USG People koopt Zwitserse uitzender Uniman

USG People koopt de Zwitserse uitzender Uniman SA. Dat maakte het Almeerse bedrijf gisteren bekend. Voor een onbekend bedrag uit eigen middelen versterkt USG People zijn positie in de Zwitserse markt. Uniman zette vorig jaar EUR 10 miljoen om, zo meldt USG People. Volgens Eric de Jong, onlangs tot COO van USG People benoemd, heeft Uniman bovendien ‘een sterke operationele winstmarge.’ De Jong: ‘Het is derhalve een waardevolle aanwinst voor onze Zwitserse activiteiten.’

Dat laatste geldt ook voor concurrent Adecco – marktleider in de eigen thuismarkt. Adecco – groot geworden met prijsbeuken in het industriële uitzendsegment – boekt nergens een hogere operationele marge dan in Zwitserland. En sinds vorig jaar groeit Adecco er ook weer.

Zwitserland: Omzetgroei Adecco en Kelly Services (in procenten)

Zwitserland: Omzetgroei Adecco en Kelly Services (in procenten)

Alpenhandel
De uitzendmarkt in Zwitserland heeft een omvang van naar schatting EUR 1,8 miljard en zit sinds vorig jaar weer in de lift. Dat laatste merkt ook concurrent Kelly Services dat een relatief groot marktaandeel heeft in het alpenland. Kelly Services groeide de afgelopen jaren net iets sneller dan Adecco, zo blijkt uit bovenstaande grafiek.

Met de acquisite van Uniman kan USG People de Zwitserse markt in geen geval openbreken. USG People maakte bekend dat die Zwitserse activiteiten afgelopen jaar goed waren voor een omzet van EUR 28 miljoen. Opgeteld bij de omzet van Uniman, heeft USG People naar onze berekening een zeer bescheiden Zwitsers marktaandeel van 2 procent.

Marktaandelen Zwitserland 2010 

Marktaandelen Zwitserland 2010

Hoeveel omzet Randstad en Manpower in Zwitserland maken, is onbekend.

Dit is deel 3 in een reeks landenanalyses naar aanleiding van de jaarcijfers van de grote hr-dienstverleners. Lees ook mijn analyse van de Italiaanse hr-markt en van de Scandinavische hr-markt.

Geef een antwoord