Het leed…. dat “Engels” Recruitment heet!

“”Rob,….. deze kandidaat moeten we spreken. Precies wat we zoeken!” Een manager vliegt zowat over mijn bureau van enthousiasme. En inderdaad. Niet slecht. Ik vraag van wie het CV afkomstig is en het antwoord is bureau “Dataspam”, van wie ik nog nooit gehoord had. Ben nog niet klaar met doorvragen of mijn mobiel gaat al. Onbekend zie ik in het scherm, maar krijg al gelijk een vermoeden. Ja hoor, Consultant “Mick” van Dataspam met een heel gretig en enthousiast gebrabbel waar ik nauwelijk iets van versta. Ik vraag hem een email te sturen met zijn contactgegevens om wat voorbereidend onderzoek te doen.  Dan weet ik met wie ik bel. Dat gaat helaas niet want zijn laptop is kapot. Ik blijf beleefd, cool en zakelijk en stel voor hem later terug te bellen. Van een concrete vacature is namelijk helemaal geen sprake, een eigen search is nog niet gerealisteerd. En besluit ik extern te gaan, dan toch vooral via eigen geselecteerde Agencies met wie er een Agreement is afgesloten…..

Mick stuurt zijn gegevens en ik antwoord dat er geen behoefte is aan een nieuwe Recruitment partner. Ook leg ik hem uit dat Candidate Spam ongewenst is, omdat ik niet wil dat de Recruiter in kwestie, die ik niet ken, toch met onze zorgvuldig opgebouwde Branding aan het pochen is. Ook weet de kandidaat vaak van niets, en wordt pas geinformeerd zodra er sprake is van een interview.  Onwenselijk dus,  zeker niet op dit niveau van Search in een schaarse IT wereld. Mick vraagt om tot een business deal te komen wat ik weiger. Ik ben heel tevreden met de huidige leveranciers en die houd ik graag aan boord. Dan moet je deze ook vacatures gunnen en een extra partij voegt dan niets toe. Mick begreep dit.

De vacature wordt geaccodeerd, hij wordt gepost en uitgezet via website, LinkedIn groups en Twitter. Ook worden medewerkers op de hoogte gesteld vanwege de eigen Referral. De eigen search begint via Database, Monsterboard, LinkedIn en Google. In twee weken lukt het meestal dan wel 3-5 sollicitanten aan de manager te presenteren. Genoeg, gezien ook zijn drukke agenda! Recruitment moet voor hem ook leuk blijven. Lukt dit niet, dan extra Search kracht via de Agencies.

En ja hoor. Ook nu weer de juiste kandidaten in procedure. En verrek, via een Referral ook die kandidaat waar Mick mee pochde.  Toevallig zit ik net in een congres in Londen met andere Recruiters en leg hen de cases voor hoe hier nu mee om te gaan. Allen geven hetzelfde antwoord. No signed Agreement is No Deal. And what’s next? Sending a USB stick with 100.000 profiles and claim them all?

Sinds de opkomt van netwerken als Twitter & LinkedIn is het voor de engelse CV spammer een Walhalla! “Alle” vacatures zijn zichtbaar en alles wat door managers in de eigen status update gepost wordt, krijgt een keiharde candidate acquisition. Deze organisaties doen het veelal niet via de Recruiter maar gokken vooral op managers en dan het Recruitment principe: Juiste plaats, Juiste tijd, Juiste kandidaat.  Men wordt hier ook op aangestuurd. Dagelijks 50 CV’s eruit is geen uitzondering. De bron maakt dan voor de manager niet uit. En die dure fee? Ach, dat is een HRM/Recruitment probleem. Als ik de goede kandidaat maar heb!  En deze Recruiter of HRM-er?

Mick van Dataspam stuurt op hoge poten een mail naar de allerhoogste HRM baas van de organisatie waarin hij de kandidaat claimt en de Recruiter vooral schoffeert. Verder verwijst deze naar het contact met de manager en baseert hierop de deal en ook “wie het eerst komt wie het eerst maalt”. Voor een grote Fee wil Mick wel wat reuring geven. Niets had hij toch al. Dus wellicht nu……..

