites | 2

 

Oox vacaturesites | 3

Altijd leuk, quotes. Alleen jammer dan twee van de drie personen uberhaupt geen hits genereren in LinkedIn. Dat maakt die quotes weer een stuk minder geloofwaardig…

Wat mij verder direct opvalt is het verschil in de payoff van de drie sites. Want waar de eerste twee de term makkelijkste hanteren is dat bij de laatste site ineens vervangen door grootste. En dat is nogal merkwaardig gezien het aanbod:

Oox vacaturesites | Zoekresultaat

Een whopping aantal van in totaal 9 ‘eigen’ vacatures, en vervolgens vacatures van Nationale Vacaturebank en Monsterboard? Waarbij de functie van Senior Oracle Ontwikkelaar een fulltime functie betreft… De term grootste kan Oox maar beter zo snel mogelijk vervangen door makkelijkste. Hoewel… laat ik eerst eens kijken of dat nou wel echt het geval is.

En hier zijn zeker goede dingen te beleven. Te beginnen met de zoekfunctie. Hoewel deze voor allerdrie de sites op dit moment nog volstrekt overbodig is gezien het zeer beperkte aantal vacatures. Maar de sites bieden instant search. Als ik aan het typen ben in een van de twee zoekvelden wordt direct het zoekresultaat aangepast. Dat is fraai:

Oox vacaturesites | Vacature verzendservice, 1

Minstens zo fraai is de vacature verzendservice. Waar een klik op bovenstaande (bijzonder slecht te lezen en niet duidelijk als zodanig te herkennen) hyperlink onderstaand resultaat heeft:

Oox vacaturesites | Vacature verzendservice, 1

Ik hoef slechts mijn e-mail adres in te vullen (in een nauwelijks te onderscheiden invoerveld…)! En nadat ik dat heb gedaan krijg ik de keurige feedback: Bedankt, je ontvangt een email ter bevestiging. Hier kunnen vacaturesites en wervingssites een puntje aan zuigen. Een absolute best practice, maar alleen te bewonderen op de site van een nieuwkomer…  Helaas vraagt de e-mail dan weer wel om een bevestiging. Niet slecht maar voor echte mensen in 99% van de gevallen overbodig… Daar is dus nog wel iets aan te verbeteren.

Daarnaast is er de checkbox met de merkwaardige tekst: Verberg vacatures van recruiters. Mogelijk bedoelt de site dat vacatures van intermediairs (uitzenders, werving  &selectiebureaus) verborgen kunnen worden?

Het volstrekt overbodige landkaartje
De site heeft verder de obligate en zinloze GoogleMaps optie die er zo uitziet:

Oox vacaturesites | Landkaartje, 1

Leuk die icoontjes, maar als gebruiker heb ik daar natuurlijk geen reet aan. Want waar staan die icoontjes nou eigenlijk voor? Geen idee, en dat maakt zo’n kaartje tot een gimmick en niet tot enig praktisch gebruiksdoel. Wel prettig is dat de instant searchfunctie ook voor de kaart werkt en dat er automatisch wordt in- en uitgezoomd.

Verder heeft Oox het bekende overlap probleem als volgt ‘opgelost’:

Oox vacaturesites | Landkaartje, 2

Hahaha. Creativiteit kan Oox niet worden ontzegd, maar ik word als werkzoeker niet vrolijker van. Ja, dat zoeken via een kaart is geen pretje voor werkzoekers… Makkelijk is niet bepaald het woord wat in dit geval bij me opkomt… Eerder bijzonder omslachtig. Weg ermee is mijn advies.

Vacatures
Dan maar eens kijken naar de vacaturetekst:

Oox vacaturesites | Vacature 

Hier is veel slechts maar ook 1 opvallend goed ding waar te nemen. De navigatie naar de vorige en volgende vacatures toont tevens de functietitel. En dat is zeer praktisch als Oox tenminste wat meer ruimte voor die functietitel zou geven. Verder is deze pagina natuurlijk een volstrekt drama. En er kan niet direct online gesolliciteerd worden via de site, maar hiervoor zal je of naar de site van het betreffende bedrijf moeten of een e-mail moeten sturen. Wat daar nou makkelijk aan is, is mij een volstrekt raadsel.