Recruiters & HRM schrik hier niet van! Ga niet in conclaaf, verwijs enkel naar het feit dat er geen sprake is van een getekende overeenkomst. Mocht men een factuur sturen, rechtstreeks de prullenbak in. Ook als men met veel lawaai de fee wil gaan binnenhalen, en ik beloof u, dat zal men gaan doen. Geen enkele Rechter zal hen gelijk geven, jurisprudentie genoeg, dus tot een rechtzaak komt het nooit.

Doet u dit niet, dan houden we een Recruitment model in stand wat door de openheid van Social Media enkel zal doorontwikkelen. Deze organisaties stropen alles af. Facebook, Blogs, Twitter, LinkedIn, Monster, etc etc. Op elke vacature die men ziet wordt gepitched en de wet van de grote getallen treedt dan in werking. Uiteindelijk valt er een CV-tje goed, bij een manager in hoge nood. In de kiem smoren dus. MT goed inlichten en candidate spam altijd deleten. Schiet er dan toch 1 tussendoor dan altijd de fee weigeren. Eerst goede en ondertekende afspraken. Anders geen deal! De enige manier om de CV schuiverij daadwerkelijk te lijf te gaan!

Geef een antwoord

9 Comments
 • Rob van Elburg
  says:

  Dank voor de reacties. Interdaad een actuele cases.

  Wat je ook zou kunnen doen is EISEN dat men al je gegevens van jou en van alle collega’s uit de database verwijdert. Niemand heeft tenslotte ooit goedkeuring gegeven deze op te nemen. Via de wet op persoonsregistratie is dit ook verboden. Hier dan een schriftelijke verklaring eisen dat dit ook daadwerkelijk gebeurd is.

  Ook hier dan enorme weerstanden. Alle smoezen heb ik gehad.
  – Kan enkel de CEO doen en deze is ziek thuis
  – Database is zo ingesteld dat deze geen ingeschrevenen kan verwijderen
  – Database schoont pas 1 x per maand op
  – Sorry, uw voorganger in 1956 heeft hier wel toestemming voor gegeven.
  – Uw vacaturehouden heeft veklaard dat ik contact met u moest opnemen. Hieruit concluderen wij een accoord. Zou u niet eerst intern de boel gaan regelen? (De vacaturehouder doet hier enkel wat hem is opgedragen. Recruitment contacten naar Recruitment verwijzen).
  – Etc etc etc.

  Gewoon eisen, met schriftelijke verklaring!  Anders suddert het een maand later zo weer door en nu ben je er voor langere tijd vanaf.

 • Marina
  says:

  Dit is precies de reden waarom er nog “acquisitie is niet gewenst” onder de vacatures staat. Helaas hebben de cv spammers nog te vaak succes.

  Mooi verhaal en helaas maar al te waar. Niets overdreven, dit is echt de praktijk.

 • Rob van Elburg
  says:

  De cases zoals hierboven in het blog is ook reeel. Deze staat aan het begin van een traject. Zoals jij ém stelt zijn alle mogelijke bronnen niet toereikend gebleken.
  Ook dan het afhouden. De kwaliteit van mijn werk hangt niet af van zo’n lucky shot. Het zou mij eerder motiveren nog een stapje harder te lopen.

 • Michiel Cobben
  says:

  Rob,
  gewetensvraag: je zit met een lastige vacature, je manager staat driemaal daags aan je bureau omdat hij relevante kandidaten wil, je eigen reputatie staat op het spel…. en dan wordt je opeens ‘gespamd’ met een perfect passende kandidaat. Houd je de boot af omdat je geen overeenkomst met de spammer hebt?
  Michiel.
  NB dit is wel degelijk een reele case.

 • sandor
  says:

  @rob: inderdaad no contract no deal. heb een beruchte engelse spammer laten contacten door de bedrijfsjurist van de opdrachtgever waar ik toen voor werkte in een soortgelijk geval. Met dreiging van een proces haalde deze toko snel bakzijl daarna was het meteen over met spammen

 • Bram
  says:

  Beetje overdreven verhaal dit met een hoop veronderstelde aannames. Hij had kennelijk wel de juiste match want je manager ‘vloog je toonbank’ over.

  En als je dan toch geen onbekende aanbiedingen wilt hebben, kan je dat de Engelsman meteen telefonisch mededelen als je hem toch aan de lijn hebt. End of story.