En dat is het wel zo’n beetje vanuit het perspectief van de werkzoeker. Er zitten een paar goede elementen aan de site (instant search, vacature verzendservice) maar verder is er dat is natuurlijk bij lange na niet voldoende om de titel de makkelijkste vacaturesite van Nederland te verdienen.Zeker omdat er heel wat aan de site mankeert bij de presentatie van de zoekresultaten en de presentatie van de vacature.

En dan is er nog dit:

Oox vacaturesites | Over ons

Zo, niet alleen de makkelijkste maar ook nog één van de beste. Het kan niet op met Oox. Verder vermeldt bovenstaand leugenbriefje ook nog het feit dat de drie sites al tot 2.000 werkzoekenden per dag trekken. Dat is dan knap zuur voor die werkzoekenden aangezien er nauwelijks vacatures te vinden zijn.

En tegenwoordig wordt een advertorial bij Sprout, Emerce of Frankwatching ook al een bekroning genoemd. Heel bijzonder… Wat overigens ook nog eens gaat over een heel ander initiatief van Oox. Ik weet zeker dat het nooit tot een echte bekroning voor het vacaturesite initiatief zal komen.

Conclusie
De vacaturesites van Oox zijn geen van allen de grootste, makkelijkste of beste van Nederland. Het is het zoveelste gemankeerde initiatief op dit gebied. Met een paar leuke features en vooral een groot aantal (overigens veelvoorkomende) onvolledigheden en fouten.

Daarmee heeft Oox op geen enkele manier een memorabele prestatie geleverd. En als deze vacaturesites een vermelding krijgen op Sprout, Emerce of Frankwatching is dat vooral een signaal van contentschaarste. En zeker geen bekroning.

Nou, laat die waardering maar komen. Mijn taak zit er op.

Achtergrond
Oox BV bestaat sinds medio 2009 en heeft als bestuurders Jurjen van den Broek, Tim Akkerman en Lambertus Harm Mostert. En daar is de verwarring; want er is een Tim Akkerman en een Lambertus Harm Mostert. Geen Tim Mostert. Of heeft Mostert zichzelf van een andere voornaam voorzien? Wie weet.

Geef een antwoord

4 Comments
 • Maarten
  says:

  Een puzzel, leuk. De goede man heeft een andere voornaam gebruikt aangezien hij (nog) in dienst is bij een ander bedrijf (wortell). Ze zijn in elk geval creatief met namen en referenties, ze hebben tich sites met de leukste referenties maar geen enkele aanvraag. Overigens de gedachtengang is niet verkeerd niche sites en betaalbaar dit koppelen aan een groter systeem wie weet. De naar ik vermoed toch gratis verstrekte feedback van Marc hebben ze alvast binnen nu kijken of ze met de kritiek wat doen.

  • Marc Drees
   says:

   Helemaal waar natuurlijk, maar dan zie ik voor mijn geestesoog een geboortekaartje met de mededeling dat Lambertus Harmis geboren, maar we noemen hem Tim… Verder is er op LinkedIn geen Tim Mostert te vinden. ok de naam Oox schittert overigens door afwezigheid op dit professionele netwerk.

 • Rob van Elburg
  says:

  Heb de mail ook gehad.

  Wat ik altijd zo zonde vind,  is dat men iets van mij vraagt en dan begint met wij en ons.

  Iedere Recruiter weet zo onderhand toch wel een mail oid te beginnen met jij, U, jouw oid? E

  Beste Blogger van Recruitment,

  U blogt geregeld over Recruitment. Dat komt ons goed uit want wij….

  Dit niet niet doen en beginnen met wij en ons haalt dan al gelijk zoveel niveau weg. Zonde.

  Wat mij vooral opviel zijn de lange termijnen van openstaande vacatures. 34 dagen geleden is geen uitzondering. Denk dat de gemiddelde Recruiter tegenwoordig binnen een week moet presenteren, dus dit alles voorspelt niet veel goeds.

  Gaat deze dan IT Jobboard als niche speler dan van de troon stoten? Nee, denk het niet. Natuurlijk wel veel succes want er zal veel inzet en goede wil achter zitten en dat is altijd goed